728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τι ειναι η Οριακή (μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD)




Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD) περιγράφεται ως μια παρατεταμένη διατάραξη της λειτουργίας της προσωπικότητας ενός ατόμου. Εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δεκαοχτώ χρονών, μολονότι παρατηρείται και σε εφήβους.  Οι οριακοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστα επίπεδα αστάθειας στη διάθεση, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά και στην εικόνα εαυτού, καθώς και από χαοτικές σχέσεις με το αντικείμενο.

 Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας πιστεύεται ότι επηρεάζει μεταξύ το 1% με 6% του πληθυσμού.

Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από  ότι τους άνδρες.

Το πιο αποκαλυπτικό σημάδι της Οριακής διαταραχής προσωπικότητας (BPD) είναι μια μακροπρόθεσμη  αστάθειας στις προσωπικές σχέσεις.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα ασταθή και παρορμητικά συναισθήματα.

 Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να έχουν θετικά συναισθήματα για ένα πρόσωπο και αμέσως μετά θα το αντιπαθούν.

 Ως αποτέλεσμα τα άτομα  αυτά συχνά έχουν πολύ έντονες σχέσεις με τους άλλους , κάτι που όπως είναι λογικό τους δημιουργεί εσωτερική αστάθεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μελλοντικά τους σχέδια .


 Κάτι αρκετά σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όλοι μας όταν βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο μπορεί να εκφράσουμε κάποια από τα 7 χαρακτηριστικά που θα διαβάσετε πιο κάτω, δεν σημαίνει ότι αν κάποιος βιώνει κάτι από αυτά , ότι έχει Οριακή Διαταραχή προσωπικότητας .

 Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας συνήθως αναζητούν την πλειοψηφία αυτών των συμπτωμάτων, προκειμένου να διαγνωστεί κάποιος με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας .

1. Έντονος φόβος της εγκατάλειψης ή το να είναι κάποιος μόνος του, είτε υπάρχει πραγματικό γεγονός είτε φανταστικό.

2. Η τάση να εκτίθεται κάποιος στον κίνδυνο, χωρίς να σκέφτεται  τις συνέπειες. Ειδικά όταν τα αποτελέσματα βλάπτουν τον εαυτό  τους π.χ. τροχαία ατυχήματα, επικίνδυνη σεξουαλική παρόρμηση ή  χρήση ουσιών.

3. Η προσπάθεια αυτοτραυματισμού ή να σκέφτονται την αυτοκτονία. Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας συνήθως δεν προσπαθούν να αυτοκτονήσουν όταν αυτοτραυματίζονται. Είναι ένας τρόπος να  εκφράζουν τα συναισθήματα του θυμού τους προς τον εαυτό τους .

4. Έχοντας μια ασταθείς  αίσθηση του εαυτού τους. Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι είναι διαφορετικά άτομα ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται . Συχνά περιγράφουν ότι αισθάνονται χαμένοι και άδειοι.

5. Παρανοϊκές σκέψεις και αποποίηση πραγματικότητας. Πιστεύοντας σε πράγματα που δεν είναι αλήθεια ή μερικές φορές νιώθουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι πραγματικότητα.

6. Αίσθημα έντονου θυμού  (ενδεχομένως σε σχετικά ασήμαντα θέματα) .

7. Άτομα με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας έχουν έντονη εναλλαγή συναισθημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.  Μπορεί να νιώθουν μια στιγμή έντονο άγχος και έπειτα να νιώθουν έντονη κατατονία και μετά από λίγο έντονη χαρά. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή ακόμα και μερικές ημέρες.


 Η ψυχολογική θεραπεία για την Οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά περιλαμβάνει εκπαίδευση στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

 Η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να επαναρυθμιστεί ώστε να μην εμποδίζει την καθημερινότητα τους από την  διαταραχή της προσωπικότητας , όταν στην  υπάρχει στην δεδομένη στιγμή η σωστή θεραπεία.

 Ωστόσο, σημαντική μεταβλητή για την  επιδείνωση ή την ανάκαμψη είναι ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων .

 Όπως προείπαμε, πρέπει να αποφεύγουμε την Αυτοδιάγνωση αν βλέπουμε τον εαυτό μας ή κάποιον οικείο μας να ταλαιπωρείται. Είναι καλύτερο να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό, μιας και η ημιμάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα μονοπάτια.


  • Επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων        Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Τι ειναι η Οριακή (μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας – ΜΔΠ (Borderline personality disorder – BPD) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized