728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΒΡΕΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ




Η ντροπή για την ψυχική ασθένεια

  Πόσες φορές ένιωσες ανασφαλής, ανάξιος να ανταποκριθείς στον κόσμο γύρω σου;
 
  Πόσες φορές προσπάθησες να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό που σου συμβαίνει και αμέσως μετά επέστρεψες με μια ακόμη κατηγορία, γεμάτος ενοχές για την ανικανότητά σου;

  Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι δεν ελέγχεις τον εαυτό σου και ότι δεν ύπάρχει καμία ελπίδα για το μέλλον σου;

Κοίταξε γύρω σου... δεν είσαι μόνος!
 
  Το 31% των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.  Κι όχι μόνο από κάποιον ειδικό, αλλά και από τους δικούς τους ανθρώπους.  Τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή δεν επικοινωνούν όυτε με τους οικείους, τους φίλους ή την οικογένειά τους. Κι αυτό διότι οι ίδιοι κρατούν τις πόρτες τους κλειστές.  Φοβούνται να μοιραστούν το πρόβλημά τους μήπως θεωρηθούν τρελοί ή παράλογοι.

  Κι όμως, η ψυχική ασθένεια βασανίζει περισσότερους απ’ όσους πιστεύουμε.  Στην εργασία, στον στενότερο κοινωνικό μας κύκλο, ακόμη και στη ίδια την οικογένειά μας.  Από ήπια ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις πανικού, άγχος, φοβίες, πεσμένη διάθεση...) μέχρι τα πιο σύνθετα (κατάθλιψη, ψύχωση, διαταραχές προσωπικότητας...).  Κι όλα αυτά λόγω του φόβου να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. 

  Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν όλοι βρίσκαμε το θάρρος να μιλήσουμε γι’ αυτά.  Σίγουρα θα μέναμε έκπληκτοι με το πόσοι ακόμα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.  Ο γείτονάς μας, ο συνάδελφός μας, η κοπέλα στην παρέα μας, ο ίδιος ο σύντροφός μας. 

  Και τί θα συνέβαινε τότε;  Θα ήμασταν όλοι πιο δυνατοί! Σαν μια μεγάλη ομάδα θα στηρίζαμε ο ένας τον άλλον και κανείς δε θα ντρεπόταν να αποκαλύψει το πιο κρυφό του μυστικό.

  Ελάτε λίγο στη θέση του ανθρώπου σας, του συντρόφου σας, του φίλου, της μητέρας σας, της οικογένειάς σας.  Δώστε τους τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν, να σας στηρίξουν στις καθημερινές σας δυσκολίες.  Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να μην κρύβεται πια.  Απελευθερωθείτε από την προσπάθεια να είστε συνεχώς κάποιος άλλος, κάποιος «φυσιολογικός».  Δεν υπάρχει μη φυσιολογικό.  Η ανθρώπινη φύση αναπτύσσεται μέσα σε ένα φάσμα και κάπου εκεί βρίσκεσαι κι εσύ.

  Εξάλλου, το να μιλήσει κάποιος για το πρόβλημά του σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται, είναι το πρώτο βήμα μιας καλής αρχής για την ίδια του τη θεραπεία.  Η αναγνώριση και η αποδοχή τόσο από τον ίδιο, όσο και από το περιβάλλον του είναι η βασική προϋπόθεση για μια θετική εξέλιξη.

Βοήθησε τον εαυτό σου και δώσε την ευκαιρία και στους άλλους να σε βοηθήσουν.
 Και μην ξεχνάς: δεν υπάρχουν παράλογα συναισθήματα, μονάχα καταστροφικές σκέψεις που μας βασανίζουν!






Αγγελική Kανέλλου
Ψυχολόγος
Απόφοιτη Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

a_kanellou@hotmail.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: ΒΡΕΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ Rating: 5 Reviewed By: Psychologized