728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τι σχέση εχει η Ψυχικη Υγεια με το Βούρτσισμα των δοντιών ?




Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο "DR Clinical & Translational Research"  πριν λίγες ημέρες, θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι την υγιεινή των δοντιών σας.

 Η έρευνα αυτή αναφέρει ότι το να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης άνοιας κατά 25%.


 Οι ενήλικες με λιγότερα από 20 δόντια έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ.

 Πιστεύεται ότι το μάσημα αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη μνήμη.

Η δημοσίευση αυτή ( μια «συστηματική ανασκόπηση» ) έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα από 10 προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της άνοιας.

 Μια πρόσφατη έρευνα παρακολούθησε 59 άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητές παρατήρησαν ότι η περιοδοντική νόσος συνδέεται με μια αύξηση της νοητικής έκπτωσης κατά έξι φορές από το φυσιολογικό.


 Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009, περίπου το 80% των ενηλίκων άνω των 55 είχαν ενδείξεις της ασθένειας των ούλων, ενώ το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65-74 (και το 60% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών) είχαν λιγότερα από 21 δόντια στο στόμα τους. Οι μισοί από αυτούς να αναφέρουν ασθένεια των ούλων, πριν χάσουν τα δόντια.

 Ένας αριθμός ερευνών έχουν δείξει ότι όσοι έχουν λίγα δόντια, πιθανώς ως συνέπεια της προαναφερθείσας ασθένειας των ούλων, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

 Πιστεύεται επίσης ότι, με βάση τα διάφορα ευρήματα της έρευνας, ότι η παρουσία ασθένειας των ούλων , έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άλλων αποτελεσμάτων, όπως η γνωστική εξασθένηση ή καρδιαγγειακή ασθένεια.

 Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν χειρότερη υγεία των δοντιών από τους άλλους της ίδιας ηλικίας και ότι όσο πιο σοβαρή η άνοια τόσο χειρότερη η υγεία των δοντιών. Πιθανότατα αντανακλώντας μεγαλύτερες δυσκολίες για τη φροντίδα του εαυτού μας, όταν η άνοια γίνεται πιο σοβαρή. 

Καθηγητής Clive Holmes, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε:

"Αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που βασίζονται σε προηγούμενες εργασίες που έχουμε κάνει και δείχνουν ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις έχουν δυσμενή επίδραση στην εξέλιξη της νόσου σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη μας ήταν μικρή και κράτησε για έξι μήνες, έτσι πρέπει να διενεργηθούν με την ανάπτυξη αυτών των αποτελεσμάτων περαιτέρω έρευνες.

 Ωστόσο, εάν υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και γνωστικής εξασθένησης, όπως υποδηλώνει η παρούσα μελέτη, τότε η θεραπεία της ασθένειας των ούλων μπορεί να είναι μια πιθανή επιλογή θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ."

Αν σας ενδιαφέρει η έρευνα :Mark Ide et al. , Periodontitis and Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease,  10 Μαρτίου 2016,






  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Τι σχέση εχει η Ψυχικη Υγεια με το Βούρτσισμα των δοντιών ? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized