Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Είναι μια μεγάλη αλήθεια ότι υπάρχει μια φαινομενική «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
Στην ελληνική πραγματικότητα μια γρήγορη ματιά να ρίξει ο καθένας μας στο περιβάλλον του, σίγουρα θα εντοπίσει τουλάχιστον 1 περίπτωση που χρίζει Ψυχικής Φροντίδας. Σε αρκετές περιπτώσεις και εμείς οι ίδιοι ενδεχομένως να περνάμε μια δύσκολη περίοδο και να χρειαζόμαστε μια επαφή με κάποιον ειδικό στην χώρο της Ψυχικής Υγείας.
Αλήθεια δεν σας κάνει εντύπωση πως οι νέοι στις μέρες μας έχουν άσπρες τρίχες από τα 20, ενώ έχουν μηδαμινή όρεξη για τη ζωή κλεισμένοι στο σπίτι και στο ίντερνετ?
Σημάδια έντονου άγχους στη μια περίπτωση και καταθλιπτικής συμπεριφοράς στην δεύτερη.
Τι κάνουμε όμως εκτός από το να αδιαφορούμε για αυτά τα γεγονότα?
Πολλές φορές υπάρχει μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα άτομα "Πως έγινες έτσι?" "τι θα γίνει δε θα βγείς απο το σπίτι άχρηστε? Όλο σε έναν υπολογιστή είσαι!"
Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα? Αναγκάζετε τον άλλον που βιώνει αυτή την συναισθηματική φόρτιση , να μην έχει κουράγιο να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό της ζωής και να βυθίζεται ακόμα πιο πολύ σε μια Ψυχική Νόσο.
Από εμπειρία μου ως Ψυχολόγος στην Αγγλία πριν 1 χρόνο, εντυπωσιάστηκα που σε κάθε βήμα επισκέπτονται τον Ψυχολόγο σχεδόν όλοι οι πολίτες. Είτε για πρόληψη είτε για ενδυνάμωση είτε για Ψυχική φροντίδα .
Σίγουρα, θα ερωτηθώ αν "οι ξένοι είναι πιο υγιείς από εμάς"...
Αυτό δε μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά, όμως μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη με τα την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα, έχει την δύναμη να βοηθήσει έγκαιρα κάποιον που έχει άμεση ανάγκη για Ψυχική φροντίδα.
επιμέλεια άρθρου:Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCPΨυχοπαιδαγωγική και ΣυμβουλευτικήΜέλος Βρετανικού Συλλόγου ΨυχολόγωνΚλινικών Ψυχολόγων , ΝευροψυχολόγωνΜέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγωνpsychologized@gmail.com | www.antonioskalentzis.eu
Άρθρα Ψυχολογίας - Psychologized - Σχέσεις - Ψυχολόγος -Ψυχολογία - Άγχος - Κατάθλιψη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ