728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

10 Συμβουλές για να προσεγγίσετε τα παιδιά




 Πολλοί γονείς ρωτάνε πως να προσεγγίσουν τα παιδιά τους.


 Σας ετοιμάσαμε μια λίστα με 10 συμβουλές που θα σας κάνουν την επικοινωνία και την καθημερινότητα καλύτερη με τα παιδιά σας


1. Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε από τα παιδιά. Τα παιδιά συζητούν μεταξύ τους για όλα και στην αυλή του σχολείου δεν υπάρχουν μυστικά!

2. Μιλήστε με τα παιδιά σε απλή γλώσσα και με εκφράσεις κατάλληλες για την ηλικία τους. Δείξτε τους εμπιστοσύνη. Δώστε πληροφορίες, αλλά όχι προγνώσεις.

3. Επικοινωνήστε στα παιδιά την πίστη σας πως, άσχετα με το παρόν, ο κόσμος είναι ένα σχετικά ασφαλές μέρος και η ζωή όμορφη. Εξηγήστε τους πως πολλοί ενήλικες προσπαθούν για τη δική τους ασφάλεια (γονείς, δάσκαλοι, κρατικές υπηρεσίες).

4. Στα παιδιά αρέσει η επικοινωνία. Πείτε τι νιώθετε, τι σκέφτεστε, ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν και τα ίδια. Είναι σημαντικό να δώσετε αξία στα συναισθήματά τους και να προλάβετε
παραπληροφόρηση και παρερμηνείες. Να κατανοήσει ακριβώς τι συνέβη στο αγαπημένο του πρόσωπο και γιατί συνέβη. Στη συνέχεια να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση του αγαπημένου του προσώπου με ποικίλους τρόπους.

5. Ενεργοποιηθείτε και βρείτε τρόπους να βοηθήσετε. Πείτε ένα τραγούδι, μια προσευχή, προσφέρεται αίμα ή εθελοντική κοινωνική εργασία κτλ. Ανάλογα με την περίσταση. Εμπλέξτε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Δεν μετράει το μέγεθος της εμπλοκής, αλλά η ίδια η διαδικασία.

6. Μιλήστε με τα παιδιά λίγο παραπάνω, δώστε τα σημασία λίγο παραπάνω, δείξτε πως είστε στο πλευρό τους, λίγο παραπάνω. Θυμηθείτε: Συχνά τα παιδιά έχουν παράλογους φόβους εμμονές.

7. Τα παιδιά θρηνούν (σε δόσεις), το ίδιο όμως έντονα, το ίδιο βαθιά αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά από τους ενήλικες. Μπορεί να μη μιλήσουν γι’ αυτό για πολύ καιρό. Να είστε διαθέσιμοι όποτε προκύψει!

8. Όσο το δυνατόν κρατήστε τις καθημερινές ρουτίνες σταθερές. Επιτρέψτε όμως λίγο χρόνο παραπάνω καθώς ο θρήνος εξαντλεί ενήλικες και παιδιά. Το να κάνουμε κανονικά πράγματα σε μη κανονικές στιγμές μας βοηθά να ισορροπήσουμε και πάλι.

9. Μετά από το συμβάν του θανάτου (κάποιου οικείου προσώπου) το άτομο μπορεί να ξεκινήσει νέες φιλίες ή σχέσεις. Αυτή η προσπάθεια θα το βοηθήσει να επανέλθει και να ενταχθεί στην πραγματικότητα και να αισθανθεί ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του.

10. Συζητάτε με τα παιδιά, δώστε έμφαση στις όμορφες στιγμές. Αφήστε τον φόβο, ασχοληθείτε με την αγάπη.


  Βασικό στοιχείο είναι να γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας είναι οι αυριανοί ενήλικες... αν θεωρείτε τον εαυτό σας άξιο και νοήμων ,ως ενήλικας, σκεφθείτε ότι υπήρξατε και εσείς παιδί.

 Βοηθήστε το να προχωρήσει με επιτυχία το σκαλί της "ανωριμότητας" και δώστε του εφόδια να είναι ένας δυνατός και ευτυχισμένος ενήλικας.




Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306




  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: 10 Συμβουλές για να προσεγγίσετε τα παιδιά Rating: 5 Reviewed By: Psychologized