728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Νεα Ερευνα αποκαλυπτει την σχεση μεταξύ της επιθετικότητας με τον τρόπο που οι άνθρωποι περπατούν.




Ο τρόπος που περπατάει κάποιος μπορεί να δώσει ενδείξεις για το πόσο επιθετικός είναι, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ-Αγγλία. 

 Οι ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου αξιολόγησαν τις προσωπικότητες των 29 συμμετεχόντων, πριν από τη χρήση της τεχνολογίας σύλληψης κίνησης για την εγγραφή τους στο περπάτημα σε διάδρομο στην φυσική τους ταχύτητα.

 Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική κίνηση τόσο του άνω και κάτω μέρος του σώματος υποδεικνύει επιθετικότητα.

 Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν πως όταν τα πόδια κινούνται το υπόλοιπο σώμα είναι φυσικό να περιστρέφεται λίγο . Όταν κάποιος έχει πιο επιθετική προδιάθεση/προσωπικότητα η κίνηση αυτή  είναι υπερβολική.

 Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μέτρησαν τα επίπεδα της επιθετικότητας τους.

 Χρησιμοποίησαν επίσης ένα πρότυπο τεστ προσωπικότητας που ονομάζεται «Big Five», να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων την ειλικρίνεια, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την τερπνότητα και την νεύρωση. Μαζί  αυτά τα δύο μπορούν να βοηθήσουν να υπάρξει χαρτογράφηση για  τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται.
  Ο επικεφαλής της έρευνας Liam Satchell μιλά σε έναν συμμετέχοντα 

 Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία καταγραφή της κίνησης, η οποία καταγράφει τις ενέργειες των ανθρώπων και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να φέρει σε ψηφιακά μοντέλα χαρακτήρων  σε 3D animation υπολογιστή, οι ερευνητές ανέλυσαν τον θώρακα και τη λεκάνη όταν υπήρξε βάδισμα, καθώς και την ταχύτητα του βηματισμού.

 Ο Δρ. Satchell, ανέφερε ότι : "Οι άνθρωποι είναι γενικά γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ έπαρσης με την ψυχολογία. Η έρευνα μας παρέχει εμπειρικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει ότι η προσωπικότητα είναι πράγματι πρόδηλη στον τρόπο που βαδίζουμε."

 Σύμφωνα με τον προσδιορισμό  αυτόν , η πιθανή σχέση μεταξύ της βιολογικής κίνησης ενός ατόμου και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε επιθετική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκλήματος. Επίσης αναφέρεται ότι αν οι Κάμερες Ασφαλείας CCTV θα μπορούσαν να προβλέψουν την εγκληματικότητα.


 Καλά όλα αυτά, αλλά φανταστείτε να έχετε ένα κακό ξύπνημα, να χυθεί ο καφές σας επάνω σας, να χάσετε το λεωφορείο για τη δουλειά σας, να σας πέσει το κινητό σας και τα έγγραφά σας κάτω και να σας "δει" αυτή η κάμερα να περπατάτε "επιθετικά".... το λογικό είναι να σας συλλάβουν.


Τόσα χρόνια έβλεπα μόνο ταινίες με Ζόμπι και Ρομπότ άβουλα... στο μέλλον όμως..?


Πηγή έρευνας : "Evidence of Big Five and Aggressive Personalities in Gait Biomechanics” by Liam Satchell, Paul Morris, Chris Mills, Liam O’Reilly, Paul Marshman, and Lucy Akehurst in Journal of Nonverbal Behavior. Published online September 6 2016 doi:10.1007/s10919-016-0240-1

 Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Coaching Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων     
Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Νεα Ερευνα αποκαλυπτει την σχεση μεταξύ της επιθετικότητας με τον τρόπο που οι άνθρωποι περπατούν. Rating: 5 Reviewed By: Psychologized