728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Μην ξεχνας να χαμογελάς....





Το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η πληθώρα ερευνών που διεξάγονται για την ανεύρεση της ευτυχίας της, επιβεβαιώνουν το ρητό" Χαμογελάστε..κανει τους άλλους να ανησυχούν"
Τι είναι όμως το χαμόγελο; Γιατί όλοι μιλούν για τις θετικές επιδράσεις του;
Το χαμόγελο είναι ο ψίθυρος του γέλιου. Δεν στοιχίζει τίποτα και όμως είναι πολύτιμο! Πλουτίζει εκείνον που το δέχεται, κάνοντας ψυχικά και σωματικά ανθεκτικότερο εκείνον που το δίνει. Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τη διάθεση, την υγεία αλλα και τη ζωή μας!
Καθημερινά χαμογελάμε με μια ανόητη γκριμάτσα ενός φίλου, με ένα αστείο ανέκδοτο ή ακόμα και με ενα ευγενικό άγνωστο που τυχαία πλησίασε εσένα ή εμένα. Σε μια εποχή που έχουμε  χίλιους λόγους να είμαστε βλοσυροί, κατηφείς και κακόκεφοι , το χαμόγελο μπορεί να δράσει σαν φυσικό ναρκωτικό, είναι το καθαρτικό στην ψυχή μας.
Εσύ γιατί δεν χαμογέλασες σήμερα; Ξέρεις πόσους λόγους, επιστημονικά αποδεδειγμένους έχεις  να διαφυλάσσεις ακέραιη την ομορφότερη καμπύλη στο σώμα σου;
Καταρχάς, το χαμόγελο έχει επιδράσεις υψίστης σημασίας για την υγεία. Εκλύει ενδορφίνες και σεροτονίνη, ορμόνες ευτυχίας των οποίων η δράση  είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση  και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες. Επιπλέον, ένα σου χαμόγελο είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό αλλά και να ελαττώσει την αρτηριακή σου πίεση. Έχεις λίγο χρόνο στη διάθεση σου? Κάνε ένα πείραμα, μέτρα την πίεση σου, χαλάρωσε διάβασε ένα βιβλίο και ξαναμέτρα!
Επιπλέον, ένα χαμόγελο μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο ακόμα και αν δεν είσαι. Αυτό συμβαίνει γιατί το χαμόγελο σου στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο  οτι είσαι χαρούμενος. Αυτόματα το πρόσωπό σου λάμπει και ταυτόχρονα η γοητεία σου αυξάνεται. Η φυσιογνωμία σου γλυκαίνει και κάνει τους άλλους να θέλουν να σε προσεγγίσουν γιατι αναρωτιούνται τι σε κάνει ευτυχισμένο. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξεις να είσαι ελκυστικός;  Ένα σου χαμόγελο είναι η πιο καλή χειρονομία να προσεγγίσεις το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Όμως, το πιο σημαντικό για σένα και για όλους στην κοινωνία μας, είναι ότι το χαμόγελο σου, πέρα απο το ότι σου εξασφαλίζει έναν ευχάριστο και βαθύ ύπνο, είναι "κολλητικό", είναι μεταδοτικό! Είναι ο πιο αποδοτικός κώδικας επικοινωνίας και καλοσύνης ανεξαρτήτως φύλου ή εθνικότητας. Αυξάνει αισθήματα οικειότητας και ζεστασιάς, τη στιγμή που καταστέλλει τη συστολή, την αμηχανία, την "αγοραφοβία". Εγώ χαμογελάω για να χαμογελάσεις εσύ! Εσύ για ποιόν χαμογελάς;

Θα κλείσω με ένα ρητό:

 "H πιο χαμένη μέρα είναι εκείνη που δε (χαμο)γέλασες"


...αλλά και μια συμβουλή:

"Ποτέ μη χάσεις το χαμόγελο σου, γιατί θα χαθείς κι εσύ μαζί του!"

 ..γιατί όπως πρόσφατα διάβασα σε μια συνέντευξη :

"σε μια χώρα που οι άνθρωποι σταματούν να χαμογελούν, δεν είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς;"

Επιμέλεια άρθρου
Πωλίνα Χριστίνα Κρασανάκη
Φοιτήτρια τμήματος Ψυχολογίας
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Μην ξεχνας να χαμογελάς.... Rating: 5 Reviewed By: Psychologized