728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Λίγα λόγια για τις Φοβίες




Επίσκεψη σε νέα μέρη, υψηλές γέφυρες, ακόμα και η είσοδος σε ενα ανελκυστήρα , μπορεί να μας κάνει όλους λίγο άβολα να νιώσουμε ή ακόμα και να φοβηθούμε.

 Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι γενικά καταφέρνουν να ελέγχουν τους φόβους τους και να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να το αποφύγουν.

 Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με ειδικές φοβίες, ή ισχυρά παράλογες αντιδράσεις φόβου, εργάζονται σκληρά για να αποφύγουν τα κοινά σημεία  με πολύ κόσμο, καταστάσεις που τους προκαλούν έντονο άγχος, ή ακόμα και αντικείμενα . ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος. 


 Ο φόβος μπορεί να μην έχει κανένα νόημα, αλλά αισθάνονται ανίσχυροι να το σταματήσουν.

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτούς τους φαινομενικά υπερβολικούς και παράλογους φόβους, στην παρουσία ή στην αναμονή εμφάνισης ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, τον τόπο, ή κατάσταση έχουν αυτό που ονομάζουμε ειδική φοβία.

 Έχοντας φοβίες μπορεί να διαταράξει την καθημερινή σας ρουτίνα, να περιορίσουν την αποδοτικότητα της εργασίας, τη μείωση της αυτοεκτίμησης και τοποθετείτε σε διαρκή δοκιμασία τις σχέσεις με τους συνανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι θα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τα δυσάρεστα και συχνά τρομακτικά αισθήματα του φοβικού άγχους.

 Ενώ ορισμένες φοβίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, οι περισσότερες φαίνεται να προκύπτουν απροσδόκητα, συνήθως κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. 

 Η έναρξη τους είναι συνήθως ξαφνική και μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις που προηγουμένως δεν προκαλούσαν οποιαδήποτε ενόχληση ή ανησυχία.

 Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με φοβίες αντιλαμβάνονται ότι ο φόβος τους είναι παράλογος, ακόμη και να απλά να το σκέφτονται, συχνά μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος.




 Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306





Επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Λίγα λόγια για τις Φοβίες Rating: 5 Reviewed By: Psychologized