Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ανακάμψουν μετά από αρκετά αρνητική εμπειρία.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2016 από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, 30 λεπτά μέτριας άσκησης βοήθησε τους εξεταζόμενους να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους όταν στη συνέχεια παρακολούθησαν μια ταινία συναισθηματική/θλιβερή.
Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί η περισσότερη άσκηση γενικά ,συνδέεται με καλύτερη διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
Στην έρευνα, οι εξεταζόμενοι παρακολούθησαν μια θλιβερή ταινία έπειτα αφού είχαν κάνει 30 λεπτά χαλαρό τζόκινγκ ή απλά κάποιες διατάσεις χαλαρώματος.
Η θλιβερή/συναισθηματική ταινία κάνει τους περισσότερους ανθρώπους όταν την βλέπουν αισθάνονται χειρότερα, αλλά εκείνοι που είχαν γυμνασθεί πριν από την ταινία ανακτήθηκε πιο γρήγορα η θετική τους διάθεση.
Οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν:
"Αυτοί οι συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα ολοκληρώσει 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης επηρεάστηκαν λιγότερο από αυτά την αρχικά αντιληπτή δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων τους, καθώς ανέφεραν λιγότερο θλίψη/κακής διάθεση στο τέλος της έρευνας από εκείνους που δεν ασκούνταν."
Σύμφωνα με τα ευρήματα υποστηρίζεται ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν συναισθηματικό στρες.
Η συχνή αερόβια άσκηση διευκόλυνε την προς τα κάτω ρύθμιση των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Όχι μόνο η άσκηση μας ρυθμίζει την φυσική μας οργανική κατάσταση, αλλά μς δίνει επίσης την ψυχική ενέργεια για να ασχοληθούμε με τις αρνητικές καταστάσεις της καθημερινότητας.
Συνοψίζοντας, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει ευεργετική επίδραση της άσκησης για τη διάθεση και την κατάθλιψη.
Πηγή : Emily E. Bernstein , Acute aerobic exercise helps overcome emotion regulation deficits , Department of Psychology, Harvard University, USA , 04 Apr 2016
Επιμέλεια άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ