Όλοι έχουμε ακούσει από τα παιδιά μας: “Σταμάτα να με πιάνεις!”, “Δως μου το πίσω!”, “Μαμά, μαμά αυτή μου παίρνει το δικό μου σκυλάκι!”. Άλλοτε απλά ενοχλεί αυτή η κατάσταση, άλλοτε ξεφεύγει τα όρια και φτάνει στη βιαιοπραγία – κλωτσιές, μπουνιές,μαλλιά. Οι γονείς συχνά γίνονται διαιτητές προσπαθώντας να επαναφέρουν την ειρήνη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις εκφράζεται η αντιπαλότητα στα αδέρφια: το ένα παιδί δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τον έλεγχο και το άλλο παιδί βλέπει αυτό ως αφορμή της δικής του καταπίεσης.
Γιατί συμπεριφέρονται επιθετικά μερικά αδερφάκια;
Γιατί συμπεριφέρονται επιθετικά μερικά αδερφάκια;
- Χαμηλή ανοχή απογοήτευσης. Ειδικά τα υπερπροστατευμένα παιδιά ή αυτά με ανωριμότητα βλέπουν ότι αποτυγχάνουν συχνά – έχουν μικρή ανοχή στην κάθε μία αποτυχία τους.
- Αισθήματα δυσαρέσκειας. Μερικά παιδιά από τη γέννησή τους έχουν δυσκολία γενικά να αποδεχθούν την ευθύνη. Συγχρόνως έχουν την τάση να κατηγορούν το αδερφάκι τους, ειδικά εάν έχει γεννηθεί με κάποια νευροαναπτυξιακή εγκεφαλική διαταραχή π.χ. Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ).
- Ηρεμία γονιών. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται να βρούνε την πιο δίκαιη λύση αλλά θέλουν να τελειώσει η αψιμαχία για να ηρεμήσουν. Γι’ αυτό, είτε δίνουν δίκιο στο περισσότερο επιθετικό παιδί είτε ζητάνε από το λιγότερο επιθετικό παιδί να φύγει, να παραιτηθεί.
Πώς να βοηθήσετε τα αδερφάκια να αναπτύξουν τη συνεργασία τους
Η ιδέα να αφήσετε τα παιδιά να βρουν τη λύση μόνα τους δεν τα καθοδηγεί στον προτιμότερο τρόπο.Γονιέ, τα παιδιά σου σε χρειάζονται! Θα πρέπει:
- Να διδάξεις τα παιδιά σου πώς να αποφεύγουν τις αρνητικές καταστάσεις. Μόλις ακούσουν ότι το αδερφάκι τους υψώνει τη φωνή του, ας μην μιλάνε πια ή ας φύγουν από το δωμάτιο.
- Να διδάξεις το παιδί σου να βάζει όρια. Όποτε δεν γίνονται σεβαστά, τότε εσύ, ως γονιός θα πρέπει να τα θέσεις ξανά και να απαιτήσεις τον σεβασμό τους.
- Να επαινείς το παιδί που δίνει λύσεις με ηρεμία και θετική σκέψη.
- Να βοηθήσεις το παιδί να διαπιστώσει ποιες καταστάσεις το ταράζουν. Μετά, δίδαξέ το με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσει.
Το παιχνίδι της ζωής
Μια οικογένεια είναι σαν μια αθλητική ομάδα που παίζει το παιχνίδι της ζωής. Ο ρόλος σας ως γονέας είναι να διαμορφώστε καλό φίλαθλο πνεύμα, να διδάξετε δεξιότητες και να παρεμβαίνετε όταν είναι απαραίτητο.
Παρόλο που θέλετε τη δικαιοσύνη ως γονείς, ας προτιμήστε να μείνετε σιωπηλοί όποτε μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους τα παιδιά!
Έτσι θα μάθετε οι γονείς να είστε γονείς!
Πηγές:
http://www.parenting.com/article/6-ways-to-stop-sibling-fighting
https://www.empoweringparents.com/article/sibling-fighting-5-ways-to-teach-your-kids-to-get-along/
http://kidshealth.org/parent/positive/family/sibling_rivalry.html
https://www.empoweringparents.com/article/sibling-fighting-5-ways-to-teach-your-kids-to-get-along/
http://kidshealth.org/parent/positive/family/sibling_rivalry.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ