728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πως σχετίζονται οι στόχοι με την Κατάθλιψη?



 Η ζωή μας δεν έχει μόνο χαρές και εύκολες στιγμές , αλλά και δύσκολες που μπορεί να προκαλέσουν κατατονία . Όταν η κατατονία γίνει τρόπος ζωής και οι απλοί καθημερινοί στόχοι παύουν να υπάρχουν, υπάρχει ένας γενικότερος στόχος που επιθυμεί κάποιος να πετύχει, όπως για παράδειγμα :


"Θέλω να είμαι χαρούμενος"
"Θέλω να έχω πιο πολλή ενέργεια"
"θέλω να είμαι όπως παλιά" 

 Αυτό ενισχύεται και από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016 (Joanne M. Dickson et al, 2016) και αναφέρει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν να χρησιμοποιούν πιο γενικευμένους στόχους .

Το πρόβλημα με τους πιο γενικούς στόχους , όμως, είναι ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

 Οι άνθρωποι που βιώνουν την κατάθλιψη , δίνουν επίσης λιγότερους συγκεκριμένους λόγους για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κατάθλιψη, ωστόσο, τείνουν να έχουν πιο συγκεκριμένους στόχους, όπως "Θέλω να πάω μια βόλτα 30 λεπτά κάθε μέρα."

Στην έρευνα  αυτή παρατηρήθηκε πιο συγκεκριμένα, ότι στους των ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί με την κλινική κατάθλιψη , έλειπε μια συγκεκριμένη εστίαση, καθιστώντας πιο δύσκολο για την επίτευξή τους και ως εκ τούτου, δημιουργώντας μια τάση προς τις αρνητικές σκέψεις.

 Επίσης, άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη είναι πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την επίτευξη των στόχων τους και  έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στη δημιουργία νέων στόχων που αφορούν στα θετικά αποτελέσματα.

 Όπως κατανοούμε , οι άνθρωποι που δείχνουν ότι έχουν έλλειψη κινήτρων , πρέπει να παρακινούνται ώστε να καταφέρνουν να εστιάζουν στα 3 στάδια για παρακίνησης και δημιουργία στόχων/κινήτρων 


Ενεργοποίηση - Παγίωση - Επιμονή (Antonios Kalentzis, 2016)

 Είναι αρκετά σημαντικό στην ελληνική πραγματικότητα των αρκετών δυσκολιών , να στηρίζουμε τους υπολοίπους και να τους βοηθούμε να εστιάζουν στους στόχους τους. Μιας και η έλλειψη κινήτρων ή στόχων για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξέλιξη ενός ανθρώπου.


 Η θετική αλλαγή δεν είναι τελικός στόχος, αλλά μικροί καθημερινοί στόχοι που πρέπει να επιτύχουμε. 



πηγές:
[1]. Joanne M. Dickson ; Goal Fluency, Pessimism and Disengagement in Depression ; http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0166259, 2016
[2]. Αντώνιος Καλέντζης ; Απαξίωση για εκλογικές διαδικασίες ή έλλειψη               κινήτρων; 2016

Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                       Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.



psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Πως σχετίζονται οι στόχοι με την Κατάθλιψη? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized