728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τι δώρο να κάνεις τώρα που είναι γιορτές?




 Λίγες ημέρες πριν αρχίσουμε να μπερδεύουμε τις ημερομηνίες στα γραπτά μας, μην έχοντας συνηθίσει το νέο έτος, είναι μια περίοδος που θα την χαρακτηρίζαμε εορταστική.

 Χρησιμοποιώ τον όρο "εορταστική" μιας και η επιτυχία μας να έλθουμε σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να είναι καθημερινή γιορτή για εμάς, αφού καταφέραμε το ακατόρθωτο , σύμφωνα με τις πιθανότητες.

 Καλά τα μαθηματικά, όμως τι σχέση έχει με τα συναισθήματα και το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα?

  Ψάχνοντας πηγή για τροφή του πνεύματος , έπεσα σε μια παλιά έρευνα (του 2008, όχι και τόσο παλιά) της Elizabeth W. Dunn με τίτλο "το να σπαταλάς χρήματα για άλλους, σου αυξάνει την ευτυχία" "Spending Money on Others Promotes Happiness".


 Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της έρευνας εξέτασε την επίδραση του εισοδήματος στην ευτυχία, βρέθηκε μια σημαντική σχέση στην ποσότητα που ξοδεύουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι με το πόσα χρήματα κερδίζουν.  Συγκεκριμένα, η έρευνα υπέθεσε ότι η σπατάλη χρημάτων για άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει μια πιο θετική επίδραση στην ευτυχία από ό, τι να δαπανά χρήματα κάποιος για τον εαυτό του. 
  Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες ,που επιλέχθηκαν τυχαία, να επιλέξουν πως  επιθυμούν να δαπανήσουν χρήματά τους. Παρατηρήθηκε , λοιπόν, ότι όσοι σπατάλησαν περισσότερα χρήματα για δώρα άλλων , παρά για τον εαυτό τους, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι .

 Θέλω να αφαιρέσω την λέξη "σπατάλησαν"  από την έρευνα που ανέφερα και να την αντικαταστήσω με την λέξη "επένδυσαν".

 Σίγουρα οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι όπως ήταν όταν βγήκε η έρευνα και ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει δώρα και υλικά αγαθά.

 Η οικονομική κρίση, σαφώς και μας στερεί πολλά υλικά αγαθά, αλλά μόνο ένα πράγμα δεν μπορεί να μας στερήσει... κάτι που ψάχνουμε να βρούμε όλη μας την ζωή και είναι ικανό να μας κάνει να θυσιάσουμε τα πάντα γι αυτό...

 Πρωτού σας έρθει σαν απάντηση "το σεξ", θα ήθελα να σας διορθώσω πως αυτό είναι η αγάπη... η ενεργητική αγάπη.

 Πράξεις αγάπης δεν είναι να δίνεις αρκουδάκια "i love you" , είναι να μπορείς να βλάπτεις και να μη το κάνεις... είναι να στερείσαι και να μοιράζεσαι... είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις.

 Το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται κάθε χρόνο και όλοι θυμούνται πόσο φιλάνθρωποι είναι.... όλοι δεν νιώθετε καλά όταν δίνετε κάτι?

 Αφού νιώθετε καλά ... γιατί τότε δεν αφήνετε το πνεύμα των Χριστουγέννων να φωλιάσει στην καρδιά σας και αφότου τελειώσουν οι γιορτές?

Διαβάσαμε την έρευνα ΕΔΩ


Διαβάστε επίσης:





 Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306



Επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Τι δώρο να κάνεις τώρα που είναι γιορτές? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized