728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πως επηρεαζει η τηλεοραση την κριτικη μας ικανοτητα. (ερευνα)




Εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε άσχημα σχόλια για την τηλεόραση , που πλέον σήμερα μπορεί να θεωρηθεί και ο υπολογιστής κάτι αντίστοιχο μέσον . Αν και μπορεί κάποιος μέσα από την τηλεόραση/υπολογιστή να ψυχαγωγηθεί , να μάθει χρήσιμα πράγματα, να έλθει πιο κοντά σε άλλες κουλτούρες ή να δει μέρη που είναι δύσκολο να επισκεφθεί , έχει και κάποια αρνητικά η κατάχρηση .

 Οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπείς στο να αποδέχονται τους καθημερινούς μύθους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, την εκπαίδευση ή το φύλο τους. 

 Σε πρόσφατη έρευνα, 322 άτομα ερωτήθηκαν σχετικά  με το πόση ώρα βλέπουν τηλεόραση , τις συνήθειές τους και κατά πόσο πίστευαν ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Αυστρία και πόσοι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο φέτος.

 Το 11,6% των ερωτηθέντων λανθασμένα πίστευαν ότι η θανατική ποινή εξακολουθεί να υπάρχει . Μάλιστα όσο πιο πολλή ώρα αφιέρωναν στο να παρακολουθούν τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πιστεύουν σε αυτό τον μύθο. (Στην πραγματικότητα: η θανατική ποινή καταργήθηκε πλήρως στην Αυστρία στις 7 Φεβρουαρίου 1968, περίπου πριν από 50 χρόνια. Η τελευταία εκτέλεση στην Αυστρία πραγματοποιήθηκε στις 24 Μάρτη του 1950.)

 Αν και η έρευνα έγινε στην Αμερική, οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν πως οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα θανατική ποινή, έχουν ενστερνιστεί αυτή την άποψη από τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες που αναφέρουν τέτοια περιστατικά . 

 Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και από μια ταινία που γνωρίζουμε ότι είναι με ηθοποιούς, μπορεί να μας επηρεάσει την κριτική μας ικανότητα και να δημιουργήσει αντιλήψεις και πραγματικότητες που στην ουσία δεν υπάρχουν, είναι οι καθημερινοί μύθοι που αναφέραμε στην αρχή.

 Φανταστείτε τώρα την δύναμη που έχει η τηλεόραση για  μεταφορά ιδεών και το πως μπορεί να επηρεάσει  μια ολόκληρη κοινωνία , αν αναφέρεται συνέχεια ένας μύθος ως πραγματικό γεγονός .

 Λέτε να είχε δίκιο ο παππούς μου που το έλεγε "χαζοκούτι"?
 Αποκλείεται, εγώ έχω εξαίρετη κριτική ικανότητα και δεν με επηρεάζει αρνητικά τίποτα ... δείτε το πόσο καλά πάει η χώρα μου ενώ βλέπω την αγαπημένη μου εκπομπή στον καναπέ!

Έρευνα : Blurred world view: A study on the relationship between television viewing and the perception of the justice system” by B. Till, F. Truong, R. Mar, and T.; Niederkrotenthaler in Death Studies. Published online June 3 2016 doi:10.1080/07481187.2016.1186761



  • Επιμέλεια άρθρου:
    Αντώνιος Καλέντζης Ψυχολόγος BPS, MISCP
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
    Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                   Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Πως επηρεαζει η τηλεοραση την κριτικη μας ικανοτητα. (ερευνα) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized