728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η δίαιτα της σιωπής



 O πολύς θόρυβος ευθύνεται για την αύξηση του βάρους μας, την υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

 Είναι γνωστό ότι οι δυνατοί θόρυβοι κάνουν κακό στην ακοή μας. Τώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας μας ότι μπορεί να κάνουν κακό στη σιλουέτα μας, αλλά και γενικότερα στην υγεία μας.

  Ίσως, λοιπόν, λένε θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να μετράμε τα ντεσιμπέλ όπως μετράμε τις θερμίδες και να μπούμε σε μία δίαιτα με όσο λιγότερο θόρυβο και ένταση θορύβου γίνεται. Θεωρητικά το πρόβλημα είναι ο θόρυβος από τους μεγάλους δρόμους και τα αυτοκίνητα, αλλά και τα διάφορα μέσα συγκοινωνίας, όπως είναι τα αεροπλάνα και τα τρένα αν και τελευταία έχει βρεθεί ότι ακόμα και οι πιο σιγανοί ήχοι όταν είναι συνεχείς (π.χ. οι φωνές των παιδιών που παίζουν) μπορεί να μας κάνουν κακό.

   Μία δανέζικη μελέτη του 2011 έδειξε ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ αύξηση του θορύβου στους γύρω δρόμους ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξανόταν κατά 25% για τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών. Παράλληλα, το 2013 ερευνητές από το Imperial College και το King’s College του Λονδίνου βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έμεναν κοντά στο αεροδρόμιο του Heathrow βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν πρόωρα. Και πρόσφατα βρέθηκε στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας ότι ο θόρυβος που προκαλείται από την κίνηση στο δρόμο σχετίζεται με την αύξηση του βάρους στην κοιλιά.

   Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο θόρυβος εκλαμβάνεται από τον οργανισμό ως στρες – κίνδυνος (απειλή) με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ορμόνες (εκκρίνονται περισσότερη αδρεναλίνη, κορτιζόλη κ.α.) και το νευρικό μας σύστημα. Επίσης, ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας με αποτέλεσμα να έχουμε τάση προς την κατάθλιψη και να νοιώθουμε πιο κουρασμένοι στη διάρκεια της ημέρας. Μία θεωρία μάλιστα υποστηρίζει ότι μπορεί ο θόρυβος, ειδικά όταν είναι συνεχής, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ δυνατός, να επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα των κυττάρων να επιδιορθωθούν οδηγώντας τα στον θάνατο.

  Έτσι οι ειδικοί μας προτείνουν, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον θόρυβο, να χρησιμοποιούμε ωτασπίδες, να έχουμε πολλά φυτά (κυρίως αν δουλεύουμε σε γραφείο με πολύ θόρυβο) καθώς έχει βρεθεί ότι τα φυτά «απορροφούν» τον θόρυβο, να κάνουμε διαλείμματα από τον θόρυβο, κλείνοντας την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη μουσική όποτε μπορούμε και να βρισκόμαστε έστω για λίγο σε ένα ήσυχο περιβάλλον και βέβαια να αποφεύγουμε τα μέρη με πολύ θόρυβο.

  ΥΓ : Εσείς που θέλετε να κάνετε το τραπέζι στον/στην σύντροφό σας, το να τον/την καλέσετε για ένα "γεύμα οχλαγωγίας " δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα κανονικό γεύμα.



Συγγραφή άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Η δίαιτα της σιωπής Rating: 5 Reviewed By: Psychologized