728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι το Psychologized?



Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψη σας στην ιστοσελίδα μας.

 Πολλοί θα αναρωτιέστε τι είναι το "Psychologized" και τι σημαίνει η ονομασία αυτή. 

 Η σημασία της λέξης "Psychologized" είναι το να περιγράφεις κάτι με όρους Ψυχολογίας.  Είναι το αντίστοιχο στα ελληνικά "Ψυχολογοποιώ". Αυτή είναι η κεντρική μας ιδέα, αυτό είναι το Psychologized, το μέρος που όλα μπορούν να γίνουν κομμάτι της Ψυχολογίας. Εκεί που η Ψυχολογία δεν είναι ένα μέρος για επιστήμονες, αλλά για τον καθένα από οποιοδήποτε μορφωτικό ή κοινωνικό πεδίο. Η Ψυχική Υγεία πρέπει να πάψει να είναι πολυτέλεια.

 Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου να είμαι σαρκαστικός ή ειρωνικός, αλλά η θεωρώ ότι η μαγεία της ψυχολογίας είναι  σε πράγματα που δεν ξέρουμε. 

 Γνώμων μας πρέπει να είναι ένα μέτρο μεταξύ της στρατηγικής χρήσης που θα βοηθήσει να βρούμε τους φιλανθρωπικούς σκοπούς μας.

 Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο, τα χρήματα, τον ανταγωνισμό, το άγχος και  τις πολύμορφες πραγματικότητες, το πέρασμα της σκέψης μας πρέπει να είναι πιο ορθολογιστικά συναισθηματικό.

 Αλλά όλα αυτά, δεν πρέπει να μας μεταμορφώνουν σε αγοραφοβικές ή υπερ-καταναλωτικές προσωπικότητες, που καταναλώνουν μόνο τα συναισθήματα ή τις σχέσεις σαν να είναι σνακ. Ίσως ... αυτός είναι ο λόγος που πολλές δραματικές ταινίες ζόμπι πρωτοπαράχθησαν αυτή την εποχή. Αλλά αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

 Σε αυτή την εποχή, υπάρχουν ήδη τα ζόμπι. Είναι σαν μια πανδημία. Τους βλέπω παντού ... Δεν έχουν συναισθήματα, είναι μόνιμα σε μια εγρήγορση ... Πρέπει να βιαστούν να τελειώσουν το σχολείο, σπεύδουν να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, βιασύνη να βρουν μια θέση εργασίας, βιασύνη για να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, βιασύνη για να αγοράσουν ένα σπίτι, βιασύνη για να αγοράσουν μια γυναίκα ... Αθλητές, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, ηθοποιοί, δάσκαλοι, φοιτητές, συνταξιούχοι ... όλοι ζουν την πανδημία που ονομάζεται «απόλαυση». Δεν υπάρχουν συναισθήματα της ευτυχίας, ή τα συναισθήματα της αγάπης, όλα γίνονται για «απόλαυση».

  Μου θυμίζει την αντίστροφη θεωρία του Επίκουρου, "Ευχαρίστηση είναι η απουσία του πόνου". Αυτό το είπε ο Έλληνας φιλόσοφος που έζησε περίπου 2400 χρόνια πριν από (341 π.Χ.). Πίστευε ότι η ευχαρίστηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Όμως, στη διδακτική θεωρία του, εάν κάποιος θέλει να νοιώσει τη χαρά, θα πρέπει να μειώσει τις επιθυμίες του και να μην καταναλώνει όλο και περισσότερο σαν όλους σε αυτήν την εποχή.

 Στον επίλογό μου έχω μόνο μια ερώτηση ρητορική για εσάς:


 "Φανταστείτε όλους τους στόχους της ζωής σας. Όλα στόχους που πετύχατε. Όλους τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε. Δεν έχει σημασία αν τα έχετε καταφέρει ή όχι, δεν έχει σημασία αν αισθανθήκατε την ευχαρίστηση όταν τα καταφέρατε. Τώρα, απλά σκεφτείτε για όλες τις αγχωτικές ώρες που δαπανώνται για την επίτευξη των στόχων αυτών. Αυτή είναι η ζωή σας. Πάω στοίχημα ότι έχετε ήδη δαπανηθεί το 80% της ψυχοπιεστικής ζωή σας, για 20% ευχαρίστηση. Αλλά .. αν αυτοί οι στόχοι, αυτά τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, ήταν τα συναισθήματα της πραγματικής ευτυχία, μήπως ξεχάσατε να είστε ευτυχισμένος; Ίσως επειδή αυτοί οι στόχοι που εσείς πιεστήκατε για να επιτευχθούν, δεν το αξίζουν. Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα τι σας κάνει ευτυχισμένους ... Ίσως πρέπει να καταλάβετε ότι είστε ήδη ευτυχισμένος , μην αφήνετε απολαύσεις να βασανίζουν τη ζωή σας. Ίσως μια μέρα θα σε δω τριγύρω και θα είμαι ευτυχής να δω ένα ανθρώπινο ον με αισθήματα ... αυτά τα ζόμπι είναι τόσο βαρετά!"



Αντώνιος Καλέντζης
Ψυχολόγος,
Ιδρυτής - Ιδιοκτήτης  Psychologized



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Τι είναι το Psychologized? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized