728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Γιατί όσοι πάσχουν απο Αλζχάιμερ ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα?




To Αλτσχάιμερ δεν "κλέβει" μόνο την μνήμη των ανθρώπων, αλλά και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν πρόσωπα, η οποία διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια και τους αγαπημένους τους. 

 Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, εκτός από την πρόκληση προβλημάτων μνήμης, η νόσος του Αλτσχάιμερ βλάπτει επίσης την οπτική αντίληψη του προσώπου. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να κατανοήσουν καλύτερα αναπόφευκτες δυσκολίες του αγαπημένου τους  προσώπου που πάσχει από αυτή την νόσο.

Η έρευνα στον τομέα αυτό από την ομάδα του Δρ Sven Joubert, ερευνητής στο Centre de recherche de l'Institut Universitaire de Gériatrie του Μόντρεαλ και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της νόσου του Alzheimer.

 Η αναγνώριση  ενός οικείου προσώπου διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη επικοινωνία, η οποία είναι ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ως εμπειρογνώμονες σε γρήγορη ανίχνευση και εντοπισμό προσώπων. 

 Αυτή η σχολή θεωρείται ότι εξαρτάται από την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ένα πρόσωπο μεταξύ άλλων προσώπων. Επίσης γνωστό ως "ολιστική αντίληψη" η ικανότητα αυτή είναι σε αντίθεση με την τοπική και λεπτομερής ανάλυση που απαιτείται να αντιληφθεί επιμέρους χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Η μελέτη του Δρ Joubert απέδειξε ότι η ολιστική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα πρόσωπά παρεμποδίζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 Για την έρευνα, η ομάδα του Μόντρεαλ προσέλαβε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με υγιείς ηλικιωμένους για να μελετήσει την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα και τα αυτοκίνητα στις φωτογραφίες που ήταν είτε σε όρθια θέση είτε ανάποδα.


  Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τα άτομα με Αλτσχάιμερ ήταν παρόμοια με τα υγιεί άτομα ,όσον αφορά την ακρίβεια της απάντησης και τον χρόνο που χρειάστηκαν για την επεξεργασία των  προσώπων και τα αυτοκινήτων που ήταν ανάποδα! 



(Στη Φωτογραφία , που είναι απεικόνιση από Μαγνητικό τομογράφο fMRi
βλέπετε αριστερά ένα υγιείς εγκέφαλο και αριστερά έναν που πάσχει
από την νόσο Αλζχάιμερ. Με κόκκινο και κίτρινο φαίνεται ποιες περιοχές
είναι εν ενεργεία και με μπλε αυτές που έχουν αδρανοποιηθεί.
 Να σημειώσουμε ότι η φωτογραφία είναι ενδεικτική , δεν υπάρχει στον κάθε
ένα αυτή η αδρανοποίηση
)


 Για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων, ο εγκέφαλος πρέπει να εκτελέσει μια τοπική ανάλυση των διαφόρων συνιστωσών της εικόνας που γίνεται αντιληπτή από το μάτι. Ωστόσο, με πρόσωπα που ήταν σε κανονική θέση (όρθια), τα άτομα με Αλτσχάιμερ ήταν πολύ πιο αργή η διαδικασία αναγνώρισης  και έκανε περισσότερα λάθη από τα υγιή άτομα. 

 Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ολιστική αναγνώρισης προσώπου, έχει υποστεί απομείωση. Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ έδειξαν επίσης κανονική αναγνώριση των αυτοκινήτων που ήταν σε κανονική θέση, ένα έργο που θεωρητικά δεν απαιτεί ολιστική επεξεργασία. 


Αυτό υποδηλώνει ότι  το Αλτσχαιμερ οδηγεί  κατάπτωση στην οπτική αντίληψη , ειδικά με πρόσωπα. 


 Αυτό που είναι επίσης εκπληκτικό είναι ότι η δυσλειτουργία παρατηρείται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Πηγή έρευνας : 
[1]. Lavallée MM et al., A Qualitative Impairment in Face Perception in Alzheimer's Disease: Evidence from a Reduced Face Inversion Effect, Δημοσιεύθηκε 26 Φεβρουαρίου 2016






  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Γιατί όσοι πάσχουν απο Αλζχάιμερ ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized