728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο δίνει την ψευδαίσθηση της γνώσης.



 Ψάχνοντας στο διαδίκτυο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι γνωρίζουν περισσότερα από ότι πραγματικά  γνωρίζουν , διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

 Το αξιοπερίεργο είναι ότι  δεν φαίνεται να πειράζει πολύ που οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πραγματικά την πληροφορία για την οποία έψαχναν.

Μάθιου Φίσερ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:

"Το Διαδίκτυο είναι ένα τέτοιο ισχυρό περιβάλλον, όπου μπορείτε να εισάγετε οποιαδήποτε ερώτηση και  να έχετε πρόσβαση στη γνώση του κόσμου με ένα κλικ.Γίνεται πιο εύκολο να συγχέουμε τις γνώσεις σας με αυτή την εξωτερική πηγή. Όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά μόνοι τους, μπορεί να είναι ανακριβείς για το πόσα ξέρουν και πόσο εξαρτημένοι είναι στο Διαδίκτυο. "

Σε ένα από τα εννέα πειράματα ερευνητές πραγματοποίησαν, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν:

"Γιατί είναι αρχαία ιστορία του Κουσίτ ( Kushite) πιο ήσυχη από ό, τι την ελληνική ιστορία;"

Ακόμα και όταν  κάποιος δεν μπορούσε να βρει πλήρεις απαντήσεις σε αυτή την πολύ δύσκολη ερώτηση, η απλή αναζήτηση έκανε τους ανθρώπους να είναι πιο σίγουροι ότι προσωπική τους γνώση ήταν μεγαλύτερη.Το ίδιο ίσχυε και όταν οι ερευνητές μπλοκάρει τις αναζητήσεις τους, έτσι δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα .

Ο κ Φίσερ δήλωσε:

"Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια ερώτηση, είναι πολύ προφανές σε σας ότι δεν την ξέρετε και χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να βρείτε την απάντηση.


Με το Διαδίκτυο, οι οι λεπτές γραμμές της γνώσης γίνονται θολές μεταξύ του τι ξέρεις και τι νομίζεις ότι ξέρεις. "



  Ο λόγος μπορεί να είναι ότι απλά επειδή κάποιος χρησιμοποιεί μηχανές αναζήτησης , είναι αρκετό για να τον κάνει να αισθάνεται ότι γνωρίζει περισσότερα.

 Συνοψίζοντας θα πρέπει να αναφέρουμε , ότι στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις έχουν μεγάλες συνέπειες, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να διακρίνουν τη δική τους γνώση και να μην υποθέτουν ότι γνωρίζουν κάτι, όταν στην πραγματικότητα δεν το κάνουν.

 Το Διαδίκτυο είναι δίνει τεράστιο όφελος με αμέτρητους τρόπους, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα, που δεν είναι άμεσα εμφανείς και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα μειονεκτήματα .

 Η ακριβής προσωπική γνώση είναι δύσκολο να επιτευχθεί και το Διαδίκτυο μπορεί να κάνει αυτό το έργο ακόμα πιο δύσκολο.


 Όπως λέει και η πολύ γνωστή ρήση "Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General (Fisher et al., 2015)



Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306






  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    2 σχόλια:

    1. Δεν καταλαβα τι μηνυμα θελεις να περασεις...αλλο αναζητηση , αλλο γνωση...Αν και για τη γνωση δεν μπορου με να ειμαστε απολυτα βεβαιοι...απολυτα βεβαιος ειναι ο απολυτα βλακας...Ο ανθρωπος , φιλοσοφικα , ειναι σε μια διαρκη πορεια αναζητησης αναμεσα στο ψευδες και το μη ψευδες ( αξιωματικα-δογματικα το λεμε αληθεια ) , limes δεν υπαρχει σ΄ αυτη την ακολουθια...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλησπέρα κ Χαράλαμπε.
        Πολύ σωστή τοποθέτηση !!!
        Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια , ότι αφού το Ίντερνετ παρέχει δωρεάν και πολύ γνώση στο οτιδήποτε και ο καθένας έχει πρόσβαση, όταν κάποιος διαβάσει ένα κείμενο ή μια παράγραφο στο wiki, να αποκτά μια ψευδαίσθηση της γνώσης.
        Με την λέξη αναζήτηση εννοώ οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης , παράδειγμα google .

        Διαγραφή

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο δίνει την ψευδαίσθηση της γνώσης. Rating: 5 Reviewed By: Psychologized