728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

To ξέρατε πως οι "εκπλήξεις" βοηθούν τα μωρά να μάθουν πιο εύκολα ?






Μια νέα μελέτη διερευνά το πώς τα βρέφη 11 μηνών, διευρύνουν τις γνώσεις τους παίζοντας με απρόβλεπτα αντικείμενα.

  Όταν τα μωρά αντικρίζουν ένα νέο αντικείμενο, η μέθοδος που έχουν για τη γνωριμία με το αντικείμενο , είναι να το χτυπήσουν πάνω στην πλησιέστερη σκληρή επιφάνεια ή να το σπρώξουν  στόμα τους αν δυνατόν. Αυτό βέβαια είναι λιγότερο αξιολάτρευτο όταν το εν λόγω αγαθό είναι, ας πούμε, ένα ολοκαίνουργιο iPhone, οι ενήλικες μπορούν να λάβουν παρηγοριά στο γεγονός ότι θα μπορούσε να σημαίνει το παιδί μαθαίνει κάτι καινούργιο.

 Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Science, τα μωρά μαθαίνουν  πιο εύκολα όταν εκπλήσσονται  από τα αντικείμενα γύρω τους.

 Για αυτή την εντελώς χαριτωμένη ερευνητική προσπάθεια, οι επιστήμονες έδειξαν σε μια ομάδα βρεφών 11 μηνών, μια σειρά από αντικείμενα που συμπεριφέρονται με έκπληξη και προβλέψιμο τρόπο. Για παράδειγμα, ο ερευνητής θα κυλήσει μια μπάλα κάτω ράμπα και να δείξει ότι έχει σταματήσει από έναν τοίχο. Στη συνέχεια, θα κυλήσει την ίδια μπάλα κάτω μια παρόμοια ράμπα, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνει να φανεί σαν να είχε περάσει από το φράγμα. Έκαναν επίσης ένα καταπληκτικό βίντεο με τα μωρά αυτά:

Μετά την παρακολούθηση της "έκπληξης", τα μωρά ήθελαν να πειραματιστούν με την μπάλα:
Θα την ρίξουν  στο πάτωμα ή θα τη χτυπήσουν σε ένα τραπέζι, σαν να λένε, «τι συμβαίνει με αυτό το πράγμα;"

 Έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον, εν τω μεταξύ, στην «προβλέψιμη» μπάλα, ή ακόμα και σε ένα νέο παιχνίδι που δεν είχε  να κάνει τίποτα με την "έκπληξη".

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα βρέφη χρησιμοποιούν αυτά που ήδη ξέρουμε για τον κόσμο για να σχηματίσουν προβλέψεις. Όταν αυτές οι προβλέψεις φαίνονται να είναι λάθος, τα βρέφη χρησιμοποιούν αυτό ως μια ιδιαίτερη ευκαιρία για μάθηση," 

 Η Λίζα Feigenson,  καθηγητής της ψυχολογίας και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και συγγραφέας της μελέτης,  δήλώνει: 
"Όταν τα μωρά εκπλήσσονται , μαθαίνουν πολύ καλύτερα, το άγνωστο και απρόβλεπτο για αυτά , τα ωθεί στο να ανακαλύψουν με τι έχουν να κάνουν."

 Μπορεί η μεθοδολογία των μικρών μας φίλων  χτυπάω-ακούω-δαγκώνω , να είναι λίγο παράλογη για εμάς τους μεγαλύτερους και  να το θεωρούμε χαζό, όμως το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.
 Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος των παιδιών μεγαλώνει έως κάποια ηλικία και έπειτα μένει στάσιμος . Αυτά τα απλά ερεθίσματα πρέπει να δίνονται από τους γονείς σε καθημερινή βάση.

  Πολύ απλά δώστε στο μωρό ένα παιχνίδι που έχει συνηθίσει να βλέπει και κάποια κλειδιά... παρατηρείστε τι θα κάνει... "Χτυπάω-Ακουω-Δαγκώνω".



 Δίνοντας ερεθίσματα σε έναν άνθρωπο από τη βρεφική του ηλικία , τον βοηθάτε να αναπτύξει τις αισθήσεις του και παράλληλα να πάει με πιο πολλά εφόδια στην παιδική ηλικία. Χτίζετε έναν ενήλικα με ικανότητες από τους πρώτους μήνες της ζωής του.



Συγγραφή άρθρου:
Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: To ξέρατε πως οι "εκπλήξεις" βοηθούν τα μωρά να μάθουν πιο εύκολα ? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized