728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Έχεις stress? Είσαι σε καλό δρόμο!



 Πόσοι από εμάς πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για την ζωή μας και το άγχος μας κυριεύει; Ίσως νιώθουμε το κορμί μας να παραλύει , ή ακόμα και να ξεχνάμε αυτά που θέλουμε να πούμε. 

 Το στρες συνδέεται συνήθως με αρνητικές εμπειρίες.


Ο φόβος της πιθανής αποτυχίας είναι και αυτό μια αρνητική αμήχανη εμπειρία που βιώσατε στο παρελθόν και δεν θέλετε να ξανά νιώσετε.


Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Directions in Psychological Science , η καθηγήτρια Μάρα Μάδερ (Mara Mather) ανέφερε σχετικά με αυτό :


"Το στρες φαίνεται να βοηθάει τους ανθρώπους να μάθουν από τα θετικά ή αρνητικά σχόλια."

Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα άτομο που πρέπει να παραδώσει  σύντομα μια εργασία στη σχολή , σχολείο, δουλειά .


 Κάτω από την πίεση, θα μπορούσε να δώσει περισσότερο εστίαση στο ποιοτικότερο τελικό αποτέλεσμα, θέλοντας να αποφύγει τα αρνητικά σχόλια.


 Όταν όμως δεν έχει καθόλου πίεση για το  τελικό αποτέλεσμα,] η εργασία μπορεί να μην έχει την λεπτομέρεια που θα είχε κάτω από πίεση και η κριτική που θα του ασκήσουν να στοιχίσει περισσότερο στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, μιας και είναι κάτι που δεν περίμενε να βιώσει.


 Επίσης κάτω από την πίεση, οι άνθρωποι εκτιμούν την θετική κριτική περισσότερο .


 Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά κάτω από την πίεση:


"... Το στρες ενισχύει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ριψοκίνδυνων αποφάσεων, οι άντρες ρισκάρουν  περισσότερο κάτω από την πίεση σε σύγκριση με τις γυναίκες , που επιδιώκουν τις αποφάσεις με λιγότερο ρίσκο."



  Συνοψίζοντας :

 Το στρες είναι μια κινητήριος δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, χωρίς να επιθυμούμε να την βιώσουμε. Πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφικό και να ξεχάσουμε τα λόγια μας σε μια παρουσίαση, μερικές άλλες φορές όμως μπορεί να μας κάνει να κάνουμε ένα τέλειο δημιούργημα , προς την αποφυγή της κακής κριτικής . Ένα ζωντανό παράδειγμα της χαλαρότητας είναι όταν παρατηρείται στον αθλητισμό , μια πολύ καλή ομάδα να χάνει από μια μικρότερης δυναμικής ομάδα, μιας και οι δεύτεροι ρισκάρουν να τα δώσουν όλα.


 Όπως προανέφερα το στρες είναι "κινητήριος δύναμη" και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε κουράγιο σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι το λεγόμενο "δημιουργικό άγχος" .


 Συγκριτικά με της γυναίκες και τους άντρες , δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το ριψοκίνδυνο ταμπεραμέντο των ανδρών... 


 Αλήθεια... φαντάσου ένα κόσμο χωρίς Λεωνίδα, Κολόμβο, Αρχιμήδη , Κολοκοτρώνη ... ακόμα και τους Έλληνες στρατιώτες στο ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941 ... 



  Άραγε πόσο απέχει ο ήρωας από κάποιον με δημιουργικό στρες; Να πως την αλήθεια λίγο σημασία έχει να μου απαντήσεις.... πρέπει πρώτα να γίνεις ο/η ήρωας της ζωής σου !!!


  Επιμέλεια άρθρου:

Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνoύς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων        Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 




    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Έχεις stress? Είσαι σε καλό δρόμο! Rating: 5 Reviewed By: Psychologized