728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Συζήτηση με νέους για ναρκωτικά (ανάλογα με την ηλικία)



 Καλώς η κακώς τα ναρκωτικά ή ακόμα πιο γενικά οι εξαρτησιογόνες ουσίες , είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.

 Όλοι μας έχουμε έναν νεότερο συνάθρωπο, είτε συγγενή είτε γνωστό, που θέλουμε να τον συμβουλέψουμε να προσέξει αυτό το περίεργο μονοπάτι της ζωής που θα μπεί, σε περίπτωση που ξεκινήσει την χρήση ουσιών.

 Έτσι λοιπόν, σας ετοίμασα μια λίστα με το πως μπορείτε να συμβουλέψετε κάποιον νεαρό / κάποια νεαρή , σύμφωνα με την ηλικία του/της:

Στο νηπιαγωγείο:
Μπορεί να φαίνεται πολύ νωρίς να μιλήσετε για τα ναρκωτικά, αλλά είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθουν δεξιότητες όπως τι είναι καλό και τι κακό, να παίρνουν αποφάσεις, να τηρούν οδηγίες και κανόνες. Επίσης, είναι σημαντικό να επισημαίνετε σε ένα παιδί τις ουσίες που θα του κάνουν κακό (φάρμακα, απορρυπαντικά κτλ.), εξηγώντας ότι η χρήση τους θα ήταν βλαβερή για την υγεία του και όχι ότι αν τα δοκιμάσει θα τον «φάει» ο μπαμπούλας.

Στο δημοτικό:
  Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ξεκινά για το παιδί η επαφή με τον έξω κόσμο. Στη φάση αυτή καλό είναι να του δείξετε πώς να αποφεύγει πράγματα που του κάνουν κακό ή και να το επαινείται όταν προσέχει τον εαυτό του.
  Στις μεγαλύτερες τάξεις, έχει φτάσει πια στην ηλικία που μπορούν να χειριστούν μια συζήτηση γιατί π.χ. οι άνθρωποι καπνίζουν. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε τι συνέπειες και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ουσίες στο σώμα τους, στον εαυτό τους, στην οικογένεια τους.
Επίσης, σε αυτήν την ηλικία, λίγο πριν μπουν στο γυμνάσιο, πρέπει να αρχίζει να διαμορφώνεται η στάση τους απέναντι στις ουσίες και να ενημερώνονται για το ρόλο της παρέας.

Στο γυμνάσιο (εφηβεία):
Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο τους φέρνει αντιμέτωπους με νέα διλήμματα. Είναι η εποχή των αλλαγών. Προσπαθούν να γίνουν ανεξάρτητοι, αλλά αναζητούν την γονική καθοδήγηση, έστω και με περίεργο τρόπο. Μιλήστε ανοιχτά μαζί τους για τα ναρκωτικά και τους κινδύνους που κρύβουν.

Στο λύκειο:


Είναι η ηλικία που ουσιαστικά δοκιμάζονται. Χρήση ναρκωτικών από άλλους στο φιλικό και σχολικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα συχνή. Σε αυτήν την ηλικία, επιβάλλεται μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, χωρίς ντροπές και φόβους.

 Σίγουρα υπάρχουν και οι περιπτώσεις που παιδιά γονιών που έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα τις συμβουλές αυτές , υποκύπτουν στην χρήση ουσιών. 
 Δε λέω, οι νέοι είναι να κάνουν λάθη για να αποκτήσουν εμπειρία και σεβόμενοι ότι είναι ξεχωριστές οντότητες έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν... όμως αυτά τα λάθη  δεν πρέπει να τους ορίζουν το μέλλον κατευθυνόμενο σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

 Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη από μια αγκαλιά , ακόμα και όταν τα κάνουν όλα "θάλασσα". Μη βάλετε ποτέ τοίχους "αν κάνεις αυτό θα σε ξεγράψω"... οι άλλες αγκαλιές - υποκατάστατα που θα βρουν, δεν ξέρετε σε τι μονοπάτι θα τους οδηγήσουν ως αντάλλαγμα. 

Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306







  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Συζήτηση με νέους για ναρκωτικά (ανάλογα με την ηλικία) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized