728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Τα 5 στάδια της συγχώρεσης μέσα μας







  • Η αναγκαιότητα της συγχώρεσης 

Πόσο αναγκαία άραγε είναι η συγχώρεση;
Είναι απλό. Όσο διατηρούμε έχθρες, κόντρες, μίση, νεύρα και θυμό για κάποιον άλλον ή ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να συνεχίσουμε τη ζωή μας. 
Μπορεί να νομίζουμε πως συνεχίζουμε, αλλά τελικά όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας κρατάνε πίσω και μας δηλητηριάζουμε μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
Μόνο όταν απελευθερωθούμε μέσω της συγχώρεσης θα μπορέσουμε να αποβάλουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα μας και να αφήσουμε χώρο για τη θετικότητα να εισβάλει και να καταλάβει το σώμα και το πνεύμα μας. 
  • Ξεκινάμε πρώτα από εμάς 

Για να μάθουμε να συγχωρούμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας.
Πολλές φορές ρίχνουμε το φταίξιμο σε μας τους ίδιους για πολλά πράγματα που πήγαν στραβά ή δεν έγιναν έτσι όπως ακριβώς τα σχεδιάσαμε.
Αναζητούμε την τελειότητα και αυτό και δεν είναι εφικτό και δεν είναι απαραίτητο για να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε θα αρχίσουμε να συγχωρούμε κάθε στιγμή, κάθε λεπτό τον εαυτό μας για τα μικρά ή τα μεγάλα «λάθη».
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως έρχονται, και να μην προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. 
Αν είναι να αλλάξουν τότε σίγουρα θα έρθει μια διαφορετική πορεία εκεί ακριβώς που δεν το περιμένουμε, δίχως να χρειαστεί να αγχωθούμε, να κατακρίνουμε τον εαυτό μας ή να τον τιμωρήσουμε.
Γιατί ακόμα και κάποια «λάθη» που γίνονται δεν είναι ακριβώς λάθη. Είναι απλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν για να μας οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο δρόμο με αυτόν τον τρόπο. 

  • Ότι και να μας έκαναν οι άλλοι θα πρέπει να τους συγχωρήσουμε 

Το χειρότερο πράγμα να μας έχουν κάνει είναι αναγκαίο για την ψυχική μας υγεία να βρούμε ένα τρόπο να τους συγχωρήσουμε. 
Πολλές φορές ακόμα κι αν μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας και να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι κάθε στιγμή, είναι δύσκολο να συγχωρέσουμε κάποια άτομα που μας έχουν κάνει κάποια πράγματα στο παρελθόν τα οποία είναι συνδεδεμένα με έντονα συναισθήματα από μεριά μας.
Είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε αυτά τα δυνατά συναισθήματα καθώς σκεφτόμαστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αυτά τα άτομα δεν είχαν κάνει αυτά τα πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε.
Σκεφτείτε όμως αν αυτά τα άτομα δεν είχαν κάνει αυτά τα πράγματα θα ήσασταν το ίδιο άτομο τώρα; Όχι. Οι καταστάσεις αυτές σας ωρίμασαν και έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους για τα άτομα που είστε σήμερα είτε το θέλετε είτε όχι.
Τώρα ήρθε η ώρα να τους συγχωρήσετε και να πάτε παρακάτω. Ότι έγινε έγινε. Θα πρέπει να αποδεχτείτε τώρα αυτά που έγιναν στο παρελθόν και να μην αφήνετε πλέον αυτό το παρελθόν να σας καθορίζει.
Τώρα έχετε την ευκαιρία να γράψετε από την αρχή την ιστορία σας από δω και στο εξής απελευθερωμένοι πλέον από όλο αυτόν τον αρνητισμό του παρελθόντος.
Συγχωρήστε τους. Δεν χρειάζεται να τους βάλετε και πάλι στη ζωή σας αν δεν ταιριάζει η χημεία μας. Απλά συγχωρήστε τους και προχωρήστε παρακάτω. 


  • Πώς θα βρούμε τη δύναμη να συγχωρήσουμε; 

Πρέπει να καταλάβουμε πως ο εαυτός μας και η ψυχική μας υγεία κρέμεται από μια κλωστή όσο δεν συγχωρούμε. 
Πρέπει να αντιληφθούμε πως όλη αυτή η αρνητικότητα καθορίζει κάθε μας απόφαση, κάθε μας βήμα, κάθε μας επιλογή. 
Και θέλετε να παίρνετε αποφάσεις και να κάνετε βήματα μέσα από μια αρνητική στάση ζωής; 
Θέλετε να συνεχίσετε να είστε αρνητικοί μέσα σας και να μην μπορείτε να ξεφύγετε από τα αρνητικά πρότυπα που υιοθετείτε καθημερινά είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι;
Βρείτε τη δύναμη που κρύβεται μέσα σας και κάντε το πρώτο βήμα για να συγχωρήσετε τους άλλους.
Αντιληφθείτε πως εσείς είστε οι δυνατοί και πως όλο αυτό θα σας δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Τότε θα καταλάβετε πως η απελευθέρωσή σας είναι μόνο ένα βήμα μακριά. 


  • Η απελευθέρωση
Αμέσως μόλις συγχωρήσουμε, αντιλαμβανόμαστε πως μόλις έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας. 
Θα αρχίσουμε να νιώθουμε αυτό το ξαλάφρωμα βαθιά μέσα μας. 
Επιτέλους θα έχουμε αφήσει χώρο στη θετικότητα να εισβάλει στη ζωή μας, στην ψυχή μας, στις σκέψεις, στις αποφάσεις, στις πράξεις και επιλογές μας. 
Δεν θα μας καθορίζει πλέον ένα άτομο, μια αρνητική κατάσταση του παρελθόντος. Αλλά η τωρινή μας δύναμη. 


Τολμήστε τη συγχώρεση και δεν θα χάσετε. 


Το αντίθετο μάλιστα. 


Δεν θα πιστεύετε τη μεταμόρφωση που σας επιφυλάσσει!

Επιμέλεια άρθρου:

Αντώνιος Καλέντζης Ψυχολόγος BPS, MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                  
Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Τα 5 στάδια της συγχώρεσης μέσα μας Rating: 5 Reviewed By: Psychologized