728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Διαχειρίζομαι το άγχος με 4 απλά βήματα.




Το άγχος είναι κάτι που όλοι το έχουμε βιώσει έντονα έστω μια φορά στη ζωή μας. Πολλές φορές μας αποδιοργανώνει και έχουμε εξάρσεις θυμού,  μερικές φορές κατατονία, πονοκεφάλους, εφίδρωση και διάφορα άλλα συμπτώματα, που είναι στον κάθε ένα ξεχωριστά.  

 Αν και το άγχος συχνά συνηθίζουμε να το συσχετίζουμε με σημαντικά γεγονότα της ζωής, οι περισσότεροι ξεχνάμε πως η καθημερινότητα που  βιώνουμε μας δίνει συνέχεια μικρότερης κλίμακας στρεσογόνους παράγοντες, όπως η συνεχής προθεσμίες (deadlines), οι τεταμένες σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, η απομόνωση, οι διακρίσεις, κακές συνθήκες στέγασης και διατροφής, οι απλήρωτοι λογαριασμοί κλπ.

 Το "μέγεθος" του στρες που ένα άτομο μπορεί να χειριστεί σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με στυλ σκέψης της και τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 Οι άνθρωποι με θετικό στυλ σκέψης και καλές κοινωνικές δεξιότητες είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις - για παράδειγμα, κάνοντας κάτι για το στρεσογόνο γεγονός  ή να έχουν εξωστρέφεια και να μιλούν με κάποιον για την επίλυση του προβλήματος .



1. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του στρες είναι να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια του.


Συναισθηματικά συμπτώματα: άγχος, φόβος, ευερεθιστότητα, θυμός, αγανάκτηση, απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας κλπ.

Γνωστικά συμπτώματα: δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σύγχυση, επαναλαμβανόμενες ή κυκλικές σκέψεις κλπ.

Σωματικά συμπτώματα: ξηροστομία, τρόμος, εφίδρωση, ταχυκαρδίες, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή,  ένταση των μυών, κεφαλαλγία, ζάλη κλπ.

Συμπεριφορικές συμπτώματα: νευρικές συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών ή χτύπημα τον ποδιών νευρικά, κατανάλωση περισσότερου καφέ ή αλκοόλ, διαφορά στην διατροφή - πάρα πολύ ή πολύ λίγο, ανήσυχος ύπνος,  να χάνεται εύκολα η ψυχραιμία, αδυναμία ενσυναίσθησης, παραμέληση ευθυνών κλπ.

2. Στη συνέχεια, κάνετε μια λίστα με καταστάσεις ή ερεθίσματα με τα αισθάνεστε να αγχώνεστε.





3. Για κάθε κατάσταση/ερέθισμα της λίστας σας, να καταλήγετε  σε μία ή περισσότερες στρατηγικές για την πρόληψη, την αποφυγή ή τη διαχείρισή του. 

4. Η αλληλεπίδραση και ο διάλογος με οικείους θα σας βοηθήσει να εστιάσετε σε πράγματα που κάνετε πλέον και δεν κάνατε παλιότερα . Ζητήστε την άποψή τους για τι αλλαγή έχουν παρατηρήσει.

 *Τα 4 στάδια αυτά σίγουρα δεν επιλύουν  το πρόβλημα ούτε αντικαθιστούν κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας, όμως είναι μια καλή αρχή να παρατηρήσετε πως με λίγη προσπάθεια και στοχευμένες κινήσεις , μπορείτε να διαχειριστείτε κάθε στρεσογόνο ερέθισμα της απαιτητικής ελληνικής πραγματικότητας και να συνεχίσετε δυναμικά.


 Ακόμα και το πιο μακρινό ταξίδι... αρχίζει με ένα μικρό βήμα! 
Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
 Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                       Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.



psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Διαχειρίζομαι το άγχος με 4 απλά βήματα. Rating: 5 Reviewed By: Psychologized