728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος





Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΝΗS) παρατηρήθηκε ότι άτομα με ψυχοπαθολογία καπνίζουν περισσότερο από τρεις φορές συγκριτικά με τον γενικό μέσο όρο.
Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά 50%, οι ειδικοί προειδοποιούν.

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα νοσοκομεία της ψυχικής υγείας ζήτησαν να είναι ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος. Αλλά η ομάδα των καπνιστών με δικαιώματα "το Δάσος" λέει πως οι ασθενείς σε μονάδες ψυχικής υγείας θα πρέπει να έχουν την ίδια ελευθερία να καπνίζουν όπως και το ευρύ κοινό.

 Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι το  64% των ασθενών ψυχικής υγείας είναι εθισμένοι στο κάπνισμα - σε σύγκριση με το 18% του γενικού πληθυσμού.

 Οι ειδικοί λένε ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος λόγος για ασθενείς ψυχικής υγείας  να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής που είναι 10 με 20 χρόνια μικρότερο.

 Επίσης, αναφέρεται ότι , υπάρχουν έως και τρία εκατομμύρια καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 30% από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν κάποια ψυχική διαταραχή.

 Φανταστείτε τώρα τι γίνεται με το πληθυσμό στην Ελλάδα. Που πάνω από το 50% των κατοίκων της χώρας μας , είναι καπνιστές και θα πάρετε μερικές απαντήσεις σχετικά με τις ακραίες καταστάσεις της καθημερινότητας. Σίγουρα δεν είναι όλα αποτελέσματα του τσιγάρου, αλλά ενισχύει κάποια στοιχεία .

 Από νευρολογικής απόψεως με απλά λόγια, το τσιγάρο με την νικοτίνη μας δίνει μια ψεύτικη αίσθηση ικανοποίησης . Σαν να λέμε δηλαδή, οι καπνιστές νιώθουν ευφορία χωρίς λόγο... χωρίς να κοπιάσουν.... απλά πληρώνοντας την ευτυχία τους με 4 ευρώ.

 Αν παρατηρήσετε πως αντιδράει ένας καπνιστής που δεν έχει τσιγάρα και ψάχνει εναγωνίως  να βρει τη "δοση της ευτυχίας του"  , μπορείτε να καταλάβετε ότι πλέον δεν είναι μόνο μια συνήθεια, αλλά και ένα δείγμα ψυχοπαθολογίας .

 Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τους καπνιστές ως αδύναμους χαρακτήρες , με αδυναμία να αντιμετωπίσουν κάποιες αρνητικές καταστάσεις της ζωής τους.

 Έτσι με το τσιγάρο και την νικοτίνη, νιώθουν μια ψεύτικη ευημερία .... μη προσπαθώντας για μια καλύτερη πραγματικότητα .

 Ο καθένας/ η καθεμία , έχει το δικαίωμα της επιλογής στη ζωή του/της , δεν είμαι αυτός που θα κρίνει αν είναι σωστή ή λάθος αυτή η συνήθεια. Απλά  αναρωτηθήκατε αν αντί για το τσιγάρο μοιραζόσασταν αυτά που σας πνίγουν με κάποιον οικείο σας.... 


θα καπνίζατε τόσο πολύ?

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο BBC.UK .



Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306








  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος Rating: 5 Reviewed By: Psychologized