728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Γονείς VS Επικοινωνία = O – 1





Πολλές φορές είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών περνάει από πολλά στάδια. 

 Όλοι το βιώσαμε σαν παιδιά, το παρατηρήσαμε σαν ειδικοί και αναρωτηθήκαμε γιατί να είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνήσουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλον, να τον ακούσουν. 

 Με ειλικρίνεια, υπομονή και κάποιες φορές απλά χρειάζεται σαν γονιός να έχεις ένα «μεγάλο αυτί» και να είσαι ένας καλός ακροατής αλλιώς το παιδί σου δεν θα σου ανοιχτεί ποτέ. Όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν του δίνεις, άθελα σου, το κίνητρο και το έναυσμα να το κάνει.

 Είναι εύκολο να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου και ταυτόχρονα να μην περνάς, γατί στην ουσία δεν λες τίποτα ουσιαστικό. Πολλές φορές τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές και η κριτική πονάει. Όπως αναφέρει ο ερευνητής (Thompson, 2009) οι γονείς πολλές φορές μιλούν στα παιδία τους χωρίς να αντιλαμβάνονται πως αυτά λαμβάνουν το μήνυμα. Πιστεύουμε πως επειδή τους είπαμε κάτι και σαν ενήλικες, εμείς, το αντιληφθήκαμε δεν σημαίνει ότι γίνεται το ίδιο και με τα παιδιά. 

 Τις περισσότερες φορές μένουν με την απορία και με το τι εννοούμε. Άρα, τι τους μιλήσαμε τι δεν τους μιλήσαμε το ίδιο και το αυτό.
   Δεν υπάρχει οδηγός προς την πετυχημένη και ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά. 

 Γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό όμως όλα χρειάζονται να τους δίνουμε χρόνο και χώρο ώστε να μπορούν να μας μιλάνε, άρα να είμαστε καλοί ακροατές για αυτούς. Επαναλάβετε τι σας είπαν, ναι καλά ακούσατε. Με απλά και λίγο διαφορετικά λόγια πείτε τους ξανά τι σας είπαν ώστε να είστε σίγουροι ότι κατανοήσατε σωστά. Κάντε του μερικές ερωτήσει, όχι με το αυστηρό μαμαδίστικο ύφος, αλλά με αυτό που δείχνει ενδιαφέρον πίσω από την ερώτηση. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι ακούσαμε τι μας είπε άρα αυτόματα το παιδί θα νιώσει άνετα και σίγουρα θα θέλει να μας ξανά μιλήσει και έτσι θα αρχίσουμε να χτίζουμε την εμπιστοσύνη και την πιο ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί μας.

Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να είσαι γονιός; 
... τα πάντα θέλουν προσπάθεια και τεχνική!


Πηγή : Thompson, M. (2009) Co-author and Senior Project Advisor, Raising Cain.

Επιμέλεια άρθρου:
Αγγελική Τσουκαλά
Υποψήφια Διδάκτωρ - Παιδαγωγός


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Γονείς VS Επικοινωνία = O – 1 Rating: 5 Reviewed By: Psychologized