728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

2 πράγματα χρειάζονται για να είναι το παιδί σου ευτυχισμένο





Τα παιδιά των γονέων που είναι πιο θερμοί συναισθηματικά και λιγότερο πιεστικοί στον έλεγχο, μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

 Σε αντίθεση, οι γονείς οι οποίοι είναι υπερβολικά περιοριστικοί, τείνουν να αναθρέψουν τα παιδιά με χειρότερη ψυχική ευεξία.

Ο Δρ Μάι Στάφορτν ( Mai Stafford), ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε:

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι των οποίων οι γονείς έδειξαν τη ζεστασιά και την ανταπόκριση είχαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και καλύτερη ψυχική υγεία σε όλη την πρώιμη, μέση και τέλος ενήλικη ζωή."

 Στη μελέτη αυτή παρακολουθούνται 5.362 άνθρωποι από τη γέννησή τους, το 1946.

 Πάνω από εξήντα χρόνια αργότερα, 2.000 από αυτούς έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από έρευνες παρακολούθησης συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτηματολογίου για το πώς τους έλεγχαν οι γονείς τους ( υπερπροστατευτικοί )

 Οι Υπερπροστατευτικοί γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και ο αυτοσεβασμός.

 Επίσης , ο έλεγχος της ζωής των παιδιών από τους γονείς επηρεάζει την ελευθερία της ιδιωτικής τους ζωής και δεν τους επιτρέπουν να έχουν τις δικές τους απόψεις.


Την αρνητική επίδραση της υπερπροστασίας των γονέων, την νιώθουν ακόμα και  οι άνθρωποι στα 60 τους.

 Οι ερευνητές παρομοίασαν τη βλαπτική επίδραση των υπερπροστατευτικών γονέων με την συναισθηματική ένταση που έχουμε με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς προσφέρει μια καλύτερη βάση από την οποία τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Προσέχουμε όμως, αυτό είναι απλά μια βάση, μαθαίνουμε στο παιδί το καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο. Μετά εξηγούμε τις επιπτώσεις που έχει το κάθε τι στη ζωή μας και το αφήνουμε να επιλέξει πιο μονοπάτι θα πάρει στη ζωή του.

 Λειτουργούμε διορθωτικά στα βήματα του παιδιού και σαφώς βάζουμε κάποια όρια .

 Σίγουρα , η αγάπη του γονέα για το παιδί του είναι πολύ έντονη και μοναδική... όπως ακριβώς είναι και το παιδί σας μοναδικό... όσο μοναδική είναι η ζωή του... Μάθε το να περπατάει στη ζωή, δείξε του αγάπη και εμπιστεύσου το όταν ανοίξει τα φτερά του να πετάξει... Τι να τον κάνεις έναν αετό αν τον έχεις φυλακισμένο σε χρυσό κλουβί?

 Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  The Journal of Positive Psychology (Stafford et al., 2015).



Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306







  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: 2 πράγματα χρειάζονται για να είναι το παιδί σου ευτυχισμένο Rating: 5 Reviewed By: Psychologized