728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Η εξάσκηση του εγκεφάλου που μειώνει το Άγχος και την θλίψη (Έρευνα)




H εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που o εγκέφαλος ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις, διαπιστώνει μια νέα έρευνα.


 Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν κάποιος κάνει εξάσκηση στην προσήλωση μιας δραστηριότητας, ενθαρρύνει τον εγκέφαλο του να αγνοεί τις άσχετες πληροφορίες με αυτή τη δραστηριότητα.

 Η έρευνα αυτή,  περιλάμβανε τον προσδιορισμό εάν τα βέλη στην οθόνη δείχνουν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.

 Την ίδια στιγμή οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να αγνοήσουν άλλα βέλη στην οθόνη που τοποθετήθηκαν εκεί για να τους αποσπάσει την προσοχή.

 Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ασκούσαν μια δύσκολη εκδοχή του προγράμματος αυτού ( με τα βέλη) , στο μέλλον αντιμετώπισαν  καλύτερα τα αρνητικά  τους συναισθήματα.

Ο Δρ Noga Cohen, συγγραφέας της έρευνας ανέφερε:

"Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα που αποδεικνύουν ότι η μη-συναισθηματική εκπαίδευση που βελτιώνει την ικανότητα να αγνοεί τις άσχετες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες αντιδράσεις του εγκεφάλου, σε συναισθηματικές εκδηλώσεις ,αλλάζοντας τις συνδέσεις του εγκεφάλου.

 Οι αλλαγές αυτές συνοδεύτηκαν από την ενίσχυση των νευρικών συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών που εμπλέκονται στην αναστολή συναισθηματικών αντιδράσεων. "

Ο Δρ Cohen εξήγησε τα αποτελέσματα:

"Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την πιο έντονη εκδοχή της εκπαίδευσης (όχι όλοι οι συμμετέχοντες) έδειξαν μειωμένη ενεργοποίηση της αμυγδαλής  (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων θλίψη και το άγχος.)

 Επιπλέον, η έντονη προπόνηση σε αυτό το πρόγραμμα ( με τα βελάκια) , οδήγησε σε αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ αμυγδαλής  και μια περιοχή στο μετωπιαίο φλοιό που φαίνεται να εμπλέκεται στη ρύθμιση συναισθημάτων."

 Διαβάζοντας την έρευνα αυτή, είναι βέβαιο ότι η ελπίδα μας ότι οι τρέχουσες/μελλοντικές έρευνες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έλεγχο και ενδεχομένως την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τα άτομα που πάσχουν από δυσπροσαρμοστική συναισθηματική συμπεριφορά.

 Αν και αναγνωρίζονται οι περιορισμοί της μελέτης αυτής, η οποία βασίστηκε σε ένα σχετικά μικρό αριθμό  συμμετεχόντων, επικεντρώθηκε σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της εκπαίδευσης, μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για τα άτομα που πάσχουν από συναισθηματική δυσλειτουργία. 


 Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  journal Neuroimage (Cohen et al., 2015)


Το διαβάσαμε στο  www.antonioskalentzis.eu

Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology).  Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard  και συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Δια βίου Μάθησης του ίδιου Πανεπιστημίου. 

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu ή στο τηλέφωνο 2610 322306



  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Η εξάσκηση του εγκεφάλου που μειώνει το Άγχος και την θλίψη (Έρευνα) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized