728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Νέα γονιδιακή θεραπεία για την τύφλωση προτείνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης




 Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2017 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , που αναφέρει πως μπορεί να είναι δυνατό να αντιστραφεί η τύφλωση χρησιμοποιώντας τη γονιδιακή θεραπεία για να επαναπρογραμματιστούν τα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού ώστε να γίνουν ευαίσθητα στο φως.

 Οι περισσότερες αιτίες τύφλωσης συμβαίνουν λόγω απώλειας εκατομμυρίων φωτοευαίσθητων κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τον αμφιβληστροειδή.

Ο κληρονομικός εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς, όπως η  αμφιβληστροειδοπάθεια, επηρεάζουν περίπου 1 στους 4.000 ανθρώπους, προκαλώντας σταδιακή απώλεια όρασης και τελική τύφλωση.

 Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης στους νέους. 

 Ωστόσο, ακόμη και μετά την απώλεια της όρασης ενός ασθενούς σε αυτή την κατάσταση, τα υπόλοιπα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που δεν είναι ευαίσθητα στο φως παραμένουν άθικτα.

 Η ομάδα της Οξφόρδης έχει δείξει προηγουμένως ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να διεγερθούν για να μιμηθούν οπτικές αποκρίσεις ώστε να αποκαταστήσουν την όραση χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρονικό εμφύτευμα, αποκαθιστώντας την όραση.

 Οι ερευνητές δοκιμασαν επίσης έναν ηλεκτρονικό αμφιβληστροειδή με επιτυχία σε τυφλούς ασθενείς, αλλά η γενετική προσέγγιση μπορεί να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Η έρευνα διεξήχθη από τους καθηγητές Robert MacLaren και Mark Hankins στο εργαστήριο οφθαλμολογίας της Nuffield στην Οξφόρδη. 

Η Samantha de Silva, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: 

«Υπάρχουν πολλοί τυφλοί ασθενείς στις κλινικές μας και η δυνατότητα να τους δώσουμε κάποια οπτική επαφή με μια σχετικά απλή γενετική διαδικασία είναι πολύ συναρπαστική. Το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουμε μια κλινική δοκιμή για να το εκτιμήσουμε σε ασθενείς ».


 Σίγουρα πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που μπορεί να διευκολύνει την ζωή αρκετών συνανθρώπων μας.

Πηγή : Samantha R. De Silva el al., "Long-term restoration of visual function in end-stage retinal degeneration using subretinal human melanopsin gene therapy," PNAS (2017). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1701589114 



psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Νέα γονιδιακή θεραπεία για την τύφλωση προτείνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Rating: 5 Reviewed By: Psychologized