Ή αντικρούεις την λασπολογία και γίνεσαι μίζερος σαν αυτούς ή κόβεις την επαφή δημιουργώντας ανθεκτικά στελέχη στο δημιούργημά σου.
Σίγουρα και οι δυο επιλογές έχουν συναισθηματική φόρτιση , μιας και το άδικο πολλές φορές μας "πνίγει", δημιουργώντας στρες, ταχυκαρδία , αϋπνία κλπ.
Κοίτα εκεί που θες να πας.. Το σώμα ακολουθεί το κεφάλι..
Ζύγισε την κριτική που σου κάνουν... Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι η απάντηση στο "γιατι" που σε βασανίζει .
Παρατήρησε "ποιος,πότε,γιατι" ( μέθοδος www , when-who-why - Αντώνιος Καλέντζης 2014).. Γράφοντας σε ένα χαρτί τα δεδομένα αυτά παίρνετε την απάντηση γραπτώς.
Τέλος , δες αν οι κατηγορείς είναι βάσιμες σε πραγματικά γεγονότα .. Συνήθως αυτοί που εκφράζουν με επιθετικότητα την άποψή τους απέναντί σου, είναι ένα πραγματικό ερέθισμα σε υπερθετικό βαθμό . Αυτό το ερέθισμα από μόνο του μπορεί να μην ειναι αρνητικό όμως .
Παράδειγμα , με κάποια πολύ κοινωνική προσωπικότητα :
- Κριτική : " Ο/Η είναι πολύ "κοινός" και μιλάει με ολους..."
- Κριτική : " Ο/Η είναι πολύ "κοινός" και μιλάει με ολους..."
Στο παράδειγμα που παρέθεσα , βλέπουμε μια κατηγορία που απο μόνη της δεν θεωρείται αρνητική, μιας και ένα κοινωνικό άτομο είναι αυτό που πολλοί που δεν είναι , επιθυμούν να γίνουν .
Χρησιμοποιώντας την μέθοδο WWW βγάζουμε χρήσιμα αποτελέσματα :
Χρησιμοποιώντας την μέθοδο WWW βγάζουμε χρήσιμα αποτελέσματα :
When - πότε : ποιά στιγμή κατέκριναν την κοινωνικότητα αυτού του ανθρώπου , ποιους ο τρόπος που μιλούσε ( ευγενικός , εριστικός , θρασύς )
Who - ποιος : ποιός έκανε την κριτική και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του . Άτομο που σας γνωρίζει , άγνωστος , κλειστή προσωπικότητα ή όχι , απαισιόδοξος , κλπ
Why - γιατί : γιατί έκανε την κριτική αυτή. H πιθανή απάντηση που δίνετε στην κριτική αυτή.
Χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία www , το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει προσθέτοντας από τις 2 τουλάχιστον απαντήσεις που έχετε δώσει θα σας βοηθήσει να βγάλετε ικανοποιητικά αποτελέσματα .
Αυτή τη μεθοδολογία την προτείνω σε όσους έρχονται σε εμένα για προβλήματα αυτοπεποίθησης . Πολύ σημαντικός παράγοντας της αυτοπεποίθησής μας είναι η διαχείριση της κριτικής που μας κάνουν.
Πηγή : - Αντώνιος Καλέντζης 2014, Method www when-who-why, 2014, UK
Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard και συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Δια βίου Μάθησης του ίδιου Πανεπιστημίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu ή στο τηλέφωνο 2610 322306
επιμέλεια άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com | www.antonioskalentzis.eu
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ