Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του 2016,οι πνευματικές εικόνες (εικόνες που δημιουργούμε στο μυαλό μας), είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας και να μειώσουμε κάποιες ψεύτικες αναμνήσεις.
Ζητήθηκε από ανθρώπους την ώρα που διάβαζαν να δημιουργήσουν εικόνες για τις λέξεις που διάβαζαν , με τα αποτελέσματα της έρευνας να δείχνουν ότι ήταν σε καλύτερη θέση να θυμούνται τις λέξεις (καθώς και κείμενα)
Οι εικόνες βοήθησαν επίσης τους ανθρώπους να αποφύγουν τις "ψεύτικες αναμνήσεις."
Οι "ψεύτικες αναμνήσεις" είναι η σύγχυση που νιώθουμε όταν πρέπει να αφομοιώσουμε αρκετή διδακτική ύλη και δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε τι πρέπει να ανασύρουμε κάθε φορά.
Η Merrin Oliver, πρώτη συγγραφέας της έρευνας, ανέφερε:
"Δημιουργία εικόνων βελτιώνει την μνήμη των συμμετεχόντων και τους βοήθησε να διαπράττουν λιγότερα λάθη, ανεξάρτητα από το είδος της λίστας λέξεων που τους δώσαμε."
Οι ψευδείς αναμνήσεις μπορούν να σχετίζονται με την ανικανότητά μας να θυμηθούμε την πηγή.
Οι ερευνητές στο πείραμα αυτό διαχώρισαν σε 2 ομάδες αυτούς που εξετάσθηκαν. Στην μια ομάδα χρησιμοποιήθηκαν εικόνες για να θυμηθούν μια λίστα με λέξεις, ενώ στην άλλη ομάδα ζητήθηκε απλά να θυμηθούνε τις λέξεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ,η μελέτη μας δείχνει ότι η δημιουργία εικόνων για ένα κείμενο που διαβάζουμε είναι αναγκαία για να φιλτράρει τι ψευδείς αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της ανάσυρσης αναμνήσεων, όπου οι ψεύτικες αναμνήσεις είναι συνήθως πιο εύκολο να αναδυθούν .
Μιας και αρκετοί χρειάζεται να θυμόμαστε μια συγκεκριμένη ύλη, είτε για εξετάσεις είτε επειδή είναι η φύση της εργασίας μας, θα πρέπει να δημιουργούμε λεπτομερείς εικόνες με μοναδικά χαρακτηριστικά για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποφύγει την έγκριση των ψευδών αναμνήσεων .
Πηγή: Merrin Creath Oliver et al. , False memories and the DRM paradigm: effects of imagery, list, and test type , Ιανουάριος 2016
Διαβάστε επίσης :
Τι να κάνω για να μάθω κάτι πιο εύκολα;
Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com | www.antonioskalentzis.eu
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ