728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η αυτοεπιβεβαίωση και η «προφητεία της αποδοχής»



Μερικές φορές στη ζωή παίρνουμε ακριβώς αυτό που περιμένουμε.

Αυτό φαίνεται πιο έντονα στις κοινωνικές σχέσεις.

Όταν συναντάμε κάποιον καινούριο άνθρωπο στη ζωή μας που δεν είχαμε γνωριστεί στο παρελθόν, αν περιμένουμε να του/της αρέσουμε - για οποιοδήποτε λόγο - τότε παρατηρείται αυτό να συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Αντιθέτως εάν αντιμετωπίζουμε με ανησυχία ή με αρνητική προδιάθεση αυτή τη νέα γνωριμία, τότε τα πράγματα μπορούν γρήγορα να πάνε στραβά.


Οι ψυχολόγοι το έχουν ονομάσει ως «προφητεία αποδοχής» .

Το πρόβλημα είναι ότι για ανασφαλείς ή κοινωνικά νευρικούς ανθρώπους γίνεται η "προφητεία απόρριψης".

Αυτό βιώνεται με το αίσθημα ανησυχίας σχετικά με τη συνάντηση με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και εκφράζεται εξωτερικά ως νευρική συμπεριφορά , κάτι που οδηγεί σε απόρριψη ή αρνητικά αποτελέσματα.

Ένα παλιότερο paper όμως μπορεί να μας βοηθήσει στην πράξη για να μετατρέψουμε  την "προφητεία της απόρριψης" σε "προφητεία της αποδοχής.


Αυτοεπιβεβαίωση

Ο Dr Danu Anthony Stinson (2011) σε ένα πλήθος 117 συμμετεχόντων ζήτησε να απαντήσουν στο πόσο συμφωνούν με φράσεις όπως: 

  • "Οι φίλοι μου με θεωρούν πολύ σημαντικό στη ζωή τους" και 
  • "Ο σύντροφός μου αγαπά και με δέχεται άνευ όρων"


Οι μισοί από αυτούς κλήθηκαν στη συνέχεια να κάνουν μια άσκηση αυτοεπιβεβαίωσης.

Οι συμμετέχοντες κοίταξαν μια λίστα με 11 αξίες, όπως είναι ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα, οι φίλοι και η οικογένεια, η προσωπική ελκυστικότητα κλπ.

Τους έβαλαν να τα βάλουν σε μια λίστα με σειρά που τα θεωρούν πιο σημαντικά και έγραψαν μερικές παραγράφους λέγοντας γιατί το κορυφαίο στοιχείο τους ήταν τόσο σημαντικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η απλή εργασία ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση  των ανασφαλών ατόμων .

Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους θεωρήθηκε λιγότερο έντονη και ανέφεραν μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση να γνωρίσουν κάποιον άγνωστο.

Και όταν παρακολουθήθηκαν σε τέσσερις και οκτώ εβδομάδες αργότερα, τα οφέλη ήταν ακόμα εμφανή και υπήρξαν παγιωμένα αποτελέσματα.

Φαίνεται ότι ακόμη και μια άσκηση τόσο απλή όσο αυτή είναι αρκετή για να ενισχύσει την κοινωνική εμπιστοσύνη των ανθρώπων που αισθάνονται ανασφαλείς και να τους δοθεί ένα ακόμα εφόδιο ώστε να επιτεύξουν τους στόχους τους. 

Πηγή: Dr Stinson et al. (2011), Rewriting the Self-Fulfilling Prophecy of Social Rejection Self-Affirmation Improves Relational Security and Social Behavior up to 2 Months Later




Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                       Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.



psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Η αυτοεπιβεβαίωση και η «προφητεία της αποδοχής» Rating: 5 Reviewed By: Psychologized