728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

10 πράγματα που κάνει η καφεΐνη στο μυαλό μας .



Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι  ο προσεκτικός γιδοβοσκός που ονομαζόταν Καλδή ανακάλυψε τον καφέ στην Αιθιοπία κάπου μεταξύ 300 και 800 μ.Χ. Παρατήρησε ότι οι κατσίκες του δεν είχαν κοιμηθεί το βράδυ μετά το φαγητό κόκκων  καφέ. Πήρε τους κόκκους  σε ένα τοπικό ηγούμενο, ο οποίος παρασκευάζεται την πρώτη παρτίδα του καφέ, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στη διέγερση και τη γνωστική λειτουργία. (Smith et al, 2004)


Από τότε οι άνθρωποι είναι γοητευμένοι με την καφεΐνη, και δικαίως.

 Μερικά από τα αποτελέσματά της είναι περίεργα και αντιφατικά . Με πολλούς τρόπους επίδρασης της καφεΐνης στο μυαλό σας, στη πραγματικότητα γίνονται πολλά περισσότερα από όσα μπορείτε να περιμένετε.


Νομίζω ότι  θα βρείτε τουλάχιστον ένα ή δύο πράγματα εδώ που θα σας εκπλήξει :




1. Η καφεΐνη δεν σταματά τον ύπνο από τους περισσότερους ανθρώπους.

 Ο γιδοβοσκός Καλδή μπορεί να είχε δίκιο για τις αίγες του, αλλά όχι κατ 'ανάγκην για τον άνθρωπο. Παρ 'όλη την αναστάτωση που έγιναν σχετικά με την καφεΐνη και τον ύπνο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα.


 Έτσι λοιπόν, υπάρχει και μελέτη όπου έδινε στα άτομα της έρευνας καφεΐνη κρυφά πριν πάνε για ύπνο. Η έκπληξη ήταν ότι δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον ύπνο τους!



2. Οι άνθρωποι κατηγορούν καφεΐνη για όλα και για τίποτα.


  Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καφεΐνη κάνει κακό σε αυτούς και κατηγορούν για ότι παθολογικά προβλήματα έχουν στην καφεΐνη : πονοκεφάλους, κακό ύπνο το βράδυ, αίσθηση εκνευρισμού, και ούτω καθεξής.


  Οι ερευνητές δίνουν μερικές φορές εικονικά φάρμακα (placebo) και τους λένε ότι ήταν χάπια καφεΐνης. Οι άνθρωποι στη συνέχεια  που ήπιαν τα χάπια αυτά ισχυρίζονταν ότι έχει κοιμηθεί άσχημα και αναπτύχθηκε πονοκέφαλος


 Αλλά αυτά τα αρνητικά ,δεν μπορεί να οφείλονται στη καφεΐνη, επειδή δεν υπήρχε καφεΐνη στα φάρμακα . Γι 'αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που πιστεύουμε ότι μας προκαλεί ο καφές.


3. Καφές και ύπνος;


 Μπορεί να φαίνεται τρελός όταν κάποιος φτιάχνει ένα φλιτζάνι καφέ και στη συνέχεια να πάει για έναν υπνάκο. Αλλά αν έχετε στερηθεί τον ύπνο, αυτό μπορεί να είναι η απάντηση.


 Μελέτες έχουν δοκιμάσει δίνοντας σε κουρασμένους ανθρώπους  200mg καφεΐνης (ένα φλιτζάνι ή δύο στιγμιαίου καφέ), στη συνέχεια τους ζήτησαν να κοιμηθούν


 Η καφεΐνη + ο ύπνος συχνά έχει αθροιστική επίδραση στην απόδοση. Με άλλα λόγια, η καφεΐνη βελτιώνει την απόδοση στον ύπνο από μόνη της.


 Δοκιμάστε το: πιείτε έναν καφέ και κοιμηθείτε περίπου 5-15 λεπτά και να δείτε αισθάνεστε. Ακόμα και άνθρωποι που συνήθως αποκοιμιούνται βαριά  μπορεί να το βρουν αυτό το ευεργετικό.



4. Ενισχύει τη διαρκή προσοχή.

 Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ένταση μετά από ένα καφέ


  Το ισχυρότερο θετικό εύρημα είναι ότι η καφεΐνη ενισχύει τη διαρκή προσοχή και την επαγρύπνηση. Αυτό είναι το είδος της προσοχής που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε μια σχετικά ρουτίνα που είναι αδιαμφισβήτητη. Γι 'αυτό είναι συχνά τόσο καλός στη δουλειά: αυτό μας κρατά σε ένταση επάνω σε βαρετά πράγματα που έχουμε να ξεπεράσουμε.


 Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη για τους ανθρώπους που δεν είχαν αρκετό ύπνο, που είναι οι περισσότεροι από εμάς σήμερα.


 Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η καφεΐνη κάνει μεγάλη διαφορά σε εργασίες που απαιτούν καθαρή σκέψη.



5. Δύο φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό, τα 5 όμως...


  Όπως όλα στη ζωή, μπορείτε να έχετε πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα. Και η καφεΐνη δεν είναι διαφορετική.


  Στις μελέτες που αναφέρονται παραπάνω, όταν οι άνθρωποι έχουν περίπου 200-300mg καφεΐνης, παίρνουν τα οφέλη που αναφέρθηκαν. Αυτό είναι περίπου τρεις εσπρέσο ή 2-3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ.


 Πάνω από 500 mg, όμως, και δεν υπάρχει καμία αύξηση των επιδόσεων και οι άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν αρνητικές συνέπειες.


 Φυσικά, όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από το συνηθισμένο επίπεδο της πρόσληψης,όπως το σώμα και το μυαλό συνηθίζει την καφεΐνη, όπως και κάθε φαρμάκου.



6. Δεν υπάρχουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσετε τον καφέ;


 Εάν επιθυμείτε να εγκαταλείψετε την καφεΐνη, στη συνέχεια, προετοιμαστείτε για συμπτώματα στέρησης μεταξύ 12 και 24 ώρες μετά από την τελευταία κούπα του καφέ σας. Στη συνέχεια, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται  πονοκέφαλος,να νιώθετε νευρικοί, κουρασμένοι και ανήσυχοι.


 Ακόμη και τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι τουλάχιστον εν μέρει κάτω από τις προσδοκίες μας σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης. Έχει λίγο μελετηθεί, αλλά υπάρχει μια πρόταση ότι αν δεν περιμένετε να έχετε συμπτώματα στέρησης, τότε δεν έχετε!


Αυτός είναι ο λόγος ,πιθανώς , γιατί μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν συμπτώματα στέρησης όταν εγκαταλείψουν την καφεΐνη. Έτσι , το σταματήσετε μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.



7. Καλή διάθεση.



 Δεν χρειάζεται αν είναι πότης καφέ κάποιος, για να αναφέρει ότι κάποια είδη  καφέ μπορεί κάποιους να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, αλλά σε άλλους να αισθάνονται άσχημα


 Μέτριες δόσεις είναι το κλειδί. Αυτό που μετράει ως μέτρια δόση θα εξαρτηθεί από το συνηθισμένη σας πρόσληψη και τη γενετική προδιάθεση σας, η οποία είναι κληρονομική. Έτσι, αν οι γονείς σας μπορούν να πάρουν ένα τριπλό espresso χωρίς το κεφάλι τους να εκραγεί, τότε πιθανότατα, μπορείτε και εσείς.


 Αλλά ακόμη και μια κληρονομική ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να ξεπεραστεί .



8. Ο καφές σκοτώνει τον πόνο.


 Υπάρχει κάποια πρόταση στην έρευνα ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.


Αν έχετε μια κεφαλαλγία τάσεως, για παράδειγμα, τότε οι μελέτες δείχνουν ότι η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) με την  καφεΐνη θα παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από  την ακεταμινοφαίνη μόνη της.


 Η καφεΐνη έχει δειχθεί σε μία μελέτη για να θεραπεύσει τις ημικρανίες !




9. Η καφεΐνη οξύνει τις αισθήσεις


Εδώ είναι μερικές από τις αισθήσεις που οξύνει η καφεΐνη :


-Μελέτες διαπίστωσαν ότι μετά από ένα φλιτζάνι καφέ ή δύο , οιάνθρωποι μπορούν πραγματικά να δουν καλύτερα στο σκοτάδι. Η ώθηση είναι μεταξύ 20 και 38%.

-Ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει τα χρώματα καλύτερα όταν είχα κάποια ποσότητα καφεΐνης.
-Η καφεΐνη βοηθά τους ανθρώπους να αγνοούν και να  αποσπούν την προσοχή τους από ερεθίσματα στο περιβάλλον.


10. Η καφεΐνη πιθανόν να μην είναι εθιστική.


  Τεχνικά καφεΐνη δεν είναι πραγματικά εθιστική λόγω του τρόπου που λειτουργεί στον εγκέφαλο και επειδή πολλοί άνθρωποι δεν υποφέρουν από συμπτώματα στέρησης όταν τη σταματάνε


  Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός αριθμός των ανθρώπων μοιάζουν σαν να είναι εθισμένοι σε αυτό. Αλλά όταν συγκρίνετε την καφεΐνη με τα φάρμακα που είναι πραγματικά εθιστικά , όπως η κοκαΐνη ή ηρωίνη,  καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά σαφές ότι η καφεΐνη δεν είναι τόσο εθιστική.



Όσοι αναρωτηθούν "καλά τότε γιατί στην Ελλάδα όλοι πίνουν καφέ κάθε μέρα και είναι τόσες καφετέριες στην Ελλάδα?"


Η απάντηση είναι ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν τον καφέ ως την πιο οικονομική αφορμή για να βρεθούν με κάποιον φίλο/γνωστό. 


Και στην τελική.... και τίποτα να μην έχουν να πουν, οι Έλληνες είναι ο λαός που θα βγεί για καφέ μόνο και μόνο για να κουτσομπολέψει!


Όλες οι έρευνες έχουν επισημανθεί από τον Nehlig (2004)








Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306



Επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 




  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: 10 πράγματα που κάνει η καφεΐνη στο μυαλό μας . Rating: 5 Reviewed By: Psychologized