728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η ληψη φωτογραφιων & Selfies έχει ένα εκπληκτικό ψυχολογικό πλεονέκτημα ( έρευνα )





Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν η λήψη φωτογραφιών επηρεάζει την απόλαυση της καθημερινότητάς σας;

 Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2016, αποδεικνύεται η λήψη φωτογραφιών μπορεί να ενισχύσει την απόλαυση των καθημερινών δραστηριοτήτων μας.

 Αν εξαιρέσουμε ότι αποσπάται η προσοχή στη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, οι άνθρωποι που βγάζουν φωτογραφίες φαίνονται να παίρνουν περισσότερα από την εμπειρία που βιώνουν εκείνη την στιγμή - στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν:

"Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη  έρευνα που εξετάζει πως ο τρόπο λήψης φωτογραφιών επηρεάζει την απόλαυση των ανθρώπων για τις εμπειρίες τους.

Δείχνουμε ότι, σε σχέση με τη μη λήψη φωτογραφιών, πως η φωτογραφία μπορεί να αυξήσει την απόλαυση των θετικών εμπειριών με την αύξηση της δέσμευσης. "

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εννέα πειράματα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.000 άτομα .

Μερικοί ήταν στο εργαστήριο, ενώ άλλοι ήταν έξω .

Σε ένα, για παράδειγμα, οι άνθρωποι είχαν συμπεριληφθεί σε μια περιήγηση με λεωφορείο.

Στους μισούς συμβούλευσαν να τραβήξουν φωτογραφίες και στους άλλους μισούς όχι.


Εκείνοι που βγάλανε φωτογραφίες ,  βρήκαν την εμπειρία πιο ευχάριστη.



 Ο συνδυασμός εμπειριών με τράβηγμα φωτογραφιών, εστιάζει πραγματικά την προσοχή πάνω στην εμπειρία, ιδιαίτερα σχετικά με τις πτυχές της εμπειρίας που αξίζει να βγάλεις φωτογραφία

Ως αποτέλεσμα, η λήψη φωτογραφιών οδηγεί τους ανθρώπους να γίνουν πιο
ενεργοί με την εμπειρία. 


 Ακόμα και όταν βγάζουμε μόνο «νοητικές εικόνες», κατά τη διάρκεια της εμπειρίας , είναι αρκετό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν κάτι περισσότερο.


 Επίσης, το χειρισμός πολύπλοκου φωτογραφικού εξοπλισμού φάνηκε να εμποδίζει τους παρευρισκόμενους να απολαύσουν την ίδια εμπειρία, όσο οι άλλοι.

 3 Τρισεκατομμύρια φωτογραφίες βγήκαν το 2010

 Οι New York Times εκτιμούν ότι το 2010, οι άνθρωποι πήραν 300000000000 φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός θα φτάσει 1300000000000 μέχρι το 2017.

 Επιπλέον, ο αριθμός των φωτογραφιών που "ανέβηκε" σε διαφορετικούς χώρους μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα  , δείχνει την τάση αυτή.

 Για παράδειγμα, το Facebook αναφέρει ότι σε όλο τον κόσμο, οι χρήστες του ανεβάζουν δύο δισεκατομμύρια εικόνες καθημερινά, ενώ οι χρήστες Instagram ανεβάζουν 80 εκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα (Μέσος όρος)


 Συνοψίζοντας, δυστυχώς συχνά αγνοούμε αυτό που έχουμε και αυτό που βιώνουμε, στη βιασύνη της καθημερινότητας.

 Αλήθεια ,τι σημασία θα είχε μια καλή δουλειά και καταξίωση... αν δεν έχεις τους ανθρώπους που αγαπάς να μοιράζεσαι την χαρά σου και την λύπη σου;




 Κάτι που σήμερα θεωρούμε δεδομένο, αύριο μπορεί αν μην υπάρχει... οι άνθρωποι, εμείς, το μέρος, το τοπίο , η εκδήλωση... 


 Να δίνεις κάθε μέρα σημασία στη ζωή σου και να εκτιμάς το κάθε τι ξεχωριστό, ακόμα και αν θα σου αποσπάσει χρόνο από την δουλειά σου...


Πηγή : How Taking Photos Increases Enjoyment of Experiences. Diehl, Kristin; Zauberman, Gal; Barasch, Alixandra Journal of Personality and Social Psychology, Jun 6 , 2016, 

Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων , Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων                       Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Η ληψη φωτογραφιων & Selfies έχει ένα εκπληκτικό ψυχολογικό πλεονέκτημα ( έρευνα ) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized