728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η "ανθρωπια" μειωνει το άγχος, την κατάθλιψη και το συναισθημα της μοναξιας



 Μια παλιά παροιμία λέει ότι "Είναι καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις" μπορεί κάλλιστα να είναι αληθινή όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.


 Εμείς ας εστιάσουμε στο πιο απλό κομμάτι της έρευνας όμως.

 Σε αυτή τη μελέτη, ένα σύνολο 36 ενηλίκων που συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη έρευνα των νευρικών μηχανισμών κοινωνικής υποστήριξης , απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεσή τους, δεδομένου ότι σχετίζονται με την παροχή και τη λήψη της κοινωνικής υποστήριξης.

 Υπεβλήθησαν επίσης μια σειρά fMRI νευροαπεικόνισης ,  που διερευνούσε πώς οι περιοχές που επεξεργάζονται το άγχος, την ανταμοιβή, και η δραστηριότητα φροντίδας που σχετίζονται με τον εγκέφαλο επηρεάζονται ενώ υποβάλλονται σε μια αγχωτική εργασία. Αυτό , για παράδειγμα, ήταν η ολοκλήρωση μαθηματικών προβλημάτων.

 Οι περισσότερες έρευνες της κοινωνικής υποστήριξης εξετάζουν την υγεία και την ψυχολογική επίδραση από την σκοπιά της παραλαβής βοήθειας από τους άλλους.

 Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις νευρoνικούς μηχανισμούς της προσφοράς και πώς μπορούν να σχετίζονται με την ανταπόκριση του ατόμου στο στρες. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν λάβουν στήριξη, καθώς παρέχουν υποστήριξη στους άλλους. 

 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες (όσοι έδιναν ή λάμβαναν υποστήριξη ) συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα της αυτο-αναφοράς αρνητικών ψυχολογικών εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, ευαισθησία στην απόρριψη, το πω αντιλαμβάνονται το άγχος και το συναίσθημα της μοναξιάς.

 Πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με πολλές αναλύσεις , με πολλές εργατοώρες μελέτης, που μας οδηγούν στο αποτέλεσμα λογικά όλοι γνωρίζουμε...


Μην ξεχνάς την ανθρωπιά μέσα σου...

Όσοι θέλετε να διαβάσετε την έρευνα:
Tristen K. Inagaki, Kate E. Bryne Haltom, Shosuke Suzuki, Ivana Jevtic, Erica Hornstein, Julienne E. Bower, Naomi I. Eisenberger. The Neurobiology of Giving Versus Receiving Support. Psychosomatic Medicine, 2016. 


Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306







  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Η "ανθρωπια" μειωνει το άγχος, την κατάθλιψη και το συναισθημα της μοναξιας Rating: 5 Reviewed By: Psychologized