728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

10+1 Κρυφα μυστικα του να Χαμογελας (Δεν αφορα μονο το ερωτικο κομματι)



photo Huffington post
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να χαμογελάνε, ειδικά μπροστά σε άλλους, αλλά δεν  σημάνει ότι θα είναι και ευτυχισμένοι. Χρησιμοποιούμε καθημερινά  χαμόγελα για συγκεκριμένους κοινωνικούς σκοπούς, επειδή μπορούν να στείλουν όλα τα είδη των σημάτων που μπορεί να είναι χρήσιμη για εμάς.

 Στο άρθρο αυτό έχουμε συγκεντρώσει τους δέκα τρόπους που τα  χαμόγελα μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελός μας, στέλνοντας μηνύματα σχετικά με την αξιοπιστία μας, την ελκυστικότητα, την κοινωνικότητα κλπ.

1. Κάντε τους άλλους να σας εμπιστευθούν

 Σε έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι για τον εαυτό του, οι οποίοι θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη. Ένα σήμα που υποδηλώνει ότι είμαστε αξιόπιστοι είναι ένα χαμόγελο. Γνήσια χαμόγελα είναι ένα μήνυμα που άλλοι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται και να συνεργαστούν μαζί μας. Οι άνθρωποι που χαμογελούν συχνότερα , είναι άνθρωποι που  τείνουν να είναι πιο γενναιόδωροι όσο και εξωστρεφείς.(Mehu et al., 2007).


 Οι οικονομολόγοι θεωρούν ακόμη ότι τα χαμόγελα έχουν μια τιμή. Σε μία μελέτη από Scharlemann et al. (2001) οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να εμπιστεύονται ένα άλλο πρόσωπο, εφόσον άρχισε να χαμογελά. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα χαμόγελο αυξάνει την  προθυμία των ανθρώπων να εμπιστεύονται κατά περίπου 10%.


2. Χαμόγελο για επιείκεια



 Όταν οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα συχνά χαμογελούν όταν συλλαμβάνονται. Είναι αυτό προς όφελός τους?


 Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από LaFrance και Hecht (1995), μπορεί να είναι προς όφελός τους. Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έχουν παραβιάσει τους κανόνες με περισσότερη επιείκεια αν χαμογελούν συνέχεια. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα ψεύτικο χαμόγελο, ένα άθλιο χαμόγελο ή ένα πραγματικό χαμόγελο, όλα εργάζονται για να δώσουν στον αμαρτωλό ένα διάλειμμα.


 Αυτό φαίνεται να λειτουργεί, διότι οι άνθρωποι που χαμογελούν μετά την σύλληψή τους,η τιμωρία είναι πιο επιεικείς από αυτούς που δεν χαμογελούν.


3. Ανάκτηση από τα κοινωνικά ολισθήματα


 Μήπως ξεχάσατε να αγοράσετε το σύντροφό ένα δώρο στην επέτειο; Ξεχάσατε το όνομα ενός σημαντικού σας πελάτη ; Έχετε κατά λάθος κλωτσήσει ένα μικρό παιδί; Αν έχετε κάνει ένα κοινωνικό λάθος,  η αμηχανία είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί άμεσα.


 Η λειτουργία της αμηχανίας είναι να μας βγάλει από μια σφιχτή κοινωνική θέση (Keltner & Buswell, 1997). Τα αμήχανα χαμόγελα προβάλλονται  ενώ κοιτάμε προς τα κάτω και μερικές φορές και εκπέμπουν ένα ανόητο ελαφρύ γέλιο. Αυτό έχει σκοπό να προκαλέσει συμπάθεια από τους άλλους ανθρώπους, έτσι σκέφτονται λιγότερο το λάθος μας  και μας συγχωρούν πιο γρήγορα.

 Έτσι, το αμήχανο  χαμόγελο μας βοηθά να βγούμε από τη δύσκολη στιγμή.


4. Γιατί αλλιώς θα νιώθω άσχημα


  Μερικές φορές το χαμόγελο,  είναι ευγενικό και έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε να αισθανόμαστε άσχημα στη συνέχεια.

 Σε μια μελέτη που ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να παραμείνουν απαθής, αφού άκουσαν από κάποιον άλλον μερικά καλά νέα (LaFrance, 1997).  Ως αποτέλεσμα , αυτοί που έλεγαν για τον εαυτό τους τα καλά νέα, ένιωσα άσχημα μετά και είχαν την  εντύπωση ότι το άλλο πρόσωπο αδιαφορούσε και δεν έδινε σημασία.

  Γι 'αυτό να κάνετε ένα  ένα νεύμα και ένα  χαμόγελο ευγενικό, γιατί αλλιώς θα το μετανιώσετε αργότερα. Οι γυναίκες, όμως, φαίνεται να αισθάνονται την πίεση αυτή να χαμογελάσουν στην χαρμόσυνη είδηση των άλλων περισσότερο από τους άνδρες.





5. Γέλιο σαν αντίδραση

  Το χαμόγελο είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η ένταση που προκλήθηκε από την ανατροπή μιας κατάστασης. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό ως  υπόθεση ανατροφοδότησης. Ακόμη και αναγκαζόμαστε  να χαμογελάμε, όταν δεν αισθανόμαστε καλά, είναι αρκετό για να άρει ελαφρά τη διάθεση μας (αυτό είναι ένα παράδειγμα που ενσωματώνεται στη  γνωστική λειτουργία).

 Το να χαμογελάμε σε άσχημες  καταστάσεις μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν φαίνεται καλό στους άλλους. Όταν Ansfield (2007) είχε δείξει σε  συμμετέχοντες  έρευνας μια προβολή ενός οδυνηρού βίντεο, όσοι χαμογέλασαν αισθάνθηκαν καλύτερα μετά από εκείνους που δεν το έκαναν. Αλλά οι άνθρωποι που χαμογέλασαν σε δυσάρεστες εικόνες κρίθηκαν λιγότερο συμπαθής από τους άλλους.


6. Χαμόγελο για τη διορατικότητα


 Όταν είμαστε νευρικοί , η προσοχή μας τείνει να μειωθεί. Θα σταματήσουμε να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει γύρω από την άκρη των ματιών μας . Αυτό ισχύει τόσο σε κυριολεκτική και μεταφορική έννοια: όταν είμαστε νευρικοί ή αγχωμένοι ,είμαστε λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουμε κάποιες ιδέες που είναι στην άκρη της συνείδησής μας.


 Χαμογελώντας μας κάνει να αισθανόμαστε καλά που αυξάνει επίσης  την ευελιξία  της προσοχής μας και την ικανότητά μας να σκεφτούμε ολιστικά. Όταν αυτή η ιδέα δοκιμάστηκε από τον Johnson et al. (2010), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που χαμογέλασαν, είχαν καλύτερες επιδόσεις στην προσήλωση, ικανότητα που απαιτείται να δει κάποιος ολόκληρο δάσος και όχι μόνο τα δέντρα.


Έτσι, ένα χαμόγελο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μας δώσει μια έκρηξη της διορατικότητας.


7. Κρύψτε ότι σκέφτεστε πραγματικά

 Οι Ψυχολόγοι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι ένα γνήσιο χαμόγελο δεν ψεύδεται ποτέ. Ψεύτικα χαμόγελα αφορούν μόνο το στόμα, ενώ τα πραγματικά χαμόγελα ονομάζονται Duchenne χαμόγελα , που φτάνουν μέχρι τα μάτια. Πρόσφατες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων μπορούν να επινοηθούν τα τσαλακωμένα μάτια  σε ένα χαμόγελο Duchenne ( Duchenne: Key to a Genuine Smile).

 Έτσι  το χαμόγελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει αυτό που πραγματικά σκέφτεται κάποιος, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να επινοήσει ένα αληθινό χαμόγελο, επειδή πρέπει να έχουν συγχρονιστεί χρονικά σωστά. Ένα κλειδί για ένα αξιόπιστο χαμόγελο είναι ότι έχει μια αργή έναρξη, δηλαδή διαρκεί περίπου μισό δευτερόλεπτο να εξαπλωθεί πέρα από το πρόσωπο. Ένα κομμάτι της έρευνας έχει δείξει ότι υπάρχει γρήγορη έναρξη χαμόγελου (περίπου το ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να εξαπλωθεί) . Τα χαμόγελα με αργή έναρξη κρίνονται πιο αξιόπιστα, αυθεντικά και ακόμη πιο ερωτικά .


8. Χαμογελάστε για να βγάλετε λεφτά

  Έχουμε ήδη δει ότι οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει την αξία του χαμόγελου, αλλά μπορεί ένα χαμόγελο να μας κάνει πραγματικά μετρητά χρήματα; Προφανώς το πλατύ χαμόγελο μιας σερβιτόρας μπορεί . Οι Tidd και Lockard (1978) βρήκαν  ότι  χαμογελαστές σερβιτόρες έβγαζαν περισσότερα φιλοδωρήματα (δεν υπάρχει μελέτη για σερβιτόρους-άντρες).

 Γενικότερα οι άνθρωποι στις βιομηχανίες υπηρεσιών, όπως αεροσυνοδοί ή εκείνων στον τομέα της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας έχουν πραγματικά καταβληθεί για να χαμογελάνε στους πελάτες. Αλλά, προσέξτε, μια σταθερή αναντιστοιχία εμφανίζεται στο συναίσθημα, που ονομάζεται συναισθηματική εργασία από τους ψυχολόγους .  Όμως μπορεί να είναι κουραστική, ενδεχομένως να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση δουλειά.

Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τα χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να σας εξουθενώσει.




9. Χαμογελάστε για σεξ

 Το χαμόγελο μιας γυναίκας έχει μια μαγική επίδραση στους άνδρες, πολύ πιο δυνατή από την επαφή με τα μάτια. Μία μελέτη εξέτασε πώς οι άνδρες πλησίασαν γυναίκες σε ένα μπαρ (Walsh & Hewitt, 1985). Όταν μια γυναίκα συσταθεί μόνο οπτική επαφή με έναν άνδρα, την πλησίασε το 20% πιο γρήγορα . Όταν η ίδια γυναίκα πρόσθεσε και ένα χαμόγελο, όμως, τότε την προσέγγισαν  60% πιο γρήγορα.

  Όταν οι άνδρες χαμογελούν στις γυναίκες, όμως, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο μαγικό. Ενώ χαμογελώντας αυξάνει την ελκυστικότητα των γυναικών με τους άνδρες, δεν λειτουργεί τόσο καλά για το αντίθετο. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένοι άνδρες που φαίνονται πιο ελκυστικές για τις γυναίκες όταν φαίνονται να νιώθουν ντροπή, από ό, τι όταν φαίνονται χαμογελαστοί (Tracy & Beall, 2011). Λιγότερο χαμογελαστός άνδρας, τον  κάνει να φαίνεται πιο αρρενωπός.


10. Χαμογελάτε και ο κόσμος (ο μισός έστω) σας επιστρέφει το χαμόγελο

 Μία από τις απλές κοινωνικές απολαύσεις της ζωής, που περνά σχεδόν απαρατήρητη, επειδή είναι αυτόματη, είναι όταν χαμογελάτε σε κάποιον και σας το επιστρέφει με ένα χαμόγελο.

 Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όμως, δεν μπορεί ο καθένας έχει το κάνει αυτό. Οι Hinsz και Tomhave (1991) ήθελαν να δουν τι ποσοστό των ανθρώπων που θα ανταποκρίνονται σε ένα χαμόγελο που απευθύνονται σε αυτούς, με το δικό τους χαμόγελο. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν περίπου το 50% των ανθρώπων το  ανταπέδωσε. Σε σύγκριση ,σχεδόν κανείς δεν ανταποκρίνεται σε ένα συνοφρύωμα με το δικό τους συνοφρύωμα.



 10+1 Δώρο. Χαμόγελο για τη μακροζωία

 Εάν καμία από αυτές τις μελέτες δεν μπορεί να σας πείσει να χαμογελάτε, στη συνέχεια, σκεφτείτε το εξής: οι άνθρωποι που χαμογελούν περισσότερο μπορούν να ζήσουν περισσότερο. Μια μελέτη των εικόνων που λαμβάνονται από τους παίκτες του μπέιζμπολ το 1952 δείχνει ότι αυτοί που ήταν χαμογελαστοί επιβίωσαν από ομολόγους τους που δεν χαμογελούσαν τουλάχιστον  επτά χρόνια  μέσο όρο (Abel & Kruger, 2010).


 Χαμογελάστε και δώστε μια απάντηση στον αρνητισμό της καθημερινότητας. 

 Είναι το δώρο που μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας.... και να σπείρετε τον ιό της θετικής αύρας στο περιβάλλον σας.


 Γίνε ο λόγος να χαμογελάσει κάποιος..




 ΥΓ : Το κείμενο αυτό δεν με πλήρωσε κάποιος οδοντίατρος να το γράψω








Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306





  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: 10+1 Κρυφα μυστικα του να Χαμογελας (Δεν αφορα μονο το ερωτικο κομματι) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized