728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η σημασία της Αυτοπεποίθησης και πως να την αυξήσουμε!



Η Σημασία της Αυτοπεποίθησης και πως να την αυξήσουμε!

 Η αυτοπεποίθησή μας αφορά στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Κατά πόσο τον βλέπουμε ικανό, αρεστό, δυνατό και άξιο για την επιτυχία και την ευτυχία. Έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές έρευνες ότι η αυτοπεποίθηση συσχετίζεται θετικά με την επιτυχία στη ζωή σε διάφορους τομείς όπως οι σχολικές επιδόσεις, η καριέρα, το εισόδημα, η ικανοποίηση από τις σχέσεις μας κλπ. Όπως είπε ο γκουρού της προσωπικής ανάπτυξης Brian Tracy «η αυτοπεποίθηση είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας της επιτυχίας μας».
Αλλά πώς ανεβάζουμε την αυτοπεποίθησή μας, τι μπορεί να κάνουμε για αυτό; Πιστεύω, ότι η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου έχει σχέση με δύο(2) πράγματα: (α) τα μηνύματα που στέλνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και (β) τα μηνύματα που μας στέλνουν οι άλλοι.

Για παράδειγμα, αν κάθε πρωί που ξυπνάμε, βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και λέμε «τι καταπληκτικός που είμαι!», στέλνουμε απευθείας το μήνυμα στον εαυτό μας ότι τον αγαπάμε, τον εκτιμούμε και τον σεβόμαστε. Επίσης, ενισχύουμε την πίστη στις ικανότητές μας.
Αντιθέτως, αν λέμε στον εαυτό μας «τι άχρηστος που είμαι», στέλνουμε τα αντίθετα (αρνητικά) μηνύματα… Παρομοίως, εάν συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που είτε άμεσα είτε έμμεσα μας στέλνουν το μήνυμα «είσαι σημαντικός», αρχίζουμε και νιώθουμε έτσι, ενώ αν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, εκπέμπουν προς εμάς το μήνυμα «είσαι ανίκανος», η αυτοπεποίθησή μας πέφτει.

Πρακτικά, κάποια μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας:


1. Να βάζουμε μικρούς στόχους και να τους τηρούμε. Αυτό περνάει το μήνυμα στο υποσυνείδητό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, άρα είμαστε ικανοί και άξιοι. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε ως ημερήσιο στόχο να περπατούμε ½ ώρα την ημέρα, να βλέπουμε 3 καινούριους πελάτες, να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να θυμώσει περισσότερο από 1-2 λεπτά, να κάνουμε μια ευχάριστη δραστηριότητα ή μια καλή πράξη κάθε μέρα. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε ένα στόχο μας ή ένα κομμάτι του στόχου μας, δυναμώνουμε, αυξάνει η αυτοπεποίθηση, η θέληση και η αυτοπειθαρχία μας!

2. Να λέμε κάθε πρωί στον εαυτό μας πόσο καλοί είμαστε! Αυτό λειτουργεί ως τονωτικό της αυτοπεποίθησης και της διάθεσής μας. Ακόμη και αν περνάμε μια δύσκολη περίοδο ή συναντούμε εμπόδια και αποτυχίες, αν αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να σκεφτεί δημιουργικά, σίγουρα θα βρούμε σημεία όπου είχαμε επιτυχία, τα πήγαμε καλά, μας συνέβησαν θετικά πράγματα. Ας φέρνουμε αυτά τα σημεία στο μυαλό μας κάθε πρωί και ας επαναλαμβάνουμε από μέσα μας «είμαι πολύ καλός», «καταπληκτικός», «όλο και πιο δυνατός», «γοητευτικός»!

3. Να προσέχουμε ποιους ανθρώπους αφήνουμε να μας επηρεάσουν. Να αποφεύγουμε ανθρώπους που μας στέλνουν αρνητικά μηνύματα, μας αμφισβητούν, μας επικρίνουν συνεχώς και μας βάζουν σε διαρκή κατάσταση άμυνας. Ακόμη, επειδή σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, αν συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους αναστατωμένους, νευρικούς, θυμωμένους, απογοητευμένους, συνεχώς παραπονούμενους, ανικανοποίητους με όλα, τείνουμε άθελά μας να επηρεαστούμε και εμείς (το παράδειγμα είναι η ισχυρότερη μορφή υποβολής).

4. Να μάθουμε να λέμε «όχι». Αν δεν μας αρέσει κάτι να το λέμε. Αν διαφωνούμε με τη γνώμη του άλλου, να εκθέσουμε την άποψή μας. Έχουμε δική μας προσωπικότητα, ανάγκες και «θέλω» και οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε, αλλιώς θα είμαστε πάντοτε αυτοί που ικανοποιούν τους άλλους και μένουν οι ίδιοι ανικανοποίητοι (αυτή η κατάσταση στέλνει στον εαυτό μας το μήνυμα ότι δεν είμαστε ικανοί να μας δεχθούν όπως είμαστε, αλλά πρέπει συνεχώς να «δίνουμε» και να «δεχόμαστε» για να κερδίζουμε την προσοχή, την εκτίμηση και την αγάπη των άλλων).

5. Να φροντίζουμε τον εαυτό μας! Είναι καλό να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας. Να έχουμε υψηλά στάνταρτς και φιλοδοξίες, αλλά πάντοτε στο μέτρο που χρειάζεται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας. Φροντίζοντας τον εαυτό μας, του στέλνουμε το μήνυμα ότι είναι σημαντικός (κι έτσι αυξάνουμε την αυτοπεποίθησή μας). Ας αγοράσουμε κάποια καινούρια ρούχα με ποιότητα και στυλ, ας φροντίσουμε τα μαλλιά μας, το σώμα μας, το δέρμα μας, ας προσέξουμε τη διατροφή μας, ας φροντίσουμε να κοιμόμαστε καλύτερα και να μην ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο. Πώς θα φροντίζατε ένα αγαπημένο και σημαντικό πρόσωπο; Κάντε το ίδιο και με τον εαυτό σας!




Γιώργος Προφέτης

BA,MBA, PhD, SAC Dip
 Business & Life Coaching 

emailgiorgosprofetis@gmail.com



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Η σημασία της Αυτοπεποίθησης και πως να την αυξήσουμε! Rating: 5 Reviewed By: Psychologized