Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ του 1988 και του 1994 - οι λεγόμενοι «Millennials» (εκ του millenium, αν θυμάστε τον χαμό της αλλαγής χιλιετηρίδας ) ,είναι η πιο ναρκισσιστική γενιά που έχει υπάρξει.
Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη της γενιάς αυτής, οι άποψη των γονιών αλλά και των παππούδων τους.
Ο κ Joshua Grubbs, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:
"Οι Millennials και οι παλαιότερες γενιές συμφωνούν ότι είναι η πιο ναρκισσιστική γενιά. Απλώς διαφωνούν με την έκταση του ναρκισσισμού. "
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα, απέρριψαν την ιδέα ότι ήταν αλαζονικοί, υπερβολικά εγωκεντρικοί ή ακόμα και ματαιόδοξοι.
Συγκεκριμένα οι Millennials είχαν αντιρρήσεις όταν η «ναρκισσιστική» ετικέτα εφαρμοζόταν σε αυτούς.
Αντ 'αυτού, Millennials έχουν την τάση να θεωρούν τους εαυτούς τους «ατομικιστές».
Ατομικισμός είναι ένα χαρακτηριστικό εκτιμάται ιδιαίτερα από Millennials.
Ο κ Grubbs ανέφερε επίσης :
"Αυτή η έρευνα δεν σημαίνει ότι κάθε ένας Millenial είναι ναρκισσιστής. Αλλά σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι της γενιάς μου ίσως είναι πιο ναρκισσιστική από ό, τι σε προηγούμενες γενιές. Ακόμα, οι Millennials ζουν με περισσότερο θυμό, περισσότερη απογοήτευση και έντονη θλίψη , συγκριτικά με άλλες γενιές."
Είναι απόλυτα λογικό με την πάροδο του χρόνου, η «ναρκισσιστική» ετικέτα να μπορούσε να επηρεάσει το πώς αισθάνεται κάποιος Millennial. Αυτό αφορά την ψυχική τους υγεία (και) τη στάση τους για τον εαυτό τους , αλλά και της γενιάς του.
Καλά όλα αυτά στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, τι σχέση έχει όμως με την ελληνική πραγματικότητα;
Όπως είναι γνωστό, βιώνουμε ακραίες καταστάσεις στην χώρα μας τα τελευταία έτη. Το κυριότερο όλων είναι ότι παρατηρείται μια πόλωση. Τι εννοώ με αυτό;
Από την μια είναι η γενιά που αναφέρουμε , που την μάθανε οι παλαιότερες γενιές να σέβεται, να σπουδάζει, να μιλά και να κάνει διάλογο, να πηγαίνει με τον νόμο, να ακολουθεί τους κανόνες.... και από την άλλη υπάρχουν παλαιότερες γενεές που ενώ έφεραν τους νέους σε ένα οικονομικό/ψυχολογικό τέλμα, τους κατηγορούν ότι δεν κάνουν κάτι να αλλάξει το μέλλον.
Αν ερωτάται η γνώμη μου , έχουν και οι 2 δίκιο ! Μια ομάδα όμως , για να φέρει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να λειτουργεί ομαδικά, όχι να επιρρίπτει ευθύνες στους "συμπαίκτες" (συμπολίτες) της.
Θα κλείσω με μια φράση που όλοι γνωρίζετε:
"Διαίρει και βασίλευε"
Πηγή : Society for Personality and Social Psychology , San Diego.
Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu
ή στο τηλέφωνο 2610 322306
επιμέλεια άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com | www.antonioskalentzis.eu
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ