728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν την Τηλεόραση? Τι κανόνες να βάλω για να "ξεκολλήσει" ?








Όλα τα σπίτια έχουν τουλάχιστον 1 τηλεόραση . Σε περίπτωση που έχετε μικρό μέλος στην οικογένειά σας, χρησιμοποιείται πολύ συχνά τη τηλεόραση για να δει το παιδί κάποιο cartoon ή κάποια εκπαιδευτική εκπομπή.





Mα εγώ μεγάλωσα στις αλάνες και χτυπούσα έξω και δεν με ένοιαζε και δεν κοίταζα τηλεόραση. Τα παιδιά μας δεν είναι σε καλό δρόμο με αυτό το χαζοκούτι."


 Έχετε απόλυτο δίκιο ότι παίζατε στις αλάνες, αλλά να σας θυμίσω με τι παίζανε οι γονείς σας? Με τίποτα!  Η παιδική ηλικία εφευρέθηκε στον 20ο αιώνα, έως τότε ήταν αντικείμενα τα παιδιά, ήταν άχρηστοι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να προσφέρουν στην οικογένεια! Άτομα που μόλις γίνονταν 3-4 χρονών στέλνονταν στα χωράφια ή για παραδουλεύτρες σε σπίτια!  Αναρωτηθείτε , λοιπόν, πόσο προνομιούχους σας έβλεπαν οι γονείς σας , όταν ήσασταν τυχεροί να παίξετε ενώ αυτοί δε το έκαναν ποτε!






Όμως γιατί στα παιδιά αρέσει και απολαμβάνουν την τηλεόραση?


  Αυτό που τραβάει τα παιδιά να προσηλώνονται στην τηλεόραση όμως , είναι ότι τα παιδιά απολαμβάνουν τον συνδυασμό εικόνας και ήχου . Ως το δέκατο έτος της ηλικίας τους, οπότε ολοκληρώνεται η οπτική αντίληψη, η ακοή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι «αποκομίζουν» τα παιδιά από αυτό που παρακολουθούν, επειδή τα ακουστικά ερεθίσματα έχουν πολύ πιο άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο.  Επίσης τα παιδιά θέλουν  ήρωες (πρότυπα) που μπορούν να έχουν υπερδυνάμεις και να χρησιμοποιούν θάρρος, δύναμη , ευστροφία, φαντασία και αν νικούν μεγαλύτερους και δυνατότερους . Συνήθως ταυτίζονται με τους ήρωες αυτούς και φέρνουν τον εαυτό τους στη θέση τους , υπερνικώντας την "αδυναμία" που νιώθουν για την δική τους ηλικία, συγκριτικά με τους μεγάλους.


Tα παιδιά έχουν ανάγκη από «παντοδύναμους φίλους»


Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά εθίζονται με την τηλεόραση? Τι γίνεται όταν παραγκωνίζει κάθε άλλη δραστηριότητα και φέρεται ως "εθισμένο" στα τηλεοπτικά προγράμματα ? 

Τότε πρέπει να βάλετε κάποιους κανόνες στο παιδί :

Στο δικό σας σπίτι τηρούνται οι δικοί σας κανόνες. Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ότι κάτι που βλέπει εκείνο, δεν το βλέπει ο συμμαθητής του και οι γονείς εκείνου είναι αυτοί που αποφασίζουν για την δική τους τηλεόραση.
Μαγνητοσκοπήστε κάποιες εκπομπές που αρέσουν στο παιδί σας ή που έχει ακούσει στο σχολείο γι’ αυτές. Δείτε το περιεχόμενο τους και εάν συμφωνείτε με αυτό, επιτρέψτε του να το βλέπει.
Εάν κάτι από αυτά δεν σας αρέσει, δείτε το μαζί του και πείτε του την γνώμη σας («Ξέρεις, δεν νομίζω ότι είναι διασκεδαστικό. Έχει πολύ βία. Καλύτερα να δούμε κάτι άλλο»). Μπορεί εκείνη τη στιγμή να αδιαφορήσει, ακόμη και να θυμώσει. Να ξέρετε, όμως, πως το παιδί «τυπώνει» την αντίδραση σας και θα αποκτήσει και αυτό ανάλογη κρίση.
Εάν το παιδί σας έχει μάθει από μικρότερη ηλικία να ασχολείται και με άλλα πράγματα εκτός από την τηλεόραση, τότε είναι ποιο εύκολο να του αποσπάσετε την προσοχή. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί, τόσο ποιο δύσκολη είναι φυσικά αυτή η τακτική.
Όσο περισσότερες επιλογές έχει στο σπίτι, τόσο πιο εύκολα θα αγνοήσει την τηλεόραση. Όπως βαριέται να κάθεται πολύ ώρα μπροστά από ένα παιχνίδι, ή ένα βιβλίο, έτσι θα βαριέται το να κάθεται πολύ ώρα να βλέπει καρτούν.
Μην τιμωρείτε το παιδί στερώντας του την τηλεόραση. Έτσι της δίνετε αξία. Κάντε το, αλλά με μέτρο. Όπως θα του στερήσετε ένα παιχνίδι, μια βόλτα, έτσι μπορείτε κάποια στιγμή, εάν δεν τήρησε κάποιο κανόνα να του στερήσετε και την τηλεόραση. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα «μέτρον άριστον».


 Συνοψίζοντας, θα πρέπει να δώσετε στο παιδί να καταλάβει την έννοια του ορίου .  

  Θα πρέπει με το που έρχεται σε πρώτη επαφή με την την τηλεόραση πρέπει να βάλετε τους κανόνες, για να είναι και πιο εύκολο να συμβιβαστεί με αυτούς.


  • Επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων        Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 



    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Γιατί τα παιδιά λατρεύουν την Τηλεόραση? Τι κανόνες να βάλω για να "ξεκολλήσει" ? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized