728x90 AdSpace

Καλέντζης
Latest News
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Πως να βρεις τη δουλεια των ονιίρων σου (Οταν δε ξερεις τι θες)




Είσαι μαθητής στο Λύκειο, ή φοιτητής σε κάποια σχολή... ακόμα μπορεί να είσαι και με ένα μεταπτυχιακό στα χέρια καμαρώνοντάς το στον τοίχο με το ωραίο του καδράκι.

 Κάθε φορά απορείς αν έκανες το σωστό ή τι πρέπει να κάνεις για να έχεις επιτέλους μια δουλειά και ένα εισόδημα . Πραγματικά είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο να είσαι ενήλικας και να ζητάς χρήματα από τους γονείς σου για να πας και για έναν καφέ. Δεν λέω να αγοράσεις ρούχα ή να βγεις ή να πας διακοπές ( Εσύ που έχεις λύσει το οικονομικό σου 2 γενιές πριν μπορείς να σταματήσεις το διάβασμα και να απολαύσεις την τέλεια μέρα με την Ferrari σου)

  Εγώ όπως όλα τα αγοράκια ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, το λάτρεψα και αφιέρωσα πολύ χρόνο σε αυτό, δε κατάφερα να γίνω επαγγελματίας όμως και να ζήσω από αυτό (παράλληλα με σπουδές μου όμως έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα και έπαιξα σε ομάδα Γ εθνικής στην Αγγλία. #thanksgod) .



Ok , είχα για πολλά χρόνια απογοήτευση και παράπονο που δε τα κατάφερα, όμως απότι φάνηκε δεν είχα αξιολογήσει σωστά τις ικανότητές μου και τι θα μου ταίριαζε. 

  Σου έχω 5 συμβουλές που πιστεύω θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις λίγο χρόνο και να έρθεις πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα :


1. Άφησε τις δυνατότητές σου να σε οδηγήσουν


 Γράψτε κάτω μια λίστα των καλύτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σας.  Ένα εγχειρίδιο  αυτο-ανάλυσης που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς τι είδους καριέρα και τι εργασιακό περιβάλλον θα συμβαδίζει με εσάς, είναι το τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs.


 Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να είστε καλός σε όλα με αρκετή προσπάθεια, αλλά είναι καλύτερο να καταπιαστείτε με πράγματα που έχετε αποδοτικότητα επίκτητη . Ο καθένας μας έχει διαφορετικά ταλέντα και ικανότητες από τον άλλον, γι αυτό είναι καλό να γνωρίζεις τις ικανότητές σου .


 Για παράδειγμα, πιστεύεις ότι δεν είσαι καλός στα μαθηματικά , αλλά επίσης γνωρίζεις ότι σου αρέσει να  χρησιμοποιείς τη λογική για την επίλυση προβλημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως πραγματικά αγαπάς κάτι δεν έχεις δοκιμάσει, όπως την κωδικοποίηση αλγορίθμων παράδειγμα!


2. Κάνε αξιολόγηση  για το  παρελθόν σου


 Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις για κάθε θέση που έχεις εργαστεί:


 Τι μου άρεσε περισσότερο και το λιγότερο στην δουλειά αυτή?

 Τι μου άρεσε περισσότερο και το λιγότερο στην νοοτροπία/πολιτική της δουλειάς?
 Τι μου άρεσε περισσότερο και λιγότερο στα αφεντικά μου?
 Τι μου άρεσε περισσότερο και λιγότερο στους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί μου?
 Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα της εργασίας εκεί?
 Πότε ήμουν  πιο ευτυχισμένος ή  πιο περήφανος ( τι έκανα για να είμαι)?
 Ποιο ήταν το  μεγαλύτερο επίτευγμα μου?
 Τι μου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο στις ευθύνες μου στον εργασιακό χώρο?

 Οι απαντήσεις σας θα σας βοηθήσουν να διευκρινιστεί τι σας άρεσε περισσότερο και λιγότερο για τις προηγούμενες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορείτε να ψάξετε για παρόμοια ή διαφορετικά χαρακτηριστικά στο μέλλον.


 Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να κάνετε το είδος της εργασίας που  έχετε εμπειρία, αλλά μπορείτε να αναλύσετε τις παρελθοντικές  δουλείες που κάνατε για να καταλάβετε  ακριβώς τι σας άρεσε, τι δεν σας άρεσε και ποιες καταστάσεις σας βοηθούν να είστε ευτυχισμένος και να έχετε αποδοτικότητα


3. Μιλήστε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους


 Η κοινωνικότητα βοηθάει να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και να δούμε πράγματα που δεν είχαμε δει έως σήμερα.  Μιλήσετε με άλλους ανθρώπους ,ρωτήστε για τη δουλειά τους, το εμπόριο και τις επαγγελματικές τους  φιλοδοξίες.


  Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε άτομα που γνωρίζετε ή συνδέονται μαζί σας με κάποιο τρόπο. Μπείτε σε κοινωνικά δίκτυα ή blog και  διαβάστε τις περιγραφές θέσεων εργασίας που ζητούν, ή να πάτε σε απευθείας κάποιον ιστότοπο και να διαβάσετε συνεντεύξεις και άρθρα για ανθρώπους που θαυμάζετε.


 Προτού να θέσετε την καρδιά σας σε μια σταδιοδρομία, ή να αποκλείσει κάποια, βεβαιωθείτε ότι έχετε δει όλες τις οπτικές της εργασίας αυτής.



4. Μη διστάζεις να δοκιμάζεις κάτι ΝΕΟ


 Πάρτε μαθήματα,  παρακολουθήστε εργαστήρια, διαβάστε  βιβλία, να παρακολουθήσετε αμέτρητα σεμινάρια YouTube και να δοκιμάσετε κάτι νέο. Μπορείτε να ανακαλύψετε ότι είστε παθιασμένοι με την λογοτεχνία , σχεδιασμό ιστοσελίδας, γραφιστική, την αρθρογραφία, ή κάτι άλλο εξ ολοκλήρου. Η τεχνολογία βοηθάει να κάνει πολύ εύκολο να μάθετε νέες δεξιότητες. Ένα νέο χόμπι μπορεί να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα καριέρα !



5. Ασχολήσου με ότι σε κάνει ευτυχισμένο !


 Δύο πολύ σημαντικές συμβουλές για να βρείτε το σωστό μονοπάτι στο τι καριέρα θέλετε να ακολουθήσετε είναι :

 Τι κάνεις για διασκέδαση?
 Τι αγαπάς τόσο πολύ που θα ήσουν πρόθυμος να το κάνεις ακόμα και δωρεάν?
Όταν κάτι σου αρέσει πολύ, είσαι πάντα πολύ αποδοτικός. Ο εθελοντισμός πάνω στη δουλειά σου σε βοηθάει να αναπτύξεις ικανότητες που δεν είχες ποτέ.



 Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό κομμάτι είναι να έχεις την αυτογνωσία  ότι δεν είναι ανάγκη να κάνεις ένα επάγγελμα μόνο και μόνο να εντυπωσιάσεις την θειά από το χωριό ή το άλλο φύλο. Το επάγγελμα είναι προσωπική άποψη , στο που θα επιλέξεις να αφιερώνεις κομμάτι του χρόνου σου, κομμάτι της ζωής σου, ώστε να πάρεις αντάλλαγμα χρηματικό ποσό που θα σου προσφέρει τροφή, ένδυση και ένα καλύτερο αύριο.


 Αν αυτό που κάνεις και σε κάνει ευτυχισμένο, μπορεί να σου φέρει και ένα ευτυχισμένο μέλλον... αλήθεια τι σημασία έχει αν δεν είναι με γραβάτα και γραφείο?


Σε κάνει ευτυχισμένο να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή? Κάνε live stream και βρες χορηγούς ώστε να εισπράττεις χρήματα !

Σε κάνει ευτυχισμένη η μόδα , τα ρούχα και η αισθητική? Ανέπτυξέ το , δίνε συμβουλές , κάνε την δική σου αρχή !

Σαρέσουν τα πάρτι και να βγαίνεις συνέχεια έξω? Φτιάξε μια ομάδα που να διοργανώνετε τα δικά σας πάρτι !

 Σαρέσουν τα ταξίδια? Δούλεψε ως ξεναγός, αεροσυνοδός!


  Σαρέσει να κοιμάσαι όλη μερα?  Χμμ.... Ο Ρούμπεν Ρεϊνόζο (Reuben Reynoso) πληρώνεται  2.250 δολάρια το μήνα για να περπατάει και να… πηδάει πάνω σε στρώματα! 
  


-Κάνε μεγάλα όνειρα και μη διστάζεις να πέσεις - Norman Vaughan-




Ο Αντώνιος Καλέντζης έχει γραφείο Ψυχολόγου στην Πάτρα και είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων , καθώς και του διεθνούς Συλλόγου Καθοδηγητικών Ψυχολόγων (coaching Psychology). Επίσης έχει μετεκπαίδευση στη "Διαχείριση άγχους" από το πανεπιστήμιο του Harvard Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.antonioskalentzis.eu 
ή στο τηλέφωνο 2610 322306











  • επιμέλεια άρθρου:
    Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων
    Κλινικών Ψυχολόγων , Νευροψυχολόγων
    Μέλος Διεθνής Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
    psychologized@gmail.com  | www.antonioskalentzis.eu 


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να γράψετε την άποψή σας εδώ

    Item Reviewed: Πως να βρεις τη δουλεια των ονιίρων σου (Οταν δε ξερεις τι θες) Rating: 5 Reviewed By: Psychologized