728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί κάποιοι άνθρωποι συμφωνούν πάντα με όλους? (έρευνα)



 
Ξέρετε κάποιον που συμφωνεί πάντα με όλες τις απόψεις, χωρίς να έχει σημασία τι πραγματικά σκέφτεται;

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας, δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι όταν διαφωνούμε με τους άλλους , ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ψυχική δυσφορία .

 Αυτό βοηθά να εξηγήσουμε γιατί ορισμένοι επιλέγουν να συμφωνήσουν όλη την ώρα  (αυτό τους απαλλάσσει ψυχολογική δυσφορία.)

 Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις (ΜRi) έδειξαν ότι όταν κάποιοι διαφωνούν με τους άλλους , προκαλούν ενεργοποίηση στον έσω προμετωπιαίο φλοιό ( συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει "medial prefrontal cortex and the anterior insula")

 Και οι δύο αυτές περιοχές έχουν ήδη συνδεθεί με γνωστική παραφωνία - ένα είδος ψυχικής δυσφορίας.


 Το να συμφωνείς με άλλους μπορεί να είναι ευεργετικό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά  η πάρα πολύ συμμόρφωση απόψεων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

 Η Υπερβολική συμμόρφωση μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον τους ή επιτρέπουν στον εαυτό τους να κυριαρχείται σε μια σχέση.

 Είναι πραγματικότητα πως στην σύγχρονη κοινωνία , όλοι πιέζονται και περνούν στρεσογόνες περιόδους/καταστάσεις. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που βιώνει ψυχολογική ταλαιπωρία, να μπει στη διαδικασία του αντιλόγου . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, το άγχος, ή οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

 Την επόμενη φορά που θα συμφωνήσετε με κάποιον/κάποια για ένα θέμα, καλό θα ήταν να είστε σίγουροι ότι δεν είσαστε ψυχολογικά φορτισμένοι κατά την διάρκεια της απαντήσεως. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για αποφάσεις 
ζωής!


 Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η έρευνα διαβάστε την στοDominguez et al., 2016.




Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology).  Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard  και συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Δια βίου Μάθησης του ίδιου Πανεπιστημίου. 

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu ή στο τηλέφωνο 2610 322306





  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 



    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Γιατί κάποιοι άνθρωποι συμφωνούν πάντα με όλους? (έρευνα) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized