728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

3 Πράγματα είναι τα μυστικά για την αληθινή ευτυχία




Η ευτυχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, αλλά είναι επίσης ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορείς να διδαχθείς.

 Ο Ψυχίατρος Robert Waldinger είναι ο διευθυντής του τμήματος "
Μελέτη Ανάπτυξης Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard, ΗΠΑ)  .Ο Waldinger περιγράφει μερικά από τα μυστικά για την ευτυχία που αποκάλυψε η έρευνά του, σε πρόσφατη ομιλία του.

 Η έρευνα περιελάμβανε  ερωτήσεις σε 2 δομημένες ομάδες ανδρών για τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των γάμων τους, ικανοποίηση από την εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες)  Κάθε δύο χρόνια παρακολούθησαν  τη σωματική τους υγεία (συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφία θώρακος, εξετάσεις αίματος, ούρων, και καρδιογραφημάτων) .

 Το αποτέλεσμα της έρευνας έκανε μια διαπίστωση : Οι καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους , μας κρατάνε πιο ευτυχισμένους , αλλά  και υγιείς.


Ο Δρ Waldinger επισήμανε κάποια σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή:

1. Στενές σχέσεις

 Οι άνδρες και στις δύο ομάδες της μελέτης του Χάρβαρντ που ανέφεραν ότι ήταν πιο κοντά στην οικογένειά τους, τους φίλους, ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς από ό, τι  οι λιγότερο κοινωνικοί ερωτηθέντες. Επίσης έτειναν να ζουν περισσότερο. Συγκριτικά, οι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο μοναχικοί, ήταν λιγότερο ευτυχείς. Είχαν επίσης χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, συγκριτικά με τους υπολοίπους.

 Μια ανασκόπηση του 2014 από δεκάδες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Social and Personality Psychology Compass , αναφέρει ότι η μοναξιά μπορεί να πάρει με τον τρόπο της  την ικανότητα της διανοητικής λειτουργίας, του ύπνου και την ευημερίας. Η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας και του θανάτου.

2. Ποιότητα των σχέσεων

 Τα παντρεμένα ζευγάρια που δήλωσαν ότι τσακώνονταν συνεχώς και είχαν χαμηλή αγάπη ο ένας γιατ το ένα το άλλο (αυτό ορίζεται  από τους ερευνητές ως «γάμοι υψηλής σύγκρουσης») ,ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο ευτυχείς από τους ανθρώπους που δεν ήταν παντρεμένοι.


3. Σταθεροί, υποστηρικτικοί γάμοι

 Το να συνδέεται κάποιος κοινωνικά δεν είναι μόνο καλό για την σωματική μας υγεία. Βοηθά επίσης να αποφευχθεί η  πνευματική εξασθένηση. Οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν και δεν πήραν διαζύγιο, δεν ζούν χωριστά με τον/την σύντροφο, ή  δεν έχουν "σοβαρά προβλήματα γάμου" μέχρι την ηλικία των 50, είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία . Συγκριτικά με αυτούς  που ανέφεραν ότι δεν πληρούν τα στοιχεία που προαναφέραμε.

 Υπάρχουν κι άλλες έρευνες  που στηρίζουν την αναφορά αυτή. Μια έρευνα του 2013 στο περιοδικό PLΟS ONE διαπίστωσε ότι ο γάμος, μεταξύ άλλων παραγόντων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ισχυρές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

 Η κοινωνία στις μέρες μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πλούτο .  Αλλά σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις ήταν οι άνθρωποι που επέλεξαν να διατηρήσουν σχέσεις με την οικογένεια, με φίλους, με την κοινότητα.

Πηγές:



3.Risk factors for late-life cognitive decline and variation with age and sex in the Sydney Memory and Ageing Study.


Το διαβάσαμε στο  www.antonioskalentzis.eu


επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: 3 Πράγματα είναι τα μυστικά για την αληθινή ευτυχία Rating: 5 Reviewed By: Psychologized