728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Νεα ερευνα μας χαρτογραφεί 97 "νέες" περιοχές του εγκεφάλου !!!




  Οι 97 νέες περιοχές, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σε 180.  MATTHEW F. GLASSER, DAVID C. VAN ESSEN

Ε
κεί που νομίζουμε ότι ξέρουμε αρκετά πράγματα για την νευροφυσιολογία , τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία, έρχεται μια νέα έρευνα και μας κάνει να αναθεωρούμε έρευνες και δεδομένα που ξέραμε έως τώρα.



 Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου 2016. 

 Ο εγκέφαλος μοιάζει οπτικά με αχρείαστες πτυχώσεις και εξογκώματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκαλισμένος επάνω σε αόρατα εγκεφαλικά μέρη. Όλα είναι εξειδικευμένα. Παράδειγμα όταν αναγνωρίζουμε πρόσωπα , μερικές ομάδες νευρώνων ενεργοποιούν τους άλλους, όταν διαβάζουμε ενεργοποιούνται άλλοι, όταν υψώνουμε τα χέρια μας άλλοι κ.ο.κ .

 Είναι δεδομένο ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο ζητούν ένα ορόσημο στη νευρολογία ώστε να συνεχίσουν τις μελλοντικές τους έρευνες.   Όμως τον Ιούλιο του 2016 οι ερευνητές δημοσίευσε έναν θεαματική νέο χάρτη του εγκεφάλου, απαριθμώντας σχεδόν 100 προηγουμένως άγνωστες περιοχές !

 Είναι πλέον αναμενόμενο ότι οι επιστήμονες θα στηρίζονται σε αυτόν τον οδηγό/νέο χάρτη, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν σχεδόν κάθε πτυχή του εγκεφάλου, από το πώς θα εξελιχθεί στα παιδιά και την ηλικιακή εξέλιξη στους ενήλικες και για το πώς μπορούν να καταστραφούν εγκεφαλικά μέρη από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και την σχιζοφρένεια.


 Οι επιστήμονες δημιούργησαν τον χάρτη με την προηγμένους σαρωτές εγκεφάλου και υπολογιστές που τρέχουν κάποια προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που "έμαθαν" να εντοπίσει κρυμμένες περιοχές του εγκεφάλου από τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από εκατοντάδες test trials. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ πιο εξελιγμένο project και  μια ευρύτερη προσπάθεια από ότι έχουνε συνηθίσει .


 Όπως καταλαβαίνουμε, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για τους επιστήμονες να καταλάβουν τι κάνει το κάθε χαρτογραφημένο νέο εγκεφαλικό μέρος.

"Αυτός ο χάρτης θα πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι σαν έκδοση  λογισμικού υπολογιστή 1.0," δήλωσε ο Matthew F. Glasser, νευροεπιστήμονας στο Washington University School of Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. "Μπορεί να υπάρχει μια έκδοση 2.0. Ελπίζουμε ότι ο χάρτης μπορεί να εξελιχθεί , όπως και η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται. "

 Οι πρώτες προσπάθειες για την αποκάλυψη της κρυφό γεωγραφίας του εγκεφάλου έγιναν πριν από 150 χρόνια. Στη δεκαετία του 1860, ο γιατρός Pierre Paul Broca παρακινήθηκε με δύο από τους ασθενείς του, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να μιλήσουν.

 Αφού πέθανε, Broca εξέτασε τους εγκεφάλους τους. Στο εξωτερικό στρώμα, το οποίο ονομάζεται φλοιός, βρήκε ότι και οι δύο είχαν υποστεί ζημιά στο ίδιο εγκεφαλικό μέρος.

 Έτσι η περιοχή αυτή του εγκεφάλου έγινε γνωστή ως περιοχή του Broca. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι γίνεται ενεργό αυτό το μέρος του εγκεφάλου όταν οι άνθρωποι μιλούν και όταν προσπαθούν να καταλάβουν την ομιλία των άλλων ανθρώπων. 

 Αυτό το paper έπεσε στα χέρια μου σήμερα το πρωί και πραγματικά νομίζω ότι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας πρέπει να σβήσουμε πολλές γνώσεις και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Πηγή : A multi-modal parcellation of human cerebral cortex ,  Matthew F. Glasser et al, 2016


*(όποιος ενδιαφέρεται για το paper παρακαλώ να μου στέλνει με info στο Psychologized@gmail.com)

Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                       Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.




psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Νεα ερευνα μας χαρτογραφεί 97 "νέες" περιοχές του εγκεφάλου !!! Rating: 5 Reviewed By: Psychologized