728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

5 τρόποι να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις





 Όλοι μας , ερχόμαστε αρκετές φορές στη ζωή μας, μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις που ο διάλογος είναι μονόδρομος . Όταν πάει καλά, μπορεί να επιλύσει τις συγκρούσεις, να προωθήσει την ανάπτυξη της σχέσης και κυρίως να είναι ένας καταλύτης για την  μελλοντική κατανόηση. 

 Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των διαλόγων σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων, είναι ότι το σώμα κυριεύεται από το άγχος, πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος. Η ανησυχία και ο φόβος μας , μπορεί να μας κάνει να μιλήσουμε περισσότερο από ό, τι ακούμε. Υπάρχει αδυναμία στο να  χρησιμοποιηθεί η στοχαστική διατύπωση και η στάση του σώματος δείχνει εχθρική. 

 Όσο περισσότερο άνετα μπορείτε να νιώσετε με το τι θα συμβεί, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχετε για ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Εδώ, λοιπόν, είναι 5 συμβουλές που πρέπει να θυμάστε:

1. Αναγνωρίστε το άγχος σας.

 Είναι σημαντικό να μπορείτε να διαχειριστείτε την νευρικότητά σας. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές (διαφραγματική αναπνοή είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική) και προσπαθείτε να αδειάσετε το μυαλό σας από κάθε σκέψη. Επίσης,  δεν πρέπει εστιάζετε στις προκλήσεις της συζήτησης, αλλά στους στόχους σας και τι μπορεί να κερδίσετε από αυτό. Είναι φυσιολογικό να νιώσετε νευρικότητα, αποδεχθείτε το άγχος σας και μην προσπαθείτε να το πολεμήσετε. Μιας και η εσωτερική διαμάχη μπορεί να σας καθηλώσει στον διάλογο.

2. Σχεδιάστε τι θέλετε να πείτε.

 Ένα καλό παράδειγμα του σχεδιασμού είναι να έχουμε μερικές φράσεις προετοιμασμένες. Να έχετε μια γενική ιδέα και πιο συγκεκριμένα σχεδιάστε τα λόγια σας, όμως όχι τόσο ώστε να ακούγεται ως τεχνητό σενάριο . Όμως δεν πρέπει να δίνετε βαρύτητα μόνο σε αυτά που έχετε σχεδιάσει να πείτε, μιας και ο διάλογος πάντα πρέπει να είναι διαδραστικός και ευέλικτος. Το χειρότερο  σενάριο από όλα, αν επιμείνετε στο να λέτε αυτά που θέλετε, είναι να προκαλέσει μια άμεση αποσύνδεση και να κάνει το άλλο πρόσωπο να αισθανθεί άμυνα και αν μην θέλει να ακούσει τι λέτε.


3. Ακούμε όσο μιλάμε.

 Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο σημαντικές συζητήσεις της ζωής τους ως μονολόγους. Θα μπορούσε να είναι λόγω της νευρικής ενέργειας ( «Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό πριν το ξεχάσω!") Ή βαθύς φόβος ( «Τι θα συμβεί αν τα πράγματα πάνε στραβά; ") Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, δίνετε στο άλλο πρόσωπο χώρο για να μιλήσει και να ακούσει από εσάς ισοσκελισμένα . Αυτό  θα αποφέρει σίγουρα πιο θετικά αποτελέσματα.



4. Σκεφτείτε , "τι ζητάω από αυτό τον διάλογο;"

 Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε από αυτή τη συζήτηση: 
Να εκφράσετε την δυσαρέσκειά σας;
Για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα για κάτι που έχει ήδη συμβεί;
Να ζητήσετε συγγνώμη;
Για να πάρετε μια συγγνώμη; 
Να τους πείτε κάτι δύσκολο που δεν γνωρίζουμε ακόμη;
 Όσο περισσότερο ξέρετε τι θέλετε να αποκομίσετε από τον διάλογο αυτό, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο τι θέλετε να πείτε/ακούσετε και αν είναι ένας διαδραστικός διάλογος που θα αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα 

5. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος σας.

 Χωρίς να έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας όταν μιλάτε, δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο αφιλόξενη γλώσσα του σώματος σας μπορεί να είναι. Σκεφτείτε συνειδητά σχετικά με το είδος της διάθεσης που θέλετε να μεταφέρετε, και να χρησιμοποιήσετε τις μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας σας για να κάνετε ακριβώς αυτό. 
 Θέλετε να δείχνει η γλώσσα του σώματος ότι σας ενδιαφέρει ο διάλογος και παρακολουθείτε με σεβασμό; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ζεστή επαφή με τα μάτια, χέρια όχι σταυρωμένα και συζητάτε κοιτώντας το πρόσωπο (μην στρέφετε το κεφάλι σας αλλού). 
 Είναι καλό να μην παρουσιάζετε πάρα πολλά σημάδια ανυπομονησίας ή απογοήτευσης, όπως δάγκωμα χειλιών , το δίπλωμα των μαλλιών πίσω από το αυτί , μετατόπιση των ποδιών συνέχεια, συνεχόμενο  χτύπημα χεριού/ποδιού , να κοιτάτε το κινητό συνέχεια κλπ.

 Συνοψίζοντας ,  ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Με μοναδικές εμπειρίες και μοναδικό μονοπάτι ο καθένας μας. Το μόνο κοινό που έχουμε με κάποιον άλλον άνθρωπο, είναι η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τον λόγο, ώστε να εκφράζουμε ακριβώς τι σκεφτόμαστε. 
 Πολλές φορές μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, πως αντέδρασε σε μια κατάσταση, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για κάποιον άλλον να καταλάβει τι πραγματικά σκεφτόμαστε.


" Να εντοπίζεις σφάλματα είναι εύκολο.
Το δύσκολο είναι
να πράττεις καλύτερα."
Πλούταρχος


Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούςς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων        Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 




    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: 5 τρόποι να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις Rating: 5 Reviewed By: Psychologized