728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Γιατί τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δημιουργούν πιο ανθεκτικές φιλίες;



Το British Journal of Psychology αποκαλύπτει ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, ιδίως αυτά που προέρχονται από ένα υπόβαθρο με χαμηλό εισόδημα.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι σχέσεις όπως αυτές είναι πιο ανθεκτικές.


   Για τους νέους που ζουν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα σε σύγκριση με τους συνομήλικους , συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων προς την καλή σωματική υγεία, την ακαδημαϊκή επίδοση και την απασχόληση.

  Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι μία υποστηρικτική φιλία μπορεί να τους βοηθήσει να ευδοκιμήσουν σε όλες τις περιπτώσεις, παρά τις δυσκολίες.

  Η  Δρ Rebeca Graber, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, είπε ανέφερε:

  H έρευνα για την προώθηση της ανθεκτικότητας σε νεαρά άτομα έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη από την οικογένεια, αλλά επίσης οι φιλίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.  Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές που ρώτησαν πάνω από 400 μαθητές ηλικίας μεταξύ 11 και 19 από τρία σχολεία και τα δύο κολέγια στο Yorkshire που εξυπηρετούν τις περιοχές της λεκάνης με κακή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

 Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ψυχολογικές αξιολογήσεις σχετικά με την ποιότητα από τους στενότερους φίλους τους και την αντοχή τους στο πρόσωπο των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και τον τρόπο που αντιμετώπισαν κάθε πρόβλημα.


  Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι φιλίες του μαθητή διευκόλυναν με αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και πώς τους βοήθησε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις σύνθετες προκλήσεις. (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και την επανασχεδίαση του θέματος σε ένα θετικό πλαίσιο) 

  Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν μια διαφορά μεταξύ των φιλιών των δύο φύλων  , με τους καλύτερους φίλους των κοριτσιών να κατέχουν μια ελαφρά τάση για την προώθηση επικίνδυνων ή αναποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-ενοχοποίησης. Ωστόσο,  φιλίες  μεταξύ των αγοριών δεν έχουν το ίδιο θέμα.

  Η Dr.  Graber  κατέληξε : 
"Υπήρξε επίσης μια δυσπιστία της φιλίας μεταξύ των αγοριών, με την έρευνα να  επικεντρώνεται στην αρνητική πλευρά της φιλίας των αγοριών που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συμμορίας .  Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι οι φιλίες μεταξύ των αγοριών μπορεί να είναι οικείες, αξιόπιστες και υποστηρικτικές , ακόμη και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικές πιέσεις προς μια στωική ή "macho" αρρενωπότητα."

 Πηγή :  Rebecca Graber , Best friends and better coping: Facilitating psychological resilience through boys’ and girls’ closest friendships , 2015



Επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Γιατί τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δημιουργούν πιο ανθεκτικές φιλίες; Rating: 5 Reviewed By: Psychologized