728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Γιατι ο κοσμος "Κουτσομπολευει"?



Χωρίς φωτιά καπνός δε βγαίνει και... η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει...

Το κουτσομπολιό...

   Αγχολυτικό... χαλαρωτικό...μάλλον πρέπει να καταχωρηθεί στις μεθόδους αντι-στρές και να ενθαρρύνεται η καλλιέργειά του. Ειδικά στους χώρους εργασίας μπορεί και να αυξήσει την παραγωγικότητα!

   Μιλώντας αστεία ή σοβαρά, το κουτσομπολιό είναι μέσα στη ζωή μας, μισητό όταν μας κουτσομπολεύουν , γοητευτικό όταν εμείς κουτσομπολεύουμε. Όπως και να έχει, αυτός που κουτσομπολεύει αλλάζει την πραγματικότητα όπως αυτός κρίνει ως σωστή και πιο βολική για τα αυτιά του. Συνήθως περιλαμβάνει και μυθοπλασία που οδηγεί σε ένα αρνητικό πόρισμα γι αυτόν που "κρίνεται".


   Το λεξικό του Μπαμπινιώτη αναφέρει ότι η λέξη κουτσομπολιό είναι από το "Κόβω-μπολιάζω" και αναφέρεται στο σχολιασμό πράξεων και υποθέσεων τρίτων, συχνά με αρνητική, κακόβουλη διάθεση ή με τρόπο υπερβολικό. Συνώνυμες έννοιες είναι οι λέξεις συκοφαντία, το ξόμπλιασμα , η φαρμακογλωσσιά και η σούρτα.


4 Τρόποι έκφρασης του κουτσοπολιού:

-1 Ο φόβος της σύγκρισης


  Στην καθημερινότητά μας συγκρινόμαστε συνεχώς με αλλους. Η σύγκριση μας βοηθά να βρίσκουμε τα χαρίσματα και τα ελαττώματά μας, να ορίζουμε την κοινωνική μας θέση σε σχέση με τους άλλους. Ασφαλώς , όχι μόνο δε θέλουμε να υποβαθμισθεί η κοινωνική μας εκτίμηση , αλλά αντίθετα επιδιώκουμε να την βελτιώσουμε. Κάθε τι που απειλεί αυτή τη δεδομένη επιθυμία, αντιμετωπίζεται εχθρικά με διάφορους τρόπους. Ένας καλός τρόπος είναι το κουτσομπολιό, γιατί μας βοηθά να κρίνουμε θετικότερα τον εαυτό μας, μας δίνει την δυνατότητα να συγκριθούμε με τους άλλους, χωρίς  σημαντικό κινδυνο .

 Το κουτσομπολιό, ουσιαστικά , εισάγει νέα κριτήρια αξιολόγησης για τους άλλους , που αμαυρώνουν την φήμη τους και αμφισβητούν την κοινωνική τους διάκριση

-2 Ο φόβος της αλλαγής

Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, οι άνθρωποι απεχθάνονται τις αλλαγές. Αυτές που θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους, τις συνήθειες , τις αξίες , τις σκέψεις και τον τρόπο που συναλλάσονται με τους άλλους. Είναι μικρό το ποσοστό των καινοτόμων αυτών που δέχονται θετικά την κάθε αλλαγή και την θεωρούν ως πρόκληση για να αλλάξουν τη ζωή τους και να προσαρμοσθούν σε νέα δεδομένα. Οι καινοτόμοι είναι κατ'εξοχήν θύματα του κουτσομπολιού.

-3 Κοινωνικός έλεγχος

  Το κουτσομπολιό δρα επίσης ως κοινωνική περιπολία, προστατευτεί την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων συμπεριφοράς της κοινωνίας. Έτσι , μια παράτυπη, παράνομη ή εγκληματική πράξη, μπορεί να ξεφύγει από την τσιμπίδα του Νόμου ,σε αντίθεση μ την ιδιωτική ζωή. Δύσκολα θα μείνει όμως , κάποιο μυστικό , στο χώρο της ιδιωτικότητας.

-4 Θετική προσέγγιση 

 Υπάρχει και το καλοπροαίρετο κουτσομπολιό, που δυστυχώς εκφράζεται με τν ίδιο γλωσσικό κώδικα. Όμως είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση : Η μάθηση μέσω της μίμησης προτύπων εμπειρίας των άλλων. Πώς πέτυχε αυτός και γιατί. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λεπτομέρειες και η περιέργεια έχουν μόνο διδακτικό στόχο, ευγενή άμιλλα και όχι ανταγωνισμό.



 Συνοψίζοντας θα ήθελα να σας παραπέμψω στο "τεστ τριπλής διύλισης του Σωκράτη"



Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306



Επιμέλεια άρθρου:
Ψυχοπαιδαγωγική και Συμβουλευτική
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

Item Reviewed: Γιατι ο κοσμος "Κουτσομπολευει"? Rating: 5 Reviewed By: Psychologized