728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Πώς το Smartphone σας μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνο;



Η απλή παρουσία ενός smartphone μας κάνει να μη χρησιμοποιούμε όλο το εύρος των ικανοτήτων μας , ακόμα και όταν το κινητό βρίσκεται σε αδράνεια δίπλα μας.


Σύμφωνα με την έρευνα αυτή δεν έχει καν σημασία ακόμη και αν είναι απενεργοποιημένο!


Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι είχαν τα smartphones τους μαζί τους, η γνωστική τους ικανότητα μειώθηκε. Έτσι, πολύ απλά αφήνοντας το smartphone σας σε ένα άλλο δωμάτιο σας κάνει  αυτομάτως πιο έξυπνους.

Η γνωστική ικανότητα είναι η ικανότητα κράτησης και επεξεργασίας πληροφοριών στο μυαλό.

Βλέπουμε μια γραμμική τάση που υποδηλώνει ότι καθώς το smartphone γίνεται πιο αισθητό στον χώρο από τον χρήστη , η διαθέσιμη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων μειώνεται.


 Στην έρευνα αυτή οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα smartphone τους σε ένα άλλο δωμάτιο είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε γνωστικά τεστ, σύμφωνα με τη μελέτη.


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο εξαρτημένοι άνθρωποι βρίσκονταν στα τηλέφωνά τους. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι πιο εξαρτημένοι άνθρωποι ήταν οι πιο απογοητευμένοι όταν το τηλέφωνό τους ήταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους.

Καθ' όλη την διάρκεια της έρευνας, έγινε η προσπάθεια ν βρεθεί κάθε είδους παραλλαγή για να ελέγξουν τα αποτελέσματα.

 Παρατηρήθηκε ότι μόλις το κινητό ήταν εντελώς έξω από το δωμάτιο, τότε δεν είχε το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα στις γνωστικές ικανότητες.

 Είναι γεγονός πως η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα μέσα από το smartphone να κάνουμε αρκετές ενέργειες καθημερινά. 

 Σίγουρα έχει πολλά θετικά η τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανθρώπινη φύση μας .

 Κυρίως.... καμία συσκευή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επαφή με κάποιον οικείο μας... ούτε τα συναισθήματα και τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε.

 Πολλές φορές παρατηρούμε οικείους μας που αφήνονται στην μοναχικότητα ή είναι απότομοι. Σίγουρα φαντάζει ότι δεν το αξίζουν να τους δείχνουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας... όμως είναι η στιγμή που το έχουν πιο μεγάλη ανάγκη.


Να έχετε μια όμορφη ημέρα & keep smiling 😄
Πηγή έρευνας : Adrian F. Ward et al. , Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity ,2017



  • Eπιμέλεια άρθρου:

    Αντώνιος Καλέντζης , Ψυχολόγος ΒPS / MISCP
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Coaching Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                 Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 




    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Πώς το Smartphone σας μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνο; Rating: 5 Reviewed By: Psychologized