728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τι σχέση έχει η ενεργητική αγάπη με το Πάσχα?




 "Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού , είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους."

  Το ελληνορθόδοξο Πάσχα είναι σε λίγες ημέρες. Αυτή την εβδομάδα , την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, αρκετοί πιστοί νηστεύουν και πηγαίνουν στην εκκλησία. Η πνευματική και η υλιστική νηστεία είναι καθημερινότητα όλων των Ελλήνων, ή ένα μεγάλο ποσοστό έστω.

 Θα επικεντρωθώ στο συμπεριφορικό κομμάτι όμως.

Παρατηρώντας , λοιπόν, τα ΜΜΕ , η κύρια θεματολογία τους είναι για το "πως να ντυθείτε το Πάσχα" , "τι να μαγειρέψετε το Πάσχα" , "που να περάσετε όμορφα το Πάσχα" και άλλα τέτοιου είδους αφιερώματα. .

 Δηλαδή , μια περίοδο που πρέπει να υπάρχει πνευματική γαλήνη και νηστεία, η κύρια θεματολογία είναι για το πώς θα ικανοποιηθεί το υλιστικό μας στοιχείο.

 Δεν είναι ντροπή να παραδεχθούμε ότι όντως συμβαίνει αυτό...

 Πρέπει να εστιάσουμε και στην πνευματικότητά μας όμως. Αν δεν φας κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα , δε σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αν όμως μετά το Πάσχα , όταν έχεις ένα κομμάτι κρέας και το μοιραστείς με κάποιον άλλον που δεν έχει... μάντεψε τι σε κάνει.

 Αυτό λέγεται "ενεργητική αγάπη" και όχι "παθητική αγάπη".

Για παράδειγμα :
Βλέπεις έναν συνάνθρωπο σου να σκοντάφτει στον δρόμο, το να δείξεις συμπόνοια , να τον βγάλεις φωτογραφία και να το ανεβάσεις στο facebook λέγοντας πόσο λυπάσαι, είναι ο ορισμός "της παθητικής αγάπης" .

 Πήγαινε... βοήθα... μοίρασε την θετική σου ενέργεια με την κάθε ευκαιρία που σου βρίσκεται... μην σε νοιάζει το χρώμα , η θρησκεία  , η διαφορετικότητα ... απλά δείξε πως η "ενεργητική αγάπη" ζει ακόμα , 2 χιλιετίες μετά .

 Κάποτε κάποιος μίλησε για την "ενεργητική αγάπη" και πέθανε γι'αυτήν.
 Πέθανε να σώσει τους άλλους.


 Δώσε αξία στη αυτοθυσία του.

 Καλές γιορτές, με ενεργητική αγάπη στους γύρω μας.




Επιμέλεια άρθρου:
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Τι σχέση έχει η ενεργητική αγάπη με το Πάσχα? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized