Πόσες φορές τα πράγματα μας πάνε τόσο χάλια που... μια αγκαλιά μας κάνει μόνο να ξεχαστούμε...
Οι ρομαντικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευτυχία μας και την ευημερία μας. Ωστόσο, με περισσότερο από το 40% των νέων γάμων να καταλήγει σε διαζύγιο, είναι σαφές ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολο πράγμα.[1]
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κρατήσει την συντροφικότητά σας σε ποιοτική και λειτουργική κατάσταση.
Να μιλάτε Ανοιχτά
Η επικοινωνία είναι ένα βασικό κομμάτι των υγιών σχέσεων. Τα υγιή ζευγάρια επενδύουν χρόνο για να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις σε τακτική βάση. Τα παντρεμένα ζευγάρια είναι σημαντικό να μιλούν για κάτι περισσότερο από τις γονεϊκές τους υποχρεώσεις και τη συντήρηση του νοικοκυριού, ωστόσο. Προσπαθήστε να περάσετε μερικά λεπτά κάθε μέρας συζητώντας βαθύτερα ή περισσότερα προσωπικά θέματα για να μείνετε συνδεδεμένοι με το σύντροφό σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντιθέτως τα ζευγάρια που δεν έχουν προχωρήσει στον έγγαμο βίο, είναι σημαντικό να μην αναλώνονται στη συζήτηση των προσωπικών προβλημάτων τους , σε τακτική βάση, απαξιώνοντας τις καθημερινές προκλήσεις μέσα στη σχέση τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την συζήτηση δύσκολων θεμάτων. Κρατώντας τις ανησυχίες ή τα προβλήματα για τον εαυτό σας μπορεί να αναπαραγάγει δυσαρέσκεια προσωπική , που μεταφέρεται και στη σχέση.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι στην πρόβλεψη για το αν τα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια θα πάρουν διαζύγιο , μπορεί να παρατηρηθεί από το ύφος της επικοινωνίας είναι πιο σημαντικό από ότι τα επίπεδα δέσμευσης ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή ακόμα τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Ειδικότερα, τα αρνητικά πρότυπα επικοινωνίας, όπως ο θυμός και η περιφρόνηση που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα διάσπασης προσοχής [2].
Οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε συνεργτικής σχέσης, αλλά μερικές μορφές σύγκρουσης είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν καταστροφική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της επιχειρηματολογίας (όπως το να φωνάζουν, να καταφεύγουν σε προσωπικές επικρίσεις ή την απόσυρση από τη συζήτηση), είναι πιο πιθανό να χωρίσουν από τα ζευγάρια που αγωνίζονται εποικοδομητικά.
Παραδείγματα εποικοδομητικών στρατηγικών για την επίλυση των διαφωνιών περιλαμβάνουν την προσπάθεια να μάθετε ακριβώς τι αισθάνεται ο σύντροφός σας, ακούγοντας τις απόψεις του και προσπαθώντας να κρατάτε θετική διάθεση στην κουβέντα [3].
Κρατάτε το ενδιαφέρον
Στα παντρεμένα ζευγάρια που βρίσκεστε κάπου μεταξύ παιδιών, την επαγγελματική σταδιοδρομία και τις καθημερινές προκλήσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε συνδεδεμένοι με το σύντροφό σας.
Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι για να κάνετε προσπάθεια. Σε μια έρευνα, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ζευγάρια που ανέφεραν πλήξη κατά τη διάρκεια του 7ου έτους του γάμου τους , ήταν σημαντικά λιγότερο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους εννέα χρόνια αργότερα.
Για να κρατήσετε τα πράγματα ενδιαφέροντα, καλό είναι τα ζευγάρια να σχεδιάζουν διάφορες εξόδους ή ταξίδια. Μιας και οι καιροί είναι δύσκολοι τα τελευταία χρόνια για ταξίδια, μπορείτε να ενοικιάσετε μια ταινία να δείτε ή να πάτε σινεμά ή ακόμα και να πάτε να γευματίσετε έξω . Οι ειδικοί συστήνουν να βγαίνετε από τη ρουτίνα και προσπαθείτε νέα πράγματα .
Ορισμένα πολυάσχολα ζευγάρια βρίσκουν χρήσιμο να προγραμματίζουν τις δραστηριότητες που προβλέπουν να κάνουν με τον/την σύντροφό τους , τοποθετώντας τα στο ημερολόγιο. Μπορεί να μην είναι αυθόρμητο το να γράφεις με κόκκινο μελάνι πότε θα κάνεις και τι με τον/την σύντροφό σου, αλλά το να βρίσκετε χρόνο για μια οικεία συνάντηση , βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι οι φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες σας ικανοποιούνται.
Πότε πρέπει ζευγάρια να αναζητούν βοήθεια;
Κάθε σχέση έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά μερικοί παράγοντες δημιουργούν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να δημιουργήσει ανωμαλίες σε μια σχέση.
Τα οικονομικά και οι αποφάσεις ανατροφής των παιδιών δημιουργούν συχνά επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις, για παράδειγμα.
Ένα σημάδι ενός προβλήματος που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά χωρίς να
υπάρχει λύση, πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να βελτιώσουν την επικοινωνία και να βρουν υγιείς τρόπους για να προχωρήσετε πέρα από τη σύγκρουση.
Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι μια σχέση δείχνει έντονα σημάδια του προβλήματος , για να ζητήσετε βοήθεια. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται ο κίνδυνος του χωρισμού, όταν τα άτομα σε μια σχέση που προσπαθούν να βελτιώσουν μέσα στην σχέση δεξιότητες όπως:
- την καλή επικοινωνία,
- την αποτελεσματική ακρόαση του/της συντρόφου
- την αντιμετώπιση των συγκρούσεων
Κύριο συστατικό όμως είναι η αγάπη. Μιας και σε σχέσεις που δεν υπάρχει αγάπη, τα προβλήματα διογκώνονται και δεν λύνονται ποτέ.
Πηγές:
[1]. Kreider, R. M. (2005). Number, timing, and duration of marriages and divorces: 2001. Current Population Reports. Washington, DC: U.S. Census Bureau.
[2].Lavner, J.A. & Bradbury, T.N. (2012). "Why do even satisfied newlyweds eventually go on to divorce?" Journal of Family Psychology, 26 (1): 1-10.
[3]. Birditt, K.S., Brown, E., Orbuch, T.L., and McIlvane, J.M. (2010). "Marital conflict behaviors and implications for divorce over 16 years." Journal of Marriage and Family, 72 (5): 1188-1204.
[4].Tsapelas, I., Aron, A., and Orbuch, T. (2009). "Marital boredom now predicts less satisfaction 9 years later." Psychological Science, 20 (5): 543-545.
Διαβάστε επίσης :
10 πράγματα που προτείνουμε να κάνετε για να επιβιώσει η σχέση σας.
Επιμέλεια άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com | www.antonioskalentzis.eu
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ