728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Το ανωτερο ον που λέγεται... "ξερολας"





Ο "Ξερόλας" είναι ένα είδος ανθρωποειδών που κατέχει το κλειδί της πραγματικής γνώσης , που ποτέ κανείς άλλος δε θα μάθει. Συνήθως όταν τολμάς να εκφέρεις την λανθασμένη "ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ" , άποψή σου, σε κοιτάει στραβά, σηκώνει το ένα φρύδι και προεκτείνοντας το δάχτυλό του προς εσένα, σου χαρίζει την γνώση που σου έλειπε. 
Για παράδειγμα:
«Ειδικός»  στη Γεωγραφία είπε ότι γνώριζε τα πάντα για το μέρος Cashmere, Oregon, μέρος που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
 Θα κλείσω το κείμενο με 2 φράσεις . Ο δεύτερος μάλιστα, που "δεν ξέρει τίποτα" , ίσως να ξέρει λιγότερα από τους σημερινούς "ξερόλες", αλλά τα πήγε καλά για την εποχή του.. ή όχι?

  Συγκεκριμένα είναι  εκείνος που πιστεύει ή συμπεριφέρεται σαν να πιστεύει ότι τα γνωρίζει όλα, που έχει άποψη επί παντός επιστητού και που κατά κανόνα θεωρεί την άποψη αυτή ως και την σωστότερη όλων

 Μια νέα έρευνα του 2015 έρχεται να ανατρέψει μερικά πράγματα που γνωρίζουμε όμως

 Σε μια νέα μελέτη, 100 άτομα έλαβαν ένα κουίζ γενικών γνώσεων για την προσωπική χρηματοδότηση.

 Τους έδειξαν επίσης μια λίστα με οικονομικούς όρους, που ήταν ως επί το πλείστον πραγματικοί.
Κυρίως...αλλά όχι όλοι οι όροι!

 Στην πραγματικότητα, υπήρξαν τρεις οικονομικοί όροι με ονομασία : «pre-rated stocks», «fixed rated deduction» και «annualized credit».

 Οι άνθρωποι που νόμιζαν ότι ήταν οικονομικοί εμπειρογνώμονες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι ήξεραν τα πάντα για αυτούς τους τρεις εντελώς ψεύτικους όρους.

Η κ. Stav Atir, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε:

"Όσο περισσότερα κάποιοι άνθρωποι πίστευαν ότι γνώριζαν σχετικά με τα οικονομικά σε γενικές γραμμές, τόσο πιο πιθανό ήταν να κάνουν υπερανάλυση φανταστικών οικονομικών όρων που εμείς δημιουργήσαμε .Το ίδιο μοτίβο προέκυψε για άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιολογίας, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της γεωγραφίας.Για παράδειγμα, η εκτίμηση των ανθρώπων για το πόσα ξέρουν για μια συγκεκριμένη βιολογική βάση θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο νομίζουν ότι ξέρουν για τη βιολογία γενικότερα. "

 Ακόμη και  όταν σε κάποιους τους ενημέρωσαν ότι μερικοί από τους όρους ήταν ψεύτικοι και φτιάχτηκαν για την έρευνα, οι άνθρωποι που νόμιζαν ότι ήταν ειδικοί εξακολουθούσαν να υπερεκτιμηθούν τις γνώσεις τους.



 Της Βιολογία «εμπειρογνώμονας» φέρεται να ξέρει τα πάντα για το τι είναι οι «μετα-τοξίνες» και τι είναι η «βιο-σεξουαλικότητα» , παρότι οι όροι δημιουργήθηκαν για την έρευνα
.
 Η έρευνα αυτή , που την διάβασα στο Psychological Science (Atir et al., 2015) ίσως θα πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τη φράση "στην Ελλάδα , ότι δηλώνεις είσαι". Οι "ξερόλες" υπάρχουν παντού και ευδοκιμούν εις βάρος ανθρώπων που έχουν ανάγκη μια υπηρεσία .


 Γηράσκω αεί διδασκόμενος - Σόλων 

 Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα (Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα) - Πλάτων

  Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306





  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Το ανωτερο ον που λέγεται... "ξερολας" Rating: 5 Reviewed By: Psychologized