728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος μετά τα 25? ( Έρευνα για την προσωπικότητα)



Για πολλά χρόνια, οι ψυχολόγοι  έδωσαν την ίδια απάντηση όπως και κάθε απαισιόδοξος: Όχι, προσωπικότητες των ανθρώπων δεν αλλάζουν.

 Αυτό ίσχυε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που κάποιος έγινε 30 ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, θεωρήθηκε ότι αν οι άνθρωποι που προτίμησαν τη δική τους ακραία νοοτροπία  ή ήταν υπερβολικά νευρωτικοί, έτειναν να παραμείνουν έτσι.

 Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, αυτή η άποψη έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν δίνουν ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις στα ερωτηματολόγια προσωπικότητας ,σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής τους. Αλλά αυτές η εναλλαγές απαντήσεων έχουν κάποιο νόημα; Θα μπορούσαν οι διαφορές είναι περισσότερο σχετικά με την εξέταση (τις ερωτήσεις), παρά με την άποψή τους για την πραγματική τους ζωή;

 Για να διευθετήσουμε το πρόβλημα ,έχουμε να εξετάσουμε κατά πόσον οι τυπικές αλλαγές στην προσωπικότητα την πάροδο του χρόνου επηρεάζουν πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των πολύ νευρικών ανθρώπων συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Έτσι, κάνοντας μια μείωση στα νεύρα του ανθρώπου αυτού, μπορεί να  οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πόσο ικανοποιημένος είναι με τη ζωή του;

 Αυτό ακριβώς εξέτασαν οι Boyce et al. (2013) , για όλες τις πέντε πτυχές της προσωπικότητας:

- την εξωστρέφεια,
- την τερπνότητα,
- το άνοιγμα προς την εμπειρία,
- την ευσυνειδησία
- την νεύρωση.

  Ήθελαν πραγματικά να δουν εάν οι αλλαγές σε αυτές κατά τη διάρκεια των ετών μεταφράζονται σε αλλαγές στην ευημερία.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη αυστραλιανή έρευνα με 8625 οι ανθρώπους για  πάνω από δύο χρόνια. Τι είδους διαφορά είχε  μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η ζωή τους; Είχαν αλλάξει οι προσωπικότητες τους; Και αν ναι, είχε η ικανοποίησή τους για τη ζωή αλλάξει  επίσης;

 Πρώτον, επιβεβαίωσαν ότι η προσωπικότητα ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της ικανοποίησης από τη ζωή. Αυτό είναι καθιερωμένο και εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν τα πάντα και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι και μερικοί άνθρωποι έχουν σχεδόν τίποτα και φαίνεται αρκετά ευχαριστημένοι με τη ζωή. Δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να σας κάνει να ικανοποιημένο (ή όχι), είναι το πώς θα το σκεφτείτε. Και αυτές οι συνήθειες της σκέψης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα.

 Δεύτερον, επιβεβαίωσαν ότι οι  προσωπικότητες των ανθρώπων είχαν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Πράγματι, ο βαθμός μεταβολής της προσωπικότητας σε αυτά τα δύο χρόνια ήταν ισοδύναμος με αλλαγές σε άλλες δημογραφικές μεταβλητές όπως η οικογενειακή κατάσταση, η απασχόληση και το εισόδημα.

 Το πιο σημαντικό, όμως, διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές στην προσωπικότητα συνδέθηκαν με σημαντικές αλλαγές στην ικανοποίηση από τη ζωή. Η δύναμη της επίδρασης ήταν περίπου το διπλάσιο για όλες τις άλλες πτυχές των συνθηκών συνδυαστικά . Με άλλα λόγια, η χαρακτηριστική αλλαγή στην προσωπικότητα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ικανοποίηση σας με τη ζωή από όλες τις τυπικές αλλαγές στις περιστάσεις, όπως το εισόδημα ή την οικογενειακή κατάσταση, όλα προστίθενται μαζί.

 Αυτό δείχνει αρκετά πειστικά, ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι αυτές οι αλλαγές στην προσωπικότητα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας.


Συγγραφή άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος μετά τα 25? ( Έρευνα για την προσωπικότητα) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized